Material för matlagning?
Material för matlagning?
Tja!
Nu i grilltider så vart jag lite inspirerad av grillmästarna på tv, då hade en kille en liten gjutjärnsgryta för att fritera potatis direkt på grillen.
Tänkte höra om någon vet hur det är med material som är okej att använda inom matlagning?
Nu i grilltider så vart jag lite inspirerad av grillmästarna på tv, då hade en kille en liten gjutjärnsgryta för att fritera potatis direkt på grillen.
Tänkte höra om någon vet hur det är med material som är okej att använda inom matlagning?
Re: Material för matlagning?
Funkar det med vanligt gjutjärn ?
Vad behöver man behandla med? , är det samma som en ny gjutjärnsgryta?
Typ värma upp och sedan smörja med rapsolja?
Vad behöver man behandla med? , är det samma som en ny gjutjärnsgryta?
Typ värma upp och sedan smörja med rapsolja?
Re: Material för matlagning?
Vanligt järn och plåt funkar väl, även rostfritt. Det har ju använts i evigheter typ. Koppar är ofta inte så bra (därför är kopparkärl alltid förtennta), aluminium är ju lite omdebatterat men har ju använts i kastruller rätt länge utan några enorma konsekvenser. Man ska vara försiktig med sura livsmedel bara.
- HUGGBÄVERN
- Tidigare soundbrigade
- Inlägg: 34964
- Blev medlem: 23 augusti 2006, 22:44:11
- Ort: Lilla Paris
- Kontakt:
Re: Material för matlagning?
Emalj (emaljerat järn), lera och glas är också bra fungerande material.
På tal om gjutjärnspannor; de ska inte diskas ur med diskmedel utan sköljas ur och torkas rena/torra. Vår bästa pannkakspanna är en gjutjärnspanna. Den används bara till kötträtter och pannkakor, ALDRIG till fisk. Fiskarna får dö en smärtsam död i en teflonpanna - teflon är också synnerligen omtvistat.
På tal om gjutjärnspannor; de ska inte diskas ur med diskmedel utan sköljas ur och torkas rena/torra. Vår bästa pannkakspanna är en gjutjärnspanna. Den används bara till kötträtter och pannkakor, ALDRIG till fisk. Fiskarna får dö en smärtsam död i en teflonpanna - teflon är också synnerligen omtvistat.
Re: Material för matlagning?
Gjutjärnspannor brukar vi salta ur imellanåt. Salt ca 5mm tjockt i botten, ställ på spisen med hög värme, kasta runt saltet eller rör omkring det. Låt detta på gå i typ 10 min, bränn dig inte på saltet bara.
Re: Material för matlagning?
Jag är inte helt säker men antar att saltet suger åt sig saker som annars sitter kvar i porerna.
Re: Material för matlagning?
Tänkte speciellt på att salt sannolikt främjar korrosionsprocesser..
Re: Material för matlagning?
Som jag har lärt mig så bränner man ur smaker och restgrejer ur pannans porer med torrt salt, sedan sköljer man ur den och torkar av den och ställer man den på låg värme varpå man oljar in den med matolja, så korrision är inget man behöver oroa sig för om man gör det rätt.
Re: Material för matlagning?
Fisk lämnar en smak som kan bli svår att få bort utan diskmedel.
Re: Material för matlagning?
Jag misstänkt det svaret, men jag har då inte märkt nått under alla år jag använt en stekpanna till all stekning utom pannkakor, till det har man pannkakslagg.
Kanske börjar märka nu pga av den här tråden.
Kanske börjar märka nu pga av den här tråden.

Re: Material för matlagning?
Tja, jag brukar fuska och låta fisken åka gjutjärn den också. Tyvärr är det ju alldeles för sällan man lagar fisk.