När jag talar om hobbyverksamhet så menar jag att jag ska kunna styra mekanismer med mikroprocessorer och analog elektronik exempelvis dörrlås eller övrigt styrsystem.
Jag tänker bara fråga er det som rör sig om den elektroniska delen och inte datordelen och mekanismdelen. Saknar jag något? Vad anser ni om detta?
Litteratur som läses i ordningsföljd:
Bok 1:
Namn: Tillämpad ellära
Författare: Sikö, Arne
Utgivningsår: 2006
ISBN: 91-44-00679-9
Omfång: 354 s
Om boken
Bok 2:Boken innehåller ellära med grundläggande kretsteori, magnetism, elektromagnetism, distribution, säkerhetsaspekter och många tillämpningar. De tillämpade avsnitten ansluter i stor utsträckning till motsvarande teoretiska delar och omfattar en orientering i elektronik och digitalteknik, mätteknikoch elkraft i industri och till vardags. Boken innehåller ett stort antal övningsuppgifter med svar och lösningsanvisningar
Namn: Praktisk analogteknik. Mätinstrument, komponenter och strömförsörjning.
Författare: Gustavsson, Anders
Utgivningsår: 1993
Omfång: 247 s
ISBN: 91-44-38741-5
Om boken:
Bok 3:Kunskap får man inte av att lära sig innehållet i en bok. Det är först när bokens innehåll kan tilllämpas och du kan arbeta vidare med bokens innehåll som grund, som man har fått kunskap.
Det här är ingen vanlig teoretisk lärobok. Det är en kombination av teori och praktik typ "learning by doing". Läromedlets mål är att förmedla de teoretiska grunderna i analogteknik, hur de analoga "byggstenarena" fungerar och hur de sätts samman till fungerande enheter, Det sker till största delen laborativt eller enligt tesen "det du gör med kroppen fastnar i knoppen" (Christer Gudmundsson).
Denna bok som är den första av en serie av tre, är ett resultat av flera års undervisning i elektronik. Den kräver inga direkta förkunskaper i ämnet, men kräver baskunskap i ellära, matematik och enklare mätteknik. Målgruppen är gymnasiets och AMU:s elektronik utbildningar, men den kan även användas som grund bok på högskolor. Den bör även passa bra för självstudier, om tillräcklig instrumentutrustning finns att tillgå.
Boken är inte knuten till någon speciell utrustning, De kopplingar som skall undersökas kan byggas upp helt på användarens villkorr. Det ger en stor flexibilitet u undervisningen samtidigt som det ger eleven träning i komponentkännedom och att i koppla och felsöka.
Boken innehåller både teoretiska och praktiska övningselement. Det är meningen att de praktiska exemplen ska kopplas upp, verifieras och dokumenteras.
Anders Gustavsson är verksam so lärare i elektronik samt arbetar dessutom med konstruktioner och serivce på elektronisk utrustning.
Namn: Praktisk digitalteknik
Författare: Gustavsson, Anders
Utgivningsår: 1997
ISBN: 91-44-32172-4
Omfång: 351 s
Om boken:
Bok 4:Kunskap får man inte av att lära sig innehållet i en bok. Det är först när dess innehåll kan tillämpas i ett rationellt handlande som du fått kunskap. Detta är ingen "vanlig" lärobok, som enbart behandlar fakta och matematiska uttryck. Boken bygger på att läsaren eller användaren även användersina händer, d.v.s. bygger och experimenterar för att verifiera teorin eller sina tankar, s.k. problembaserad undervisning. Med denna metod kan flest elever tillgodogöra sig mest kunskap på kortast tid. Därför är innehållet en blandning av teori, praktiska övningar och övningsuppgifter samt mindre projekt som går att prova praktiskt. Boken kräver inte några förkunskaper i ämnet, men en viss baskunskap i IT är önskvärd. Boken brukar användas på universitet på högskoleingenjörsutbildningar.
