JohnA skrev:Själv är jag smått besatt av s.k. magiska ögon, eller indikatorrör, alltså ett slags en-dimensionella katodstrålerör. Dessa användes i en del enklare mätinstrument så som RLC-bryggor men framför allt var de vanliga i 1950-talets radioapparater som hjälp för att få till den bästa stationsinställningen. Ofta försöker jag hitta alternativa uppdrag åt dessa rör men det försvåras av att de både bränns ut relativt snabbt och framför allt av att deras egenskaper precis som hos de flesta andra rör förändras allt eftersom de åldras.
Det förklarar varför vissa (rull)bandspelare bara hade indikatorn igång vid inspelning. Fast det kanske bara var Tandbergs i övrigt heltransistoriserade rullbandspelare som gjorde så, eftersom resten av elektroniken då nog antogs ha "evigt liv"?
JohnA skrev:Någon nämnde nixieklockor och att göra en klocka med indikatorrör vore trevligt men i praktiken ganska hopplöst med en analog skala som måste kalibreras stup i kvarten.
Optisk feedback = självkalibrerande krets?
Intikatorrör är ju så snabba så det kanske skulle gå att lägga ut en kort puls t.ex. vid varje sekundväxling, där pulsen styr röret till eller strax över "maxindikeringen" och sedan ha en optisk feedback som reglerar nån förstärkningskrets. Eller är eventuella linjäritetsförändringar vid åldring inte kända?
Intressant att veta att de ändras med tiden för övrigt, kan vara bra att veta att indikatorer på väl använda rullbandspelare alltså inte garanterat är pålitliga.
Vet du förresten varför man ofta använde indikatorn med (turkost) ljus ut från sidan av röret till bandspelare men indikatorn med (grönt) ljus från sidan eller toppen av röret till radiomottagare?
JohnA skrev:Fotomultiplikatorrör är förresten vad jag förstått en av få tillämpningar av rörtekniken som än idag är överlägsen halvledartekniken. Efter att vi de senaste tio åren nästan helt förlorat katodstrålerören (tjock-TV t.ex.) är det bara i mikrovågsugnarna vanligt folk använder elektronrör. Och så HiFi- och gitarrentusiaster då förstås.
Bonusfråga på det: Kan man använda CRT'er till något annat än visning? De är ju trots allt förstärkarrör där man kan modulera nån milliampere i en spänning på nära 30kV, om än med icke försumbar kondensatorverkan mellan anoden och jord...
JohnA skrev:Ett konkret förslag till det rörbaserade skymningsreläet är att använda ett 230V-relä som ju borde ge en betydligt mindre förlusteffekt hos det drivande röret. Men funkar det så funkar det, dessutom kan ibland ineffektiva rörprylar och hög värmeutveckling vara en del av charmen! -Som HiFi-träskets klass A-förstärkare och i synnerhet OTL-förstärkare i klass A...

OTL har väl bara dålig verkningsgrad om man inte har så massiv effekt att man får impedansmatchning?
