Här ser ni hur jag har tänkt mig slutresultatet, botten är en 24mm formplyfa,
sedan är den ingjuten i betong och ramen runt är 4mm tjocka
stålprofiler som en bekant bockar på sitt företag för ett hyfsat billigt pris.
Började just fundera på hurvida jag ska ta och redan nu implementera en
gasfjäder för att hålla emot vikten på Z-axeln... så att den går ungefär
jämntungt upp och ner för att minska eventuella problem med att den
år lättare neråt...
Jag funderade i samma banor men kom fram till att om bara stegmotorn förmår lyfta Z-axelkomponenterna med marginal så blir det bara nackdelar. Vikten hjälper ju till att göra jobbet vid "borrning" så inte stegmotorn måste ta hela den kraften.
Då tror jag att jag hoppar över iden med gasfjäder, kulskruven har 3 eller 4mm stigning tror jag och motståndet i stegmotorn kommer räcka till även om strömmen är av.
Motorn borde nog räcka... det kommer sitta en 185oz/in, räcker inte det så kan jag byta till en 262oz/in jag har och räcker inte heller det så har jag en 500oz/in jag kan köra med...
För referens: Jag har 4mm stigning på min Z-skruv. Om jag ger Z-släden en "knuff" neråt eller hjälper igång den genom att snurra på motoraxeln så fortsätter den trilla av sig självt men inte annars. Motorn är en NEMA34, 3.5Nm (520oz/in) och Z-vagnen väger runt 15kg.
En fråga till er som har mera erfarenhet från större byggen.
Varför vill man ha stor stegning på Z-axeln?
Att man vill ha det på X och Y axlarna förstår jag där vill man ju ha mycket fart men Z-axeln jobbar ju så mycket mindre i nästan alla uppsättningar.
Limpan, man vill inte ha stor stigning på Z. Den H.O har är nog ganska lagom, men kommer man upp i 20mm, då har man köpt problem. Även 10mm tycker jag är att överdriva.