Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 19.35 2020-04-05

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 999 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 67  Nästa
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Re: PDP-8a renovering
InläggPostat: 21.06 2014-05-26 

Blev medlem: 10.03 2004-04-28
Inlägg: 1025
Ort: Göteborg
Annars har du kvällen räddad : p


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: PDP-8a renovering
InläggPostat: 07.33 2014-05-27 

Blev medlem: 19.27 2011-05-27
Inlägg: 526
Ort: Älvsjö
anders_bzn skrev:
Finns det en vettig emulator för PDP-8A tro?

SimH finns ju. Jag har inte testat den, men antar att den ska gå att konfigurera ganska fritt.

Kod: [Expandera/Minimera] [Hämta] (Untitled.txt)
/* pdp8_rl.c: RL8A cartridge disk simulator

   Copyright (c) 1993-2013, Robert M Supnik
   ...

Den verkar ju klara av RL8A av källkoden att döma.

Det är jobbiga problem. Jag hade ju otroliga problem att få interrupt-delen av CPU-testerna att gå igenom min PDP-11/04. Det visade sig ju vara ett serieportskort som var boven… Man måste nog tänka utanför "boxen" så att säga. Det kan vara något helt annat än RL8A controllern. Du kan ju plocka ur så mycket som möjligt i maskinen. T ex M8317 borde ju inte behövas just nu, eller?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: PDP-8a renovering
InläggPostat: 18.27 2014-05-29 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 19.22 2008-12-17
Inlägg: 4470
Ort: Kävlinge
Jo, jag tror du har rätt. Det är ett inte helt enkelt fel att hitta. Jag plockade ut ena minnet, det som är mappat 16-32K. Då började jag få läsfel från det andra minnet. Ska bygla om minnet som sitter i field 4-7 (16-32K) och sätta det i field 0-3 (0-16K).

Det är ett DATARAM minne högst upp som verkar vara stabilt, och ett MM8AB DEC 16K original minne som sitter som field 0-3.

Fortsättning följer, i morgon är det dock ett stort projekt på gång.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: PDP-8a renovering
InläggPostat: 22.54 2014-05-29 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.16 2009-02-22
Inlägg: 18780
Ort: Säter
"i morgon är det dock ett stort projekt på gång."

Ut med språket. :)


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: PDP-8a renovering
InläggPostat: 20.43 2014-06-01 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 19.22 2008-12-17
Inlägg: 4470
Ort: Kävlinge
Stort, men inte PDP-7 stort tyvärr.

Nu har racket till PDP-8a kommit hem, eller i alla fall nästan. Racket som kom med datorn var i sämre skick och saknade sidorna. Så vi tog och flyttade hit ett likadant rack. Lustigt att 8a satt i ett rack som man normalt hittar till PDP-11. Har inte tänkt på det innan eftersom man inte sett det eftersom sidorna saknades på 8a racket.

Ett tomt rack avlastat från släpet efter en tur på 16mil. Väntar på rengöring.
Bild

Så skruvade vi i de enheter som jag hade hemma. Diskstationen kom dock ner ned racket. Toppskylten kommer från datorn som satt i innan, en PDP11/34 (som förövrigt är väldigt lik PDP-8a). Jag saknar rätt skylt.
Bild

Med sidorna på. Hålet i mitten är tänkt för datorn. Det i toppen är vigt åt 8/L som ska få en plats här (fast den inte hör hemma här), skenor och allt är klart men min kompis hann åka hem innan vi han lyfta den på plats.
Bild

Förutom att flytta och skruva ihop detta så han vi ljuga en del, släcka törsten med öl och köra lite PDP-8/L. Alla borde ha en egen minidator hemma!


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: PDP-8a renovering
InläggPostat: 20.52 2014-06-01 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 19.22 2008-12-17
Inlägg: 4470
Ort: Kävlinge
MattisLind skrev:
anders_bzn skrev:
Finns det en vettig emulator för PDP-8A tro?

SimH finns ju. Jag har inte testat den, men antar att den ska gå att konfigurera ganska fritt.

