LED Backdrop

Berätta om dina pågående projekt.
Användarvisningsbild
Maze
Inlägg: 435
Blev medlem: 8 juni 2004, 18:49:29
Ort: Göteborg

Inlägg av Maze »

$tiff skrev:"Varje pixel består av två röda, två gröna och en blå diod"

Är detta för att ungefär samma ström genom alla chip ska ge en upplevd vit pixel?
Precis, med dessa pixlar kan jag utnyttja dioderna maximalt och ändå få vitt ljus. Ville även ha lite större pixlar och då passade denna variant bra. Två röda i serie är bra för att få upp spänningsfalltet och de två gröna kommer nog få två egna kanaler i drivern för att kunna driva allt på 5 volt.
Användarvisningsbild
Maze
Inlägg: 435
Blev medlem: 8 juni 2004, 18:49:29
Ort: Göteborg

Inlägg av Maze »

Henrik skrev:Snyggt! Vilka kretsar blev det till kolumn/rad-drivningen?
I prototypen blev det Elfas 16 kanals leddrivers tillsammans med 8 FET trissor. I den riktiga versionen har jag inte riktigt bestämmt än vilka kretsar det blir.

Har kommit fram till att kabeldragningen vid multiplex kommer bli ett bekymmer. Blir 48 ledare för kolumnerna plus 16 till för raderna. Lutar mer åt att göra kretskort med åtta pixlar på varje tillsammans med två 16 kanals ledrivers. Då behövs bara fem 5 ledare som kan linkas vidare till nästa kort.
Användarvisningsbild
Maze
Inlägg: 435
Blev medlem: 8 juni 2004, 18:49:29
Ort: Göteborg

Inlägg av Maze »

Nån som vet hur ofta bilden i en VGA signal kan ändrar sig ? Bilden sveps med 60 Hz men hur ofta kan bilden ändras ? En frame i videosammanhang är ju 1/24 av en sekund och då måste ju samma bild svepas flera gånger eller ?
Användarvisningsbild
netrunner
Inlägg: 5510
Blev medlem: 4 februari 2005, 12:26:05
Ort: 127.0.0.1

Inlägg av netrunner »

Jag tycker det lutar åt att kluraut hur man ska bygga allt i moduler om kanske 64pixel. Med ett smart sätt så att man kan skala antalet moduler på ett bra sätt. Så får man kolla med någon fabrik i kina hur många moduler dom kan bygga som minimum men med ett vettigt pris.

Kanske kan man kränga modulerna via ebay och göra en hacka oxå...
Gimbal
Inlägg: 8647
Blev medlem: 20 april 2005, 15:43:53

Inlägg av Gimbal »

Maze skrev:Nån som vet hur ofta bilden i en VGA signal kan ändrar sig ? Bilden sveps med 60 Hz men hur ofta kan bilden ändras ? En frame i videosammanhang är ju 1/24 av en sekund och då måste ju samma bild svepas flera gånger eller ?
Bilden från en dator kan uppdateras hur ofta som helst, beroende på hur snabb datorn är. Men du ser naturligtvis inte några skillnader mer än 60ggr/sek om du nu inte kör ut bilden i mer än 60HZ.

En TV har 50 halvbilder (varannan rad) per sekund, vilket blir 25 hela bilder/s. Men om bilden kommer från en dator gör man klokt i att uppdatera bilden 50ggr/s i alla fall eftersom det ger mycket bättre flyt i snabba rörelser.
Användarvisningsbild
Maze
Inlägg: 435
Blev medlem: 8 juni 2004, 18:49:29
Ort: Göteborg

Inlägg av Maze »

Beror det inte på vilken typ av videofiler som spelas upp på datorn om bilden nu ska uppdateras varje 1/60 sekund eller inte ?

Signalen som ska få driva allt ihop är en VGA signal på 640x480 pixlar med en uppdateringsfrekvens på 60 Hz. Så om hårdvaran hänger med i den farten så är det inga problem. Tänkte om man kunde gå ner på 30 Hz men då kanske man tappar en del prestanda ?
cosmox
EF Sponsor
Inlägg: 3856
Blev medlem: 6 januari 2004, 02:11:54
Ort: Hjälteby - Tjörn

Inlägg av cosmox »

Snyggt!
Lyfter på hatten!

Vad styr du det hela med?

EDIT:Läste fel...

/Hampus
Användarvisningsbild
Greensilver
Inlägg: 1305
Blev medlem: 21 januari 2005, 21:24:57
Ort: Sverige
Kontakt:

Inlägg av Greensilver »

Som vanligt blir man förundrad när man besöker detta forum. Är så kul att se vilken kreativitet som frodas här! Superkul bygge! :)
Användarvisningsbild
chille
Inlägg: 2469
Blev medlem: 25 juni 2003, 20:54:41
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av chille »

Riktigt snyggt. Har väntat länge på att någon ska göra en LED-display i modell large :D

Funderat lite själv på om man skulle bygga en liknande. Tyvärr har jag varken pengarna eller behovet av en sådan, så det får vänta lite.

