[Projekt] LED-konvertera en Sony VPL HS60 Projektor.

Berätta om dina pågående projekt.
Snubbel
Inlägg: 47
Blev medlem: 8 januari 2013, 18:28:01
Ort: Lund

[Projekt] LED-konvertera en Sony VPL HS60 Projektor.

Inlägg av Snubbel »

Intro
Har velat ha en egen projektor här hemma i flera år för att titta på film på mm men har alltid blivit avskräckt av priset på nya lampor som kostar en mindre förmögenhet och som behöver bytas på tok för ofta, jag har alltid sagt att jag ska skaffa en när de börjat införa LED belysning i projektorerna vilket de har gjort nu, men de är väldigt dyra och det verkar finnas noll intresse för tillverkarna att gå över till LED (konstigt när de kan få 3000 spänn för en lampa? not..), så började kolla på möjligheten att konvertera en vanlig projektor vilket har gjorts med varierande framgång, dock är försöken jag hittar ett par år gamla och mycket har hänt på LED fronten de senaste åren som säkert alla märkt.

I samma veva dök det upp en Sony VPL HS60, ett flaggskepp som har ett par år på nacken men fortfarande ska vara en väldigt bra projektor med "allt" utom full HD, dock 720p. Annonsen beskrev den som "i gott skick med slutkörd lampa som behöver bytas ut" och eftersom en ny lampa till denna modell kostar drygt 3500kr så fick jag projektorn och min blivande projektgrund för ett väldigt trevligt pris jämfört med om jag köpt en med fungerande lampa!

Bild
Sony VPL HS60, basen för projektet

Efter lite tester visade det sig att projektorn funkar som den ska men att lampan precis som det beskrevs var väldigt trött. Dock kommer det visa sig att en trött lampa är mycket bättre än ingen lampa!

Del1, att lura projektorn att starta utan lampa.

Här lyckades jag inte hitta info om någon som hade gjort detta på just den projektormodellen jag har men hittade någon guide på en Sony projektor från 2001 samt lite andra gamla projektorer av diverse märken, och så länge man inte har en NEC projektor verkade denna delen ha potential att vara lätt och smärtfri. Så jag började montera av chassit från projektorn för att få en bättre överblick vad som dolde sig i den och hur den var uppbyggd.

Bild
Chassi, skyddsplåtar samt lampa bortplockade

Bild
Ihop tejpade brytaren som kontrollerar så chassit är stängt


Redan här uppstod första "problemet", när jag försökte starta projektorn utan skalet på började den pipa samt att dioden för lamp/case började blinka ilsket. tillslut hittade jag en liten lurigt placerad strömbrytare som silvertejpades på plats för stunden så projektorn ska tro att chassit är stängt. Denna irriterande funktion kommer nollas helt i framtiden med en liten jumper mellan de två pinsen som helt enkelt kortsluter dom på plats så jag slipper brytaren.

Nästa steg var att ta reda på hur projektorn kände av om en lampa var inkopplad samt att försöka lura den till att lampan var inkopplad även om det inte var fallet. Första steget här blev att fortsätta montera ner projektorn i jakten på ballasten som lampan är kopplad till, denna sitter dumt monterad under moderkortet för att göra det svårt att byta den om den skulle ge upp (tydligen rätt vanligt problem). Efter att ha lokaliserat Ballasten var det bara att ta reda på vilken kabel från den som gick till moderkortet.

Bild
CN1906, den andra kontakten från vänster går till ballasten

Nu var det bara att plocka upp multimetern för att se om det fanns något lätt samband mellan moderkortet och ballasten eller om det var en av de besvärligare modellerna där det krävs någon form av modifikation på ballasten i sig också.

Med lampa på:
vit: 0V
svart1: 0V
svart2: 0V
svart3: 0V

Med lampa av:
vit: 0V
svart1: 0V
svart2: 3V
svart3: 0V

Ser ut att vara den lättlurade typen av projektor så testar klippa av svart2 och kopplar den till Jord istället för ballasten och allt drar igång precis som om en fungerande lampa varit monterad! Efter detta var det bara att plocka ut ballasten helt och hållet samt testa utan att köra de övriga 3 kablarna anslutna till den och resultatet är det samma som innan, den startar precis som den ska.

