Sova Gott? RF Test Chambers och Aaronia X-Dream EMC-matta

Övriga diskussioner relaterade till komponenter. Exempelvis radiorör, A/D, kontaktdon eller sensorer.
Användarvisningsbild
4kTRB
Inlägg: 20676
Blev medlem: 16 augusti 2009, 19:04:48

Sova Gott? RF Test Chambers och Aaronia X-Dream EMC-matta

Inlägg av 4kTRB »

Jag undrar varför de använder en säng i samband med försäljning av en "RF Test Chamber"?
http://www.aaronia.com/products/shieldi ... le-Canopy/
http://www.aaronia.com/products/shielding-screening/

De har också en säng med på bilden för deras EMC-mattor i serien Aaronia X-Dream...
http://www.aaronia.com/products/shieldi ... nding-mat/
E Kafeman
Inlägg: 3593
Blev medlem: 29 april 2012, 18:06:22

Re: Sova Gott? RF Test Chambers och Aaronia X-Dream EMC-matt

Inlägg av E Kafeman »

Aaronia har riktat in sej på kund-grupp som helst har foliehatten på huvudet när de sover.
De säljer avskärmande tyger som man kan svepa in sängen eller tapetsera hela sängkammaren med för att skydda sej mot EM-vågor, något som sällan ger effekt om man inte syr ett totalt hermetiskt tält av tyget men dämpningen är i stort noll för lågfrekventa EM-vågor.

Man säljer också RF mätinstrument för EM-vågor med inriktning på foliehatts-kunder, samt passande antenner med lasersikte. :D
De sista 5 åren har man även försökt nå professionellt RF-folk med tekniskt bättre mät-utrustning men som ännu så länge är undermåligt i ett RF-lab för de flesta mätändamål.
Deras spektrumanalysator duger inte ens som en pålitlig indikator av t.ex. förekomst av bärvågor då mät-dynamiken i somliga fall är så låg som 20 dB även om man framställer det som tvärs om.
En särskild egenhet är t.ex. att man i stort inte alls kan mäta på jämna multiplar av 10MHz, då det är mer eller mindre blinda spottar.
Användarvisningsbild
4kTRB
Inlägg: 20676
Blev medlem: 16 augusti 2009, 19:04:48

Re: Sova Gott? RF Test Chambers och Aaronia X-Dream EMC-matt

Inlägg av 4kTRB »

Jaha men vem med foliehatt köper en spektrumanalysator för dryga 100 000:-?
Jo det är väl de som jobbar med sånt får man väl anta.
E Kafeman
Inlägg: 3593
Blev medlem: 29 april 2012, 18:06:22

Re: Sova Gott? RF Test Chambers och Aaronia X-Dream EMC-matt

Inlägg av E Kafeman »

Ja dyrt för en foliehatt, men vet åtminstone en i Sverige som köpte ett sådant instrument för att kunna analysera problem med el-allergi.
Personen i fråga anser sig vara expert på faran med radiovågor men kan inte skillnaden på dBi eller dBA.

Nej det finns inget mätproffs som kan lägga två strån i kors mha egen hjärnkapacitet som ens skulle tänka tanken att köpa något från Aaronia för 100k.
Deras spektrumanalysatorer finns här.
Se tekniska mätdata för modellen SPECTRAN NF-5030 som man vill ha 10kkr för, den är bland de billigaste av deras analysatorer.
Jämför teknisk data för SPECTRAN NF-XFR PRO som är näst dyraste spektrumanalysatorn, för 120kkr. Samma data till sista siffran trots att prislappen skiljer 10 ggr!
De har exakt samma analysator-hårdvara, fast i ena fallet följer en ospecad bärbar dator för merkostnaden 100kkr.

Ta deras dyraste spektrumanalysatorn för 120k och mät en bärvåg vid 100 MHz. Går inte få stabilt under 100kHz bandbredd pga av jitter.
Addera att vid 100MHz är instrumentet blint för signaler över -30 dBm och under -60 dBm.
Som att köpa sportbil som bara fungerar på vissa platser och tider, med riktningsstabiltet som en snok som kräver 10 vägbredder.

Av Aaronia rekommenderade options är intressant, där man bl.a. rekommenderar både intern och externa LNA för ytterligare några tusenlappar.
Detta eftersom man själva skriver: "this broadband amplifiers are a MUST HAVE to get the best performance."
Instrumentet är alltså så okänsligt så dessa LNA's är ett "MUST HAVE" med stora bokstäver.
Betänk 20-40 dB LNA-gain in på en signal-ingång som blir överstyrt om insignalen överstiger -20 dBm. Det innebär att om man mäter på t.ex. bärvåg -20 dBm 3MHz bw och det kommer en utombands spurios som överstiger -40 - -60 dBm så mäter instrumentet fel och utan LNA så ser man inte ens bärvågen. Situationen med dessa spurios-nivåer är rätt vanlig när man mäter på enklare WiFi-chip på lite avstånd. Direktanslutet, går inte heller mäta då dessa chip kan lämna upp till 15 dBm och det finns ingen kombo LNA eller dämpsats som gör att man kan mäta inom de nivåer instrumentet klarar och få med både bärvåg och spurios inom de nivåer instrumentet ska klara.
Den inbyggda dämpsatsen är f.ö. en ytterst begränsad i funktion.

