Batteribackup för både 230 och 12v

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
Corpze
Inlägg: 256
Blev medlem: 29 januari 2013, 17:31:27

Batteribackup för både 230 och 12v

Inlägg av Corpze »

Tjena, har en liten udda setup som jag skulle behöva lite input till.

Det som skall drivas är en liten desktopdator på 275w max (230v) samt lite 12v utrustning på max 20A vid 2min /6h och ca 12A 100%

Kan man sätta ett AGM-batteri på 20Ah samt en laddare på >20A samt en 12V-230V 300w konverter för kontinuerlig drift?

Backupen som behövs är max 10-15min vid strömbortfall.

Miljön som det står i kan nå under -30 grader men elektroniken monteras i elskåp som håller lite högre temp.

/Daniel
xxargs
Inlägg: 10189
Blev medlem: 23 september 2006, 14:28:27
Ort: Södertälje

Re: Batteribackup för både 230 och 12v

Inlägg av xxargs »

Det går med största sannolikhet - många system är byggda på liknande sätt med likriktare som laddar batteri och parallellt driver lasten.

Du måste ha 'riktiga' likriktare avsedd för just att ladda blybatterier med strömbegränsning, kan ställa in spänningen noga och eventuellt temperaturkompensation på laddningen (ofta via en temperatursensor som fäst på batteriet)

Den andra delen är att skaffa en växelriktare (av sinusmodell) som också håller industriklass, inte någon gubbdagisvariant med fyrkantvåg för halv tusing utan vi pratar om sådana som är tänkt för fast installation och kontinuerlig drift typ nordic power (Elfa hade förr i alla fall) för kanske ett par tusingar. Butiker som säljer solcells-utrustning kan ha lämpliga semiproffessionella dito.

Titta på vad det är för effektfaktor (PF) på din desktop-dator - står det 0.7 så betyder det att kapaciteten på växelriktaren måste vara minst 1/0.7 ggr angiven effekt (det som kallades VA förr) och för switchade nätaggregat behöver man krasst sett minst dubbla effekten på växelriktare gentemot nätaggregatets märkeffekt pga. hög krestfaktor (förhållande faktisk peakström vid periodtoppen gentemot peakströmmen när det går i genom en resistv last för samma effeknivå) - i ditt fall skulle jag tro att en 600 VA sinusväxelriktare är ett minimum.

Problemet för dig är att hitta tillräckligt bra prylar - dvs. industriklass och prislapp därefter om det skall fungera säkert ned till -30 grader och att det håller över tiden. Batteriet kommer vara den största begränsningen (och den som blir kallast i kabinettet och svårast att kunna lämna ström vid låga temperaturer), så ha inte ett för litet batteri i sådan utrustning. Jag skulle köra på minst en 36 Ah AGM telecom-batteri och den storleken är hyffsad standard och är tillgänglig på många håll.
Corpze
Inlägg: 256
Blev medlem: 29 januari 2013, 17:31:27

Re: Batteribackup för både 230 och 12v

Inlägg av Corpze »

Det blir förmodligen AGM-batteri, kan de laddas med en 30A switchad 12v nätdel med ställbar spänning? Budgetren är tyvärr begränsad.

Kan ett billigare alternativ vara att köra en separat UPS på datorn (räcker med en variant för under tusingen) och köra 12v separat?
Datorn är en Optiplex 960 SFF;
235W Standard Power Supply
235W 90% Efficient Power Supply
ENERGY STAR 4.0 compliant
Active PFC; 235W 90% Efficient Power Supply

Jag antar att det dyra i historien är själva laddaren till 12v batteriet så den skall levererar bra mycket mer ström än en svenssonladdare.
xxargs
Inlägg: 10189
Blev medlem: 23 september 2006, 14:28:27
Ort: Södertälje

Re: Batteribackup för både 230 och 12v

Inlägg av xxargs »

Switchad omvandlare typ för apparatinbyggnad är inte någon batteriladdare och att dessa ofta inte fungerar beror på att de har ingen riktig strömgräns utan bara ett överlast/kortslutningsskydd och går i hick-mode eller annan beteende med resultatet att efter en strömavbrott och batteriet blivit nästan helt tomt, så kommer grejorna inte igång igen på kanske väldigt lång tid utan det står och blinkar/tickar (sk hickmod) - somliga av dessa måste göras strömlösa på 230V sidan i kanske 10 minuter innan aggregatet försöker igen under 2 sekunder och lägger sig på rygg och gör inget mer när den upptäckte att strömmen rusade mer än aggregatets märkström mer än några sekunder.

Ett halvurladdat blybatteri i 30 Ah klass kan ta emot mycket mer än 30 ampere en kortare stund om man försöker hålla 13.8 Volt polspänning.

Med andra ord så måste använda omvandlaren ha en vettig strömgräns i labbaggregatklass om den skall vara kopplad till blybatterier, vilket betyder i praktiken en specifik 'likriktare' avsedd för att just ladda blybatterier.

Att köra datorn på en separat UPS minskar strömbehovet på 12V sidan radikalt (typ minskar behovet med 20-30 ampere), men tvivlar på att 1000:- UPS har förväntad kapacitet när det är -30 grader C (egenuppvärmningen gör att den kanske ligger 10-15 grader varmare...) om man inte överdimensionerar batterierna ganska mycket (dvs. kräver en UPS där man kan bygga ut batterier) - eller att UPS:n ens fungerar... dessa är inomhusmaskiner för bekväm +20 gradersomgivning...

Ett sätt att komma undan detta är att ha ett elelement i kabinettet med utrustningen så att temperaturen inte sjunker för lågt ned när det är riktigt kallt ute, men samtidigt tillräckligt välventilerad så att det inte blir för varmt sommartid
Användarvisningsbild
Icecap
Inlägg: 26628
Blev medlem: 10 januari 2005, 14:52:15
Ort: Starup (Haderslev), Danmark

Re: Batteribackup för både 230 och 12v

Inlägg av Icecap »

Jag är ganska säker på att det finns PC-nätdelar som tar 12V in! Istället för en massa omvandling (230Vac -> 12V laddning -> 230Vac växelriktare -> PC-nätdel) ville det vara mer vettigt att ha en laddning av ackumulatorn och sedan driva resten på 12V.
Skriv svar