Hojta till om du behöver någon hjälp med PC/DSP-programmering. Vore kul om man kunde använda sina skillz till något vettigt :)
Användarvisningsbild
Stolleman
EF Sponsor
Inlägg: 2676
Blev medlem: 21 oktober 2005, 20:46:45
Ort: Utanför Växjö

Inlägg av Stolleman »

Den ser verkligen bra ut, keep up the good work :tumupp:
Användarvisningsbild
Maze
Inlägg: 435
Blev medlem: 8 juni 2004, 18:49:29
Ort: Göteborg

Inlägg av Maze »

Har skissat en del på den "riktiga" versionen nu men har kört fast på en del problem :? Det största problemet verkar vara signalöverföringarna eftersom det mesta måste klockas i höga frekvenser. Har inga större efarenheter av såndana konstruktioner så jag är tacksom för alla tips jag kan få.

Till en början ska en trekanalig video ADC sampla ner VGA signalen till 8 bitars upplösning. Sen får en FPGA scala ner varje frame till rätt upplösning beroende på hur stor matris man har byggt upp. Dataströmmen skickas sedan vidare till alla kvadrater via RS-485 eller LVDS. Högsta hastigheten som kan behövs här är 22 Mbps vilket inte borde vara några problem med LVDS. Ett alternativ skulle vara att dela upp dataströmmen så varje kolumn av kvadrater får en egen buss. Då hamnar vi på 3 Mbps per kolumn istället.

Själva matrisen kommer byggas i moduler där varje modul består av 16 horisontella skenor. Varje skena består av 16 pixlar monterade på ett eller två kretskort tillsammans med leddrivers med konstantströmgeneratorer. Alla drivers har möjligt att justera varje utgång individuellt. Detta kommer användas för att vitbalansera hela modulen. Hade inte tänkt ha någon styrlogik på dessa kort utan istället ha en centralt placerad och gemensam styrenhet på varje modul. Den aktuella delen av dataströmmen för just den modulen plockas ut av styrenheten som sen gammajusterar upp den till 10 bitar. Därefter beräknas PWM cykeln ut för varje skena och skickas ut till leddrivarna på ledkorten.

Här dyker det största problemet upp nämligen överföringen av styrsignalerna till alla ledrivers. Om varje skena får en egen kabel från styrenheten behövs en hastighet på 4 MHz plus att den längsta signalvägen till ytterskenorna blir ca en meter. Är väl ingen vidare bra ide att köra med vanliga TTL signaler här ? En tanke är att köra med LVDS från styrenheten ut till varje ledkort eller är det kanske överdrivet ? På varje ledkort sitter sen en reciver och så kör man TTL därifrån vidare ut på ledkortet. Eftersom alla drivers datasignal ska kasadkopplas blir det jobbigt att köra LVDS mellan dessa.

Skulle vara väldigt tacksam för lite synpunkter och tips på vad som kan vara en vettig lösning.
Användarvisningsbild
chille
Inlägg: 2469
Blev medlem: 25 juni 2003, 20:54:41
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av chille »

Kan du inte köra RS485 mellan skenorna då? De kretsarna är ju billiga och hyffsat snabba.

Kommer du släppa scheman och källkod till grejerna sen? 8-)

Hur går det egentligen? Inte hört något på fem dagar, börjar bli avrig att få en rapport över hur det går nu :)
Användarvisningsbild
Maze
Inlägg: 435
Blev medlem: 8 juni 2004, 18:49:29
Ort: Göteborg

Inlägg av Maze »

Ska testa 3,3 V TTL i vanlig flatkabel först. Varje ledkort kommer bli 240x30 mm med 4 pixlar på varje plus en leddriver. I varje skena monteras sen fyra sådana kort och länkas ihop med vanlig flatkabel ner till styrenheten. Varje skena får sen en egen kabel ut från styrenheten. Med andra ord körs ledkorten i skenorna i serie medans alla skenorna körs parallellt. Signalvägen till skenor längst ut blir ca 1.5 meter med frekvensen 4 MHz. Är det en vettig lösning eller kommer det störa ut allt annat runtomkring :roll: Ska börja routa ledkorten nu och beställa efter ett par prototypkort så jag kan provköra ovanstående lösning. Vill ha ner antalet komponenter på ledkorten eftersom det kommer bli 1500 stycken kort till slut. Bra om de blir så enkla som möjligt då och lägga den mesta kraften i styrenheten istället.

Annars har jag försökt få igång en video ADC och få den buffra en bitmap till en FPGA. Lite krångel med att få den att synca så den fattar när bilden börjar bara.
Användarvisningsbild
chille
Inlägg: 2469
Blev medlem: 25 juni 2003, 20:54:41
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av chille »

4MHz tror jag inte ska vara något problem om du bara använder bra kabel.

Hur hade du tänkt resize:a bilden? Ska du bara plocka ut de pixlarna du vill ha, köra någon fet algorithm eller helt enkelt bara nån form av blandning+interpolering?
B1n4ry
EF Sponsor
Inlägg: 1327
Blev medlem: 30 november 2005, 20:02:50
Ort: Borås
Kontakt:

Inlägg av B1n4ry »

En möjlighet är ju att köra med rundmantlad skärmad flatkabel och jorda varannan ledare. Det används ofta i "riktiga" LED system.
Det finns ju oxå partvinnad flatkabel, Köra ttl-signalen "balanserat" i en sådan kanske?!

Jag följer projektet med stor spänning och förväntan! =)

//B1N4RY
Skriv svar