Man måste ha foliehatt långt neddragen framför ögonen för att ens ha tanken att handla dylikt instrument.
Aaronia har funnits sedan ca år 2000 under annat namn. ca 2003 delades ett bolag som gjorde handhållna spektrumanalysatorer i två delar, varvid namnet Aaronia skapades.
De har emellanåt varit i lite blåsväder med sina påstått bra mätdata. Se denna gamla PDF.
Samma står i denna PDF gäller än idag.

Man får liknande instrument men med större dynamik med en SDR-radio typ denna. Kostar en 50-lapp.
SDR-radion har betydligt mindre frekvensjitter än Aaronia-maskinen för +100kkr, även om det ändå är sämre än vad man kräver i många mätsammanhang.
SDR-radions jitter kan dock för någon hundring förbättras ytterligare. Finns färdigombyggda att köpa förr 350 kr.
Bör väl nämna att pga inbyggd svårkontrollerad AGC är absoluta nivåmätningar svåra i denna SDR radion så av den anledningen är den inte så rolig ur mätsynpunkt av absolutnivå.
Däremot finns betydligt bättre SDR-grejor om man lägger på en eller två nollor på prislappen.

Det är naturligtvis inte tänkbart att göra proffsjobb med en dongel för en 50-lapp?
Åtog mej för några månader sedan ett radio-relaterat design jobb åt en USA-kund där hänsyn skulle tas till en komplicerad EMI-miljö med tung aspekt på data-säkerhet. För att få hela bilden av problemet ville jag på plats i USA först göra miljö-mätningar som kunde analyseras hemma.
Vad jag ville göra var att spara ner ett 10 MHz brett radiospektra på ett ISM-band för att senare ta reda på vilka typer av moduleringar från okända källor som förekom och om möjligt demodulera och avkoda dessa.
På resan tog jag med mej TV-dongeln samt ett vanligt USB-minne med programvaran SDR-Sharp förinstallerat. Gillar lätt instrumentpackning på resor, allt fick rum i byxfickan.
Mha på plats lånad datorpluggades de bägge USB-enheterna in.
Spelade sedan in det odemodulerade råa ISM-bandet som sparades som 2 MHz breda stripor på ca 60 sekunder/st. Sparade direkt in på USB-minnet. Filformatet var vanlig wav-fil.
Fungerade utmärkt att analysera wav-filerna när jag kom hem igen.
Spara data på detta sätt är inte tekniskt möjligt med en Aaronia analysator men om det varit det så hade det inte varit nära möjligt att demodulera den digitala informationen pga jitter, egengenererade orenheter och kassa dynamik.

I övre änden av lågprisskalan typ 100kkr får man en Tektronix USB3-baserad spektrumanalysator med tekniska data som är vida överlägset Aaronia.
Detta instrument kan dessutom användas vid mätningar i lab där man behöver program-synka och klock-synka flera instrument, och det finns ett inbyggt standard instumentgränsnitt att koomunicera med så att man kan skriva egna styrprogram. Aaronia saknar allt sådant.
När man erbjuder mätlabs-tjänster som ska uppfylla någon form av specifikation bör instrumentets funktion kalibreras och verifieras någon gång då och då och vara reparabla om så krävs, och helst av lokal serviceverkstad.
Det gör att gamla instrument som det inte längre finns support för blir billiga på begagnat-marknaden. Proffslabben kan inte kalibrerar instrumenten och kostar bara lab-utrymme som hyllvärmare.
Är man krävande i sina mätningar men med tunn plånbok, så går det därför fynda billiga kvalitets-instrument på typ Ebay, visserligen 20-30-40 år gamla, tunga monster i skottsäker plåttjocklek, men oerhört driftsäkra. Barnsjukdomarna är garanterat avklarade.
Skulle ändå oturen vara framme att något går sönder kan man ofta reparera sådana instrument själv. Reparationsmanualer finns ofta på nätet och komponenterna är sällan extremt exotiska eller kan ersättas med modernare alternativ.
Som exempel en Anritsu MT8802.
Det är en spektrumanalysator -3GHz, tål ett par Watt på ingången. Som bonus kan man göra fina modulations-analyser och distorsions-mätningar samt att man kan använda den för filtermätningar och som signal-generator, även för LF. Där finns riktig GPIB-buss om man vill automatisera eller göra mer avancerade mätningar. Kostar 6kkr +frakt+tull.
Själv är jag lite sugen på denna antikvitet.
Värdet av att den är nykalibrerad i USA är måttligt men den bör åtminstone ha god chans att inte vara död vid leverans.
Sällan jag gör några jobb över 5-10 GHz och de mesta av mina instrument klarar inte heller högre frekvenser men det vore intressant att ha lite bättre marginaler för att kunna verifiera att man inte har några okända spurioser.
Skriv svar