Detta är dock enbart verifierat med att varningslamporna håller sig släckta och att fläktarna drar igång som de ska mm eftersom jag inte har någon lampa att få fram någon bild med, förhoppningsvis har jag hittat en tillräckligt stark lampa här hemma nu för att få fram en svag bild på ett vitt papper ett par cm från projektorn ikväll när det blivit mörkt ikväll dock, lyckas det kan jag gå vidare med del2 i projektet!

Avslutningsvis kollade jag även runt efter användbara strömkällor i projektorn för fortsättningen av projektet, tyvärr visade det sig att fläktarna i normalt läge går på 6.5V istället för 12V vilket är klart dåligt eftersom jag hade en förhoppning om att kunna kyla LEDsen med tex en antec khüler 620 som jag har liggandes här hemma. Får helt enkelt plocka ner den igen och se om jag hittar något bättre ställe, borde ju inte vara omöjligt att hitta 12V någonstans i den annars får jag nog fundera ut en annan kylar lösning.


Nu vidare till en fråga om vilken LED matris som bör användas.
Jag börjar med lite info jag läst mig till redan, tyvärr ett par år gammal i de flesta fallen:

-High power LEDs, finns single LEDs som lyser med upp mot 1000 LM, kommer dock krävas många av dessa vilket nog kommer ta för mycket plats samt att de ger för lite LM/W för att vara ett riktigt bra alternativ. känns även som ljuset borde bli jämnare av en matris?
Bild

LED matriser, nu börjar det bli riktigt intressant eftersom de senaste åren har gjort 2 stora framsteg med LEDs, det första är att de har mycket högre LM/W, där de ligger runt 90 LM/W nu jämfört med 60 LM/W för bara ett par år sen, detta är alltså en ökning med 50% mer ljus! Det andra framsteget är att LEDsen är mindre idag så man får plats mer fler LEDs på samma yta, även detta är riktigt trevligt i ett trångt utrymme som en projektor.

Bild

För att lista lite resultat jag sett med olika styrkor på LED-matriserna.
20W, någon kille på youtube som blev nöjd men såg verkligen inte ut att vara så bra ljus och bild, annars mest folk som kallat det bortkastade pengar.

50W, Verkar kunna funka hyfsat om man inte vill ha så stor bild och sitter i en riktig batcave, annars för dåligt ljus.

100W, De nya 100W matriserna levererar 9000 LM vilket är massor ljus, dock kräver en projektor massor ljus för att det ska bli bra också. Finns tex en tråd på Sweclockers om en kille som försökte sig på att bygga med en 8000 LM matris, dock gav han upp innan projektet var färdigt för han tyckte det för dåligt ljus genom projektorn när den visade en mörkgrå bild som indikerar ingen lampa. Finns även ett par försök på tex Elektronikforum samt minhemmabios forum med folk som försökt men alla verkar ha lagt ner efter diverse missöden. Slutsatsen är att jag tror en 100W matris ska räcka men jag är fortfarande lite tveksam..

150W, Nu för tiden finns det ännu fetare matriser på tex 150W som ska ge totalt 13000 LM, frågan är om jag kommer behöva det extra ljuset från en 150W matris istället för en 100W matris för det kommer ju faktiskt med lite nackdelar också. Det är tex dyrare att köpa in dom, kommer kräva ett större nätagg samt att det kommer bli svårare att kyla matrisen ordentligt.

Så vad tror ni, 100 eller 150W, kanske till och med någon som har erfarenhet av dessa matriser?
danei
EF Sponsor
Inlägg: 27367
Blev medlem: 2 juni 2003, 14:21:34
Ort: Östergötland
Kontakt:

Re: [Projekt] LED-konvertera en Sony VPL HS60 Projektor.

Inlägg av danei »

Är det mitt försök du tar upp som ett misslyckat? Det var en DLP vilket medför ganska stora skillnader i förutsättningar.

Nu har du inte skalat av så mycket att man ser hela konstruktionen. Men jag sökte på modellen, och det är en 3LCD projektor, då skulle jag undersöka om det går att ha tre dioder, en i varje färg.
Snubbel
Inlägg: 47
Blev medlem: 8 januari 2013, 18:28:01
Ort: Lund

Re: [Projekt] LED-konvertera en Sony VPL HS60 Projektor.