Namn: Praktisk analogteknik. Förstärkare, filter och oscillatorer
Författare: Gustavsson, Anders
Utgivningsår: 1994
ISBN: 91-44-38741-5
Omfång: 356 s
Om boken:
Kunskap innan:Kunskap får man inte av att lära sig innehållet i en bok. Det är först när bokens innehåll kan tillämpas och du kan arbeta vidare med boken som grund, som man har fått kunskap.
Det här är ingen vanlig teoretisk lärobok. Det är en kombination av teori och praktik typ ”learning by doing”. Läromedlets mål är att förmedla de teoretiska grunderna i analogteknik, hur de analoga ”byggstenarna” fungerar och hur de sätts samman till fungerande enheter. Detta sker till största delen laborativt eller enligt tesen ”det du gör med kroppen fastnar i knoppen” (Christer Gudmundsson).
Denna bok, som är den andra i en serie om tre, kräver förkunskaper motsvarande bok 1 samt baskunskaper i ellära, matematik och elektronisk mätteknik. Målgrupper är gymnasiets elektronikprogram, men den kan även användas som grundbok på högskolor. Den bör även passa bra för självstudier, om tillräcklig instrumentutrustning finns att tillgå.
Boken innehåller både teoretiska och praktiska övningsexempel. Det är meningen att de praktiska exemplen skall kopplas upp, verifieras och dokumenteras.
Bok 5:
Namn: Vägen till C
Författare: Bilting, Ulf
Författare: Skansholm, Jan
Utgivningsår: 2011
ISBN: 978-91-44-07606-5
Omfång: 269 s
Om boken:Utrustning:C är i dag det mest etablerade programmeringsspråket och finns tillgängligt för i stort sett alla processorfamiljer och operativsystem. C har möjligheter som saknas i de flesta andra programmeringsspråk. Speciellt gäller det språkkonstruktioner som tillåter programmeraren att komma "nära"processor, minne och externa enheter. Trots att C konstruerades i början på 1970-talet är det i dag mer aktuellt än någonsin. C ingår i sin helhet i senare språk som C++, Coch Objective-C. Även Java använder C för att utföra maskinnära operationer. I denna fjärde upplaga av boken beskrivs hela språket så som det är definierat i senast gällande internationell standard. Även de många funktionsbibliotek som ingår i standarden behandlas. För att läsaren skall kunna förstå och underhålla gamla C program som använder äldre C-konstruktioner, beskriver boken även dessa. Boken är tänkt att passa såväl för nybörjaren som för den mer avancerade programmeraren. Den kan också vara intressant för C++-programmerare som vill tränga djupare in i C och utnyttja dess många standardbibliotek. Boken är en lärobok som också kan användas för självstudier. Författarna beskriver C:s olika delar i en pedagogisk och naturlig ordning. Fjärde upplagan
Multimeter
Bild
Lödpenna 60W
Elektronikkomponenter (en hel hög olika) inkluderat med kretskort och lödtenn.
Arduino(s).
LTspice simulator mjukvara
Casio FX 8950 GII räknare.
Formeltabell:
Namn: Tabell- och formelsamling inom data, ellära och elektronik
Författare: Gustavsson, Anders
Utgivningsår: 2004
ISBN: 91-44-03206-4
Omfång: 231 s
Om boken:Författaren har i denna tabell- och formelsamling försökt samla ihop sådant som han själv haft användning för under sin yrkesverksamhet. Han har även lagt till en hel del information som kan vara "bra att ha". Boken bör vara tillräckligt omfattande för att fylla det behov som finns inom skola och yrkesliv. Boken består av fem fristående delar. Den första delen behandlar grundläggande el med enheter i SI-systemet, den andra grundläggande elektronik och i den tredje ges ett kort matematikavsnitt. Den fjärde delen tar upp datakommunikation och PC-kontakter och slutligen återfinns i den sista delen data, tabeller och diagram.
Envariabelanalys 1
Linjär algebra
Lödning
Datorkunskaper.