Julskinkan, eller Vad gör ingengören i köket

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
janaf
EF Sponsor
Inlägg: 2275
Blev medlem: 14 september 2009, 14:51:03
Ort: Stockhom Söder

Julskinkan, eller Vad gör ingengören i köket

Inlägg av janaf »

Nu är det dags för ingengören att kliva in i köket om skinkan ska bli ordentligt gjord. För att bli perfekt så ska den bli ca 69-70 grader som högst i centrum. Blir den varmare så blir den grå, torr och tråkig, kommer den bara upp i 67 grader eller mindre så är den röd och halvrå. Inte bra med fläskkött.

Svårigheten är att när man tagit ut skinkan ur ugnen så kommer temperaturen att fortsätta att stiga under ungefär en kvart, vilket betyder så där 2-5 grader beroende på ugnstemperaturen och skinkans storlek.

Sedan ett antal år har jag temperaturloggat med en digital termometer för ha koll på läget. Här är ett par exempel.

Bild
Den här blev för varm. Den skulle ha tagits ut tidigare

Bild
Mindre skinka, lägre temperatur. Perfekt!

Om temperaturen är högre och skinkan är stor så kommer vändningen senare. Andra temperaturpuckeln som syns på andra bilden är griljeringen. Man behöver vänta ett tag för att inte orsaka en andra topp som är högre än den första. Jag tar numera ut skinkan vid ca 66 grader, 67-68 om den är liten, typ 2.5-3 kilo.
PTC
Inlägg: 2337
Blev medlem: 11 juni 2009, 20:04:12
Ort: Skövde

Re: Julskinkan, eller Vad gör ingengören i köket

Inlägg av PTC »

Enligt mina alla skinktillagningar så har jag märkt att vid 74 grader blir den enligt mitt tycke bäst

MEN:

Om man tillagar skinkan i ugnen hur ska man få nåt doppespad till dopp i grytan?
Det näst viktigaste enligt mig på julbordet, det bästa är ju grönkålen :lol:
janaf
EF Sponsor
Inlägg: 2275
Blev medlem: 14 september 2009, 14:51:03
Ort: Stockhom Söder

Re: Julskinkan, eller Vad gör ingengören i köket

Inlägg av janaf »

74 grader :shock:

Då vet jag inte om det är våra termometrar, smaklökar eller julskinkor som behöver kalibreras. :humm:

Jag ugnsbakar med skinkan insvept i alu-folie så spadet samlas där, koncentrerat!
PTC
Inlägg: 2337
Blev medlem: 11 juni 2009, 20:04:12
Ort: Skövde

Re: Julskinkan, eller Vad gör ingengören i köket

Inlägg av PTC »

Ja det kan ju funka att göra så med :tumupp:
Användarvisningsbild
4kTRB
Inlägg: 21597
Blev medlem: 16 augusti 2009, 19:04:48

Re: Julskinkan, eller Vad gör ingengören i köket

Inlägg av 4kTRB »

Loggar du julkaffet också?
Det ska vara viktigt att kaffe bryggs med rätt temp. Om man ska tro
reklamen till de dyra proffsbryggarna från Krups och liknande.
Sedan julsnapsen ska väl också ha rätt temperatur?
PTC
Inlägg: 2337
Blev medlem: 11 juni 2009, 20:04:12
Ort: Skövde

Re: Julskinkan, eller Vad gör ingengören i köket

Inlägg av PTC »

Julsnapsen ska väl vara iskall så man slipper känna smaken :vissla: :humm:
janaf
EF Sponsor
Inlägg: 2275
Blev medlem: 14 september 2009, 14:51:03
Ort: Stockhom Söder

Re: Julskinkan, eller Vad gör ingengören i köket

Inlägg av janaf »

4kTRB skrev:Loggar du julkaffet också?
Plastratt och pappersfilter, vattenkokare :D
Inget 5000:- kromat espressolattetjafs här inte.
v-g
EF Sponsor
Inlägg: 7875
Blev medlem: 25 november 2005, 23:47:53
Ort: Kramforce

Re: Julskinkan, eller Vad gör ingengören i köket

Inlägg av v-g »

Man köper skinkan RÅ färdigkokt är för mesar. Konstigt nog är kokt billigare men men.

Sen kokar man skinkan i Porter vatten och lite annat juligt(granbarr mistlar eller vad man nu önskar ;) )

Därefter kan man låta den kallna eller vad man nu gör för att fördriva tiden. Så strax innan man ska äta, lämpligen på julaftons morgon blandar man ströbröd, senap och ett ägg och penslar på skinkan eller penslar och penslar snarare brer på.

Därefter grilljerar man så att påbredet får lite fin färg, skiva och in i kaksaxen. :mrgreen:

Så gör vi alltid och jag har sällan ätit så god skinka ;)
PTC
Inlägg: 2337
Blev medlem: 11 juni 2009, 20:04:12
Ort: Skövde

Re: Julskinkan, eller Vad gör ingengören i köket

Inlägg av PTC »

Ja då smakar den ungefär som våran då :happy:
Användarvisningsbild
Electricguy
Inlägg: 12532
Blev medlem: 15 augusti 2007, 16:52:14
Ort: Kälmä' typ..

Re: Julskinkan, eller Vad gör ingengören i köket

Inlägg av Electricguy »

riktiga män använder gasolen! brysselkolen är fasen nästan bäst på hela julbordet!! :P
PTC
Inlägg: 2337
Blev medlem: 11 juni 2009, 20:04:12
Ort: Skövde

Re: Julskinkan, eller Vad gör ingengören i köket

Inlägg av PTC »

Brysselkål har jag inte testat på julbordet, ska ha det till nyårs supe´n tänkte jag, annars grönkålen på julbordet är bäst tycker jag :tumupp:
JanErik
Inlägg: 3207
Blev medlem: 11 februari 2008, 17:15:58
Ort: Vasa, Finland

Re: Julskinkan, eller Vad gör ingengören i köket

Inlägg av JanErik »

Detdär borde man ju kunna modellera och parametrera en regulator för så man kan undvika översläng...

Verkar uppföra sig som ett andra ordningens system ungefär.
Användarvisningsbild
squiz3r
Inlägg: 5424
Blev medlem: 5 september 2006, 20:06:22
Ort: Lund
Kontakt:

Re: Julskinkan, eller Vad gör ingengören i köket

Inlägg av squiz3r »

Varför göra allt så komplicerat? Man låter den stå inne tills den har nått önskad temperatur, sedan plockar man ut den och snabbt som attan doppar man den i flytande kväve. Kan garantera att temperaturen inne i den inte ökar markant då :badgrin:
Användarvisningsbild
4kTRB
Inlägg: 21597
Blev medlem: 16 augusti 2009, 19:04:48

Re: Julskinkan, eller Vad gör ingengören i köket

Inlägg av 4kTRB »

JanErik skrev:Detdär borde man ju kunna modellera och parametrera en regulator för så man kan undvika översläng...

Verkar uppföra sig som ett andra ordningens system ungefär.
Vi laborerade med vattentankar i reglertekniken.
Framtidens ingenjörer kommer ha julskinkor på labbänken... :)
Användarvisningsbild
JimmyAndersson
Inlägg: 26679
Blev medlem: 6 augusti 2005, 21:23:33
Ort: Oskarshamn (En bit utanför)
Kontakt:

Re: Julskinkan, eller Vad gör ingengören i köket

Inlägg av JimmyAndersson »

Janaf:
Kul att se fler som håller på med såna här galna projekt. :D

Underhållande och intressant tråd! :tumupp: :tumupp:
Skriv svar