Inlägg av Snubbel »

Nej det var inte ditt projekt jag syftade på eftersom det var en annan typ av projektor samt en annan typ av belysning du använde dig av, nu är jag inte helt hundra, men du använde en 20W LED lampa istället för en större matris om jag kommer ihåg rätt samtidigt som DLP projektorerna har ett väldigt litet hål att ta upp ljus genom till skillnad från LCD varianten där hålet säkert är 3x3 cm vilket ger väldigt olika förutsättningar för vilken modell av belysning som är lämplig. Är som sagt just dessa starka matriser jag snöat in på då jag tror det kommer krävas något i den stilen för att få tillräckligt med ljus i en 3LCD projektor.

Angående att ha en LED i varje färg bakom respektive LCD har jag förstått det som att det är metoden som ger ljusstarkast bild med minsta möjliga input men tyvärr blir det i princip omöjligt att få ens i närheten av acceptabel färgåtergivning på det viset men är värt att kolla igenom ytterligare en gång!
danei
EF Sponsor
Inlägg: 27367
Blev medlem: 2 juni 2003, 14:21:34
Ort: Östergötland
Kontakt:

Re: [Projekt] LED-konvertera en Sony VPL HS60 Projektor.

Inlägg av danei »

Nja, jag testade lite med en 3W diod. En större matris är svår att fokusera så mycket. ag testade även med en H! halogenlampa i original reflektorn. Det blev inte heller tillräckligt bra. Så det slutade med en "original" lampa.

Jag förstår inte varför färgbalansen skulle bli dålig av tre dioder. Man det kanske är så.
Snubbel
Inlägg: 47
Blev medlem: 8 januari 2013, 18:28:01
Ort: Lund

Re: [Projekt] LED-konvertera en Sony VPL HS60 Projektor.

Inlägg av Snubbel »

Jag är lite osäker på varför själv också då den röda displayen bara borde släppa igenom rött ljus av ett "smalt spektrum" av våglängder och samma för blå och grön, kanske beror på att personen i fråga har använt tex en Röd led som har lyst med fel våglängd vilket har medfört att bilden har blivit undermättad med tex röd färg?

Eller du menade kanske att köra med 3 vita leds, en till varje display även om det borde medföra en onödig effektförlust då bara ljust av rätt färg passerar ändå, fast å andra sidan blir förlusten mycket mindre än om man kör med en stor matris och bara bombar på, intressant tanke.
Användarvisningsbild
Meduza
EF Sponsor
Inlägg: 10718
Blev medlem: 30 april 2005, 22:48:05
Ort: Ekerö, Stockholm
Kontakt:

Re: [Projekt] LED-konvertera en Sony VPL HS60 Projektor.

Inlägg av Meduza »

Jag skulle inte rekommendera vägen med en stor LED-matris i stil med de 50 och 100w-varianter som köps på eBay och dylikt, du kommer aldrig att lyckas fokusera dom till en ljusstråle med någon intensitet att tala om så det mesta ljuset kommer att gå till spillo...

Mitt försök hade snarare varit med en SST-90 eller SST-50 från Luminus Devices:
http://www.luminus.com/products/white_65_2324967996.pdf
http://www.luminus.com/products/white_66_952356145.pdf

Och någon av dessa linser från finska Ledil:
http://ledil.fi/luopdf3.php?s=54&t=271

Där har du möjlighet att få ut över 2000 lumen på 3x3mm chip-yta med SST-90, så där finns en chans att lyckas fokusera ljusstrålen hyfsat!
eBay-varianterna ligger ofta på över 200mm2 för samma ljusstyrka... vilket ger löjligt mycket lägre intensitet...

Det bästa är dock om du har möjlighet att lyckas få in en lysdiod till varje separat LCD och använda röd, grön respektive blå SST-90 till varje LCD.
Snubbel
Inlägg: 47
Blev medlem: 8 januari 2013, 18:28:01
Ort: Lund

Re: [Projekt] LED-konvertera en Sony VPL HS60 Projektor.