Kod: [Expandera/Minimera] [Hämta] (Untitled.txt)
/* pdp8_rl.c: RL8A cartridge disk simulator

   Copyright (c) 1993-2013, Robert M Supnik
   ...

Den verkar ju klara av RL8A av källkoden att döma.

Det är jobbiga problem. Jag hade ju otroliga problem att få interrupt-delen av CPU-testerna att gå igenom min PDP-11/04. Det visade sig ju vara ett serieportskort som var boven… Man måste nog tänka utanför "boxen" så att säga. Det kan vara något helt annat än RL8A controllern. Du kan ju plocka ur så mycket som möjligt i maskinen. T ex M8317 borde ju inte behövas just nu, eller?


Nä, M8317 behövs inte för att köra CPU-EXERCISER programmet, men väl för att köra diskless kontroller testet efter som det kräver minimum 8K minne.

Jag har plockat ut MM8-AB, DEC kärnminnet och byglat om DATARAM minnet till field 0-3. Det spelande inte någon roll, men detta minnet fungerar ensamt så nu kör jag med det tills vidare.

Jag testade att ladda CHEKMO-II som är ett schackprogram som klarar sig med 4K som dessutom är interruptdrivet och ska vara ett bra sätt att testa om CPU:n är stabil. Jag körde det på 8/L för att testa den. CHEKMO-II fungerar felfritt i 8a också, oavsätt om M8317 sitter i eller inte. Jag ska köra CPU-EXERCISER vilken dag som helst med bara 4K minne konfigurerat och med och utan M8317. Funderar om det spårar ur när man hoppar mellan de olika field:en. Ska ta en vända till med de tester som gått igenom innan, speciellt minnestestet.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: PDP-8a renovering
InläggPostat: 07.44 2014-06-02 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 09.09 2010-11-11
Inlägg: 1442
Ort: Uppsala
mmm, dom där racken är bra fina. Det kommer blir snyggt med två åttor i :)

Påminn mig, är det två RL01 du har i? eller är det RL02


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: PDP-8a renovering
InläggPostat: 11.04 2014-06-02 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 19.22 2008-12-17
Inlägg: 4470
Ort: Kävlinge
Det är RL01:or. Jag har RL02:or till några av mina 11:or.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: PDP-8a renovering
InläggPostat: 15.53 2014-06-05 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 19.22 2008-12-17
Inlägg: 4470
Ort: Kävlinge
Jag blev lite trött på att jag inte kom på vad felet kunde vara. Sen ledsnade jag att jag inte kunde flytta dunderklumpen på arbetsbänken så jag startade med ett bygge. Jag har hört at "nöden är uppfinningarnas moder" men jag hävdar att det är bara en del av sanningen. För mig är det snarare lättjan som är uppfinningarnas moder.

Lite hålsåg och cirkelsåg i ett par gamla hyllplan.
Bild

Ja, vad dessa heter på svenska vet jag inte. Otroligt nog hittade jag dem på ebay: http://www.ebay.com/itm/121235698961
Bild

Och vips så hade man en rullplatta som inte bygger så mycket i höjd.
Bild

Så på något sätt fick jag in den under dunderklumpen som nu är lätt att flytta!
Bild

Sen hittade jag en "bug" i PDP:n
Bild


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: PDP-8a renovering
InläggPostat: 20.00 2014-07-01 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 19.22 2008-12-17
Inlägg: 4470
Ort: Kävlinge
Inga uppdateringar på ett tag. Men jag har pysslat vidare ändå. Sist jag felsökte och inte byggde saker och hämtade rack så höll jag på att felsöka varför testprogrammet för RL8A, diskkontrollern inte fungerar längre. Så jag körde lite testprogram:

maindec-08-djkka-c-pb1:
Testprogram för CPU:n, testar alla instruktioner på M8315 kortet, men inte databreak (DMA) eller IRQ om man inte har testhårdvara (vilket jag inte har). TEST OK

maindec-08-AJRLAC:
Diskless controller test. Testar logiken på diskkontrollern utan att man behöver en diskstation inkopplad. Detta testet har fungerat. TEST FAIL

