Undrar du om den boken jag tipsade om innan?flight skrev:Vart då?![]()
Har vart på biblo nu.
lånade bla. elektronik för alla.
Skriv upp bokens titel och författarens namn och gå till bibblan igen. Fråga bibliotekarien om du kan beställa boken (fjärrlån), så kommer den efter några veckor.
Just det där med spänning och ström är viktigt att göra många experiment med (och läsa om) så att man fattar. Svårt att säga vad som är "elen".... Både ström och spänning kan man kanske kalla för "el"... men det går inte riktigt att säga så.Om jag förstår rätt så är spänningen som avgör hur mycket som kommer och strömmen som är elen?
Tänk dig ett batteri.

Batteriet har en bestämd spänning - 9 volt. Det finns alltid 9 volt mellan de båda polerna... En spänning är alltid skillnaden i volt mellan två poler.
Om man nu sätter ett motstånd mellan + och - på batteriet på 1000 ohm = 1kΩ, så kommer det att gå en ström från ena polen till den andra , genom tråden, genom motståndet... När du använder batteriet, så kommer det att gå en ström.
Hur stor blir strömmen? Det beror både på spänningen och på motståndet.
Här kommer lite matematik:
Ohms lag säger:
I = U / R
I är strömmen, U är spänningen och R är motståndet.
Spänningen och motståndet vet vi:
U = 9 volt.
R = 1000 ohm.
Då blir strömmen
I = 9 / 1000
dvs. 0.009 ampere.
Nu skriver man inte gärna 0.009 utan säger istället 9 mA. Det är nio tusendelars ampere.
Nio milliampere är ungefär vad en lysdiod vill ha för att lysa. Så sätter du en lysdiod i serie med det motståndet så kommer den att lysa fint.


(bilderna är bara tagna från nätet så siffrorna är lite annorlunda, men principen är densamma)