Material för matlagning?

mackee
Inlägg: 18
Blev medlem: 11 februari 2012, 14:23:18
Ort: Norrköping

Material för matlagning?

Inlägg av mackee »

Tja!

Nu i grilltider så vart jag lite inspirerad av grillmästarna på tv, då hade en kille en liten gjutjärnsgryta för att fritera potatis direkt på grillen.

Tänkte höra om någon vet hur det är med material som är okej att använda inom matlagning?
blueint
Inlägg: 23238
Blev medlem: 4 juli 2006, 19:26:11
Kontakt:

Re: Material för matlagning?

Inlägg av blueint »

gjut-järn?
mackee
Inlägg: 18
Blev medlem: 11 februari 2012, 14:23:18
Ort: Norrköping

Re: Material för matlagning?

Inlägg av mackee »

Funkar det med vanligt gjutjärn ?

Vad behöver man behandla med? , är det samma som en ny gjutjärnsgryta?

Typ värma upp och sedan smörja med rapsolja?
Nerre
Inlägg: 27231
Blev medlem: 19 maj 2008, 07:51:04
Ort: Upplands väsby

Re: Material för matlagning?

Inlägg av Nerre »

Vanligt järn och plåt funkar väl, även rostfritt. Det har ju använts i evigheter typ. Koppar är ofta inte så bra (därför är kopparkärl alltid förtennta), aluminium är ju lite omdebatterat men har ju använts i kastruller rätt länge utan några enorma konsekvenser. Man ska vara försiktig med sura livsmedel bara.
Användarvisningsbild
HUGGBÄVERN
Tidigare soundbrigade
Inlägg: 34964
Blev medlem: 23 augusti 2006, 22:44:11
Ort: Lilla Paris
Kontakt:

Re: Material för matlagning?

Inlägg av HUGGBÄVERN »

Emalj (emaljerat järn), lera och glas är också bra fungerande material.

På tal om gjutjärnspannor; de ska inte diskas ur med diskmedel utan sköljas ur och torkas rena/torra. Vår bästa pannkakspanna är en gjutjärnspanna. Den används bara till kötträtter och pannkakor, ALDRIG till fisk. Fiskarna får dö en smärtsam död i en teflonpanna - teflon är också synnerligen omtvistat.
Användarvisningsbild
Jonaz
Inlägg: 2358
Blev medlem: 4 november 2003, 22:06:33
Ort: Huddinge

Re: Material för matlagning?

Inlägg av Jonaz »

Gjutjärnspannor brukar vi salta ur imellanåt. Salt ca 5mm tjockt i botten, ställ på spisen med hög värme, kasta runt saltet eller rör omkring det. Låt detta på gå i typ 10 min, bränn dig inte på saltet bara.
blueint
Inlägg: 23238
Blev medlem: 4 juli 2006, 19:26:11
Kontakt:

Re: Material för matlagning?

Inlägg av blueint »

Varför saltar man?
Nerre
Inlägg: 27231
Blev medlem: 19 maj 2008, 07:51:04
Ort: Upplands väsby

Re: Material för matlagning?

Inlägg av Nerre »

Jag är inte helt säker men antar att saltet suger åt sig saker som annars sitter kvar i porerna.
blueint
Inlägg: 23238
Blev medlem: 4 juli 2006, 19:26:11
Kontakt:

Re: Material för matlagning?

Inlägg av blueint »

Tänkte speciellt på att salt sannolikt främjar korrosionsprocesser..
Användarvisningsbild
Meduza
EF Sponsor
Inlägg: 10718
Blev medlem: 30 april 2005, 22:48:05
Ort: Ekerö, Stockholm
Kontakt:

Re: Material för matlagning?

Inlägg av Meduza »

Som jag har lärt mig så bränner man ur smaker och restgrejer ur pannans porer med torrt salt, sedan sköljer man ur den och torkar av den och ställer man den på låg värme varpå man oljar in den med matolja, så korrision är inget man behöver oroa sig för om man gör det rätt.
Användarvisningsbild
orvar-e
EF Sponsor
Inlägg: 5973
Blev medlem: 9 mars 2007, 09:01:32
Ort: Borlänge

Re: Material för matlagning?

Inlägg av orvar-e »

Varför inte fisk soundbrigade?

Salt tricket ska jag testa.
Användarvisningsbild
ajje
Inlägg: 2633
Blev medlem: 12 mars 2010, 16:35:31
Ort: Smedjebacken

Re: Material för matlagning?

Inlägg av ajje »

Fisk lämnar en smak som kan bli svår att få bort utan diskmedel.
Användarvisningsbild
orvar-e
EF Sponsor
Inlägg: 5973
Blev medlem: 9 mars 2007, 09:01:32
Ort: Borlänge

Re: Material för matlagning?

Inlägg av orvar-e »

Jag misstänkt det svaret, men jag har då inte märkt nått under alla år jag använt en stekpanna till all stekning utom pannkakor, till det har man pannkakslagg.
Kanske börjar märka nu pga av den här tråden. :?
Användarvisningsbild
ajje
Inlägg: 2633
Blev medlem: 12 mars 2010, 16:35:31
Ort: Smedjebacken

Re: Material för matlagning?

Inlägg av ajje »

Tja, jag brukar fuska och låta fisken åka gjutjärn den också. Tyvärr är det ju alldeles för sällan man lagar fisk.
Skriv svar