maindec-08-dhkma:
PDP-8E memory execiser, testar minnet. TEST OK

CHEKMO-II:
Schack på PDP-8, jag vet att detta funkar på min 8/L så jag testade det på 8a. TEST OK

djexc-b:
CPU execiser, testar 8A CPU:n. Alla korten till viss del. Man kan välja om man vill testa med M8316 (som är DKC8A, Option #1). Option #1 innehåller RTC interrupt (100Hz IRQ), anslutning till programmers console, serieporten för seriekonsolen och lite parallell IO. Man testar bara RTC och serieporten om man vill.
Testade och köra utan att testa M8316. TEST OK
Med M8316. TEST FAIL!

Jag fungerade ut att förmodligen var det RTC interruptet som inte fungerade och bestämde mig för att läsa på lite om IRQ. Jag valde boken "Introduction to programming" som jag har tre exemplar av. Tyvärr är länken till andra utgåvan och jag har läst fjärde så den är inte så relevant. Jag hittade ett program som jag skrev in som använder IRQ för att läsa och skriva till seriekonsolen. Jag assemblerade det på PC under Linux med palbart. Jag tänkte att jag skulle testa det och sen modifiera det för att testa RTC IRQ:t.


Kod: [Expandera/Minimera] [Hämta] (Untitled.txt)
*0                  /FIRST INSTRUCTION
                  /AFTER AN INTERRUPT:
      0            /STORE RETURN ADDRESS
      JMP I 2         /JUMP TO SERVICE ROUTINE
      SERVE         /POINTER TO SERVICE ROUTINE
*200               /INITIALIZAITION ROUTINE:
START,   CLA CLL         /CLEAT ACCUMULATOR AND LINK
      DCA MODE      /SET MODE FOR INPUT
      TAD K1777      /INITIALIZE DATA
      DCA   BUFFER      /BUFFER POINTER
      ION            /TURN INTERRUPT ON
                  /BACKGROUND PROGRAM:
ROTATE, CLA CLL IAC      /SET ACCUMULATOR BIT 11
      ISZ COUNT      /COUNT
      JMP .-1         /TWICE
      ISZ COUNT      /THROUGH
      JMP .-1         /DELAY LOOP
      RAL            /ROTATE BIT LEFT
      JMP ROTATE+1   /RETURN TO DELEAY LOOP
                  /SERVICE ROUTINE:
SERVE,   DCA   AC         /SAVE ACCUMULATOR
      GTF            /SAVE INTERRUPTS
      DCA FLAGS      /FLAGS AND LINK
      KSF            /KEYBOARD FLAG RAISED?
      SKP            /NO: CHECK PRINTER FLAG
      JMP KB         /YES: SERVICE KEYBOARD
      TSF            /PRINTER INTERRUPT?
      SKP            /NO: SKIP FOR EXIT
      JMP TP         /YES: SERVICE PRINTER
      CAF            /CLEAR ALL FLAGS
      JMP   EXIT      /AND RETURN
                  /KEYBOARD INTERRUPT ROUTINE:
KB,      KCC            /CLEAR KEYBOARD FLAG
      TAD MODE      /CURRENTLY IN
      SZA CLA         /INPUT MODE?
      JMP EXIT      /NO: RETURN TO BACKGROUND
      ISZ BUFFER      /YES: INCREMENT POINTER
      KRB            /READ THE CHARACTER
      TLS            /ECHO ON PRINTER
      DCA I BUFFER   /STORE THE CHARACTER
      TAD   I BUFFER   /WAS THE
      TAD MPER      /CHARACTER A
      SZA CLA         /PERIOD?
      JMP EXIT      /NO: RETURN TO BACKGROUND
      TAD K1777      /YES: RESET BUFFER
      DCA   BUFFER      /POINTER TO TYPE
      CLA CMA         /THE CHARACTERS
      DCA MODE      /SET MODE FOR OUTPUT AND
      JMP EXIT      /RETURN TO BACKGROUND
                  /PRINTER OUTPUT ROUTINE:
TP,      TCF            /CLEAR PRINTER FLAG
      TAD MODE      /CURRENTLY IN
      SNA   CLA         /OUTPUT MODE?
      JMP EXIT      /NO: RETURN TO BACKGROUND
      ISZ   BUFFER      /YES: INCREMENT POINTER
      TAD I BUFFER   /GET CHARACTER FROM BUFFER
      TLS            /PRINT IT
      TAD MPER      /WAS THE CHARACTER
      SZA CLA         /A PERIOD?
      JMP EXIT      /NO: RETURN TO BACKGROUND
      DCA MODE      /YES: SET MODE FOR INPUT
      TAD K1777      /RESET BUFFER
      DCA   BUFFER      /POINTER AND
      JMP EXIT      /RETURN TO BACKGROUND
                  /EXIT ROUTINE:
EXIT,   TAD FLAGS      /GET FLAGS AND LINK
      RTF            /RESTORE FLAGS AND LINK
      CLA            /CLEAR ACCUMULATOR
      TAD AC         /RESTORE ACCUMULATOR
      JMP I 0         /RETURN TO BACKGROUND
COUNT,   0            /DELAY LOOP COUNTER
MODE,   0            /MODE SWITCH
K1777,   1777         /LAST LOC BEFORE BUFFER
BUFFER,   0            /DATA BUFFER POINTER
AC,      0            /SAVE ACCUMULATOR
FLAGS,   0            /SAVE FLAGS AND LINK
MPER,   -256         /NEGATIVE OF ASCII CODE
$


Jag laddade i 8A och det fungerade inte. Så något med IRQ är trasigt. För att vara säker på att programmet var helt så laddade jag det i 8/L och där fungerade det!

Så nu har jag ett litet program som inte fungerar vilket det gör lättare att hitta felet. Jag följde IRQ REQ signalen fram till CPU:n och dit kommer den. Tittar man på frontpanelen så kan man se att interrupt är påslaget och att "interrupt request" biten sätts. När interruptet kommer så ska datorn hoppa till en subrutin (JMS instruktionen). Denna ligger alltid på adress 0 (noll). Hit kommer man inte. Så jag vet på ett ungefär vad jag ska leta efter!

Mäter på interruptet på DKC8A
Bild

Har fått in 8/L i racket, fick dock bygga lite sladdar för att få tag på serieporten och 110V.
Bild


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: PDP-8a renovering
InläggPostat: 22.17 2014-07-01 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 09.09 2010-11-11
Inlägg: 1442
Ort: Uppsala
Små framsteg är också framsteg.

Jag gillar rullplattan du byggt. Bättre än den snurrplatta för mat jag köpte på IKEA i liknande syfte.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: PDP-8a renovering
InläggPostat: 07.28 2014-07-02 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.52 2007-08-15
Inlägg: 11691
Ort: Alsterbro utanför Kalmar
Trevligt projekt det här! :) :tumupp:


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: PDP-8a renovering
InläggPostat: 20.50 2014-07-02 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 19.22 2008-12-17
Inlägg: 4470
Ort: Kävlinge
pbgp skrev:
Små framsteg är också framsteg.

Jag gillar rullplattan du byggt. Bättre än den snurrplatta för mat jag köpte på IKEA i liknande syfte.


Desto större framsteg när det gäller min kompetensutveckling!

Jag har mätte lite ikväll, men är för trött för att fatta. CPU:n också, i alla fall fattar den inte att ett IRQ har inträffat.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: PDP-8a renovering
InläggPostat: 09.26 2014-07-03 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 23.04 2007-03-02
Inlägg: 166
Ort: Tomelillla
Jag bara undrar, när är det demo/grill ? :-)
Vill se !


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: PDP-8a renovering
InläggPostat: 12.05 2014-07-03 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 19.22 2008-12-17
Inlägg: 4470
Ort: Kävlinge
Du får komma förbi när du vill. Men jag tror att jag skrev tidigare i tråden och lovade EF-träff våren 2015!


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 999 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 67  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Klickmans och 24 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
    Electrokit
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010