Inlägg av Snubbel »

Frågan är om 2000 Lumen fokuserat ljus räcker? Fast det borde ändå vara mer än vad folk får igenom med en 100W matris där väldigt mycket av ljuset nog tyvärr går till spillo även om man använder sig av en reflektor för att samla ihop ljus som går åt sidorna samt en lins att samla ihop det (linsen borde dock tappa massa effekt eftersom vi inte har en central ljuskälla utan 100 olika i matris fallet)

Angående detta med 3 dioder, en för varje lcd vilket är alternativet som kräver klart minst ljus och därmed borde ha potential att fungera bästa så är problemet att man måste hitta en LED som genererar ljus i samma våglängdsspektra som det ursprungliga dikromatiska filtret släpper igenom till respektive LCD, får man fel grön kommer ju den slutgiltiga bilden också bli förskjuten färgmässigt.

Så frågan är vilka våglängder respektive filter släpper igenom?
Användarvisningsbild
Meduza
EF Sponsor
Inlägg: 10718
Blev medlem: 30 april 2005, 22:48:05
Ort: Ekerö, Stockholm
Kontakt:

Re: [Projekt] LED-konvertera en Sony VPL HS60 Projektor.

Inlägg av Meduza »

Om vi säger så så har du på 9mm^2 chip-yta en ljusintensitet på ytan (vilket spelar stor roll för vilken intensitet du kan fokusera ljusstrålen till) på 222lm/mm^2

Om jag tittar på första bästa 100w-led från eBay så säger dom att den ger 10000 lumen (som nog ska tas lite med en nypa salt jämfört med luminus som är en erkänt seriös tillverkare) och har en chip-yta på drygt 2x2cm (finns inga exakta mått utskrivna) vilket snålt räknat ger oss 400mm^2 yta på chippet, och därmed en intensitet på 25lm/mm^2 på chippet...

Ser man på dessa siffror förstår man varför det är mycket lättare att skapa en intensiv ljusstråle med luminus SST-90 :)

Dessutom så verkar folk försöka använda dom relativt grunda reflektorer som säljs för att användas med dessa stora 100w-lysdioder, och dessa är relativt liten diameter men speciellt så är dom grunda vilket gör att typ 70% av ljuset faktiskt aldrig träffar reflektorn, knappast särskilt effektivt, och inte blir det någon stråle att tala om heller... bra för att lysa upp din hall, knappast för att lysa i en projektorstråle...

Kombinationen asfärisk lins och reflektor som många på eBay verkar gilla vet jag inte ens om jag orkar kommentera... kombinationen i sig gör att reflektordelen blir rätt värdelös och den asfäriska linsen blir inte heller bra då den bara är i fokus på en liten del av lysdioden..

Tips är att det finns folk på forumet med tillgång till mätutrustning som kan mäta upp just filter... sök lite så hittar du nog ;)
Fast å andra sidan lär det inte spela någon jätteroll då det brukar vara svårt att få tag på specifika färger färgade high-power lysdioder...

EDIT: Här är databladet för SST-90 Color: http://www.luminus.com/products/color_19_2324967996.pdf
Användarvisningsbild
Henry
Inlägg: 24544
Blev medlem: 20 april 2005, 02:52:47
Ort: Lund

Re: [Projekt] LED-konvertera en Sony VPL HS60 Projektor.

Inlägg av Henry »

Hur hade det fungerat med tex 3 st 100W HID, en framför varje LCD?

Visst det blir bra bulkigare och ont om plats för lamporna som nog får beskäras rätt friskt för att få plats, inget snack, men skulle kanske tom bli lite billigare än tex en 150W LED inkl dess mer elelr mindre extrema kylning som nog behövs vilket inte behövs för HID.
bearing
Inlägg: 11670
Blev medlem: 2 mars 2006, 01:01:45
Ort: Ängelholm

Re: [Projekt] LED-konvertera en Sony VPL HS60 Projektor.

Inlägg av bearing »

Jag har en LED-projektor (LG PB60G). Tekniken inuti är RGB-LED som växlande belyser en LCD (DLP-teknik fast utan färghjul). Vet ej hur mycket ljus lysdioderna ger men själva projektor ger ca 500 ANSI lumen.
Användarvisningsbild
Meduza
EF Sponsor
Inlägg: 10718
Blev medlem: 30 april 2005, 22:48:05
Ort: Ekerö, Stockholm
Kontakt:

Re: [Projekt] LED-konvertera en Sony VPL HS60 Projektor.

Inlägg av Meduza »

Henry: Med HID, då måste du dock se till att du har ett färgfilter framför varje LCD som tål värmen från en HID, dessutom kan det bli bra trångt att få in dom utan att smälta hela projektorn... fokuseringen blir också rätt trång att få till...

Men visst är det en idé :)

Dock tror jag inte det är någon superkylning vi pratar om, för en SST-90 är det typ 30W värme, 90W om man kör med tre separata, det är oavsett mindre än en modern desktop-dator kyler bort nästan ljudlöst, sätt på en gammal CPU-kylare i stil med dom luftkylarna som orkade hålla strömslukande 100W Intel P4-prollar på typ 30 graders arbetstemp med minimalt ljud (tänk thermaltakes gamla kopparklumpar) så kommer det gå utmärkt :)

Om du inte hittar någon gammal kylare så räcker garanterat typ en sån här:
http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=657097 :p
Snubbel
Inlägg: 47
Blev medlem: 8 januari 2013, 18:28:01
Ort: Lund

Re: [Projekt] LED-konvertera en Sony VPL HS60 Projektor.

Inlägg av Snubbel »

jag är tveksam till att en HID har tillräckligt small våglängdsband för att det skulle funka att placera dom framför färgfilterna.

Nu när jag sitter och kollar igenom databladet för SST-90 Color: http://www.luminus.com/products/color_19_2324967996.pdf har jag upptäckt ett par intressanta detaljer.

1) Det går att få LEDs med väldigt (+-2nm) specifik våglängd vilket är lovande för 3 leds modellen.

2) Det är väldigt stor variation i hur många LM respektive färg på leds klarar skicka ut där tex grön ligger en faktor 5 högre än den blåa tex. Nu ligger ju garanterat intensiteten i de respektive våglängderna jämnt i en riktig "projektorlampa" heller men här är ännu en sak jag behöver kolla upp fördelningen på! Sen finns det ju inställningar i projektorn också just för detta med färgbalans.

Har förövrigt skickat ett mail till Sonys support med en fråga om detta med våglängderna, tvekar på att jag får ett vettigt svar men vem vet. Annars borde det inte vara omöjligt att komma till och testa filterna med en spektrumeter i skolan (Studerar på lth och håller till en del på Fysikum)

Angående kylning beror det ju väldigt mycket på hur LEDsen placeras och vilken metod som väljs, den ursprungliga planen med 100W matrisen var att kyla den med en http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=828022 eftersom den tar lite plats just vid lampan och jag har en sådan liggandes. Andra metoder för belysning kommer självklart innebära att kylningen kommer behövas tänkas om, men det löser sig. 30W värme är trots allt inte så mycket att kyla bort.
Användarvisningsbild
Meduza
EF Sponsor
Inlägg: 10718
Blev medlem: 30 april 2005, 22:48:05
Ort: Ekerö, Stockholm
Kontakt:

Re: [Projekt] LED-konvertera en Sony VPL HS60 Projektor.

Inlägg av Meduza »

Ska ta och lägga mig, så det blir ingen till uppsats i detta inlägg, men DOCK så tror jag du måste läsa på lite om lumen.

Den största anledningen till att du ser såpass stor skillnad i fördelningen är att lumen är en enhet som är viktad efter ögats känsligthet för de olika våglängderna, grön ligger nära ögats känslighetstopp och röd ligger halvlångt ner och blå ligger riktigt långt ner... hade skalan varit oviktad så hade lysdioderna haft rätt lika ljusmängd ut, det har alltså inget att göra med effektivitet.

Teoretiskt max (100% effektivitet) för en vit ljuskälla ligger på typ 290lm/W medans teoretiskt max för en cyanfärgad ljuskälla är typ 567lm/W eller något där i närheten, max för en djupblå ligger på väldigt lite i jämförelse.

Se denna graf:
Bild

Och projektorlampor brukar ha allt annat än jämt spektrum, här kