Fast en korrekt utförd virning har väl per definition sträckt och perforerat tråden runt stiftets kanter ? ..det borde ju inte kunna bli bra att vira om då.
HUGGBÄVERN skrev: ↑25 augusti 2023, 16:16:50
Det går men är himla pilligt, och sedan kan du inte vira på en ny tråd på den platsen.
Bra förklaring, men vad menar du med det sista?
Med det menade jag att man inte kan vira en ny tråd under en övre virad tråd. Du har ett speciellt virverktyg som kräver att "pinnen" är fri.
Är det hårdare material i pinnarna än i tråden?
Så att inte hörnen blir avrundade?
Pinnen är hårdare och när man virar tråden runt, skär pinnen in i tråden och gör en metallisk kontakt - en "svets". När man löder skapas förbindningen av metallegeringar som uppstår av värmen och metallerna i lodet.
TomasL skrev: ↑25 augusti 2023, 16:51:52
Nu är det turligen så att det bara är en tråd per virpinne.
Man kan ju klippa tråden en bit ifrån när man demonterar, och löda en skarv när man återmonterar, och låter virningen vara.
Jag tror inte ledningarna är tillräckligt långa för att vira om.
Oavsett, jag får försöka skaffa mig en virpistol, med lite olika klingor, gissar att ebay är det enda "vettiga" stället, typ.
Skaffa dig ett avvirningsverktyg på samma gång. Förr i tiden kostade sådana inte så många kr. Det lyfter av tråden från wirpinnen på ett skonsamare sätt än när man gör det för hand. Kanterna på wirpinnen är skarpa för att de ska skära in i tråden. Varje gång du wirar på och av rundas kanterna av
Är det riktigt kritiskt ska man faktiskt inte wira om på en wirpinne som är använd tidigare.
Om du inte skall vira så mycket med färdigskalad tråd så fundera på ett handverktyg istället. Det ger mycket mer känsla för vad som händer. Det är snabbare också, för man behöver inte släppa och ta upp det hela tiden som man gör med en virpistol som fyller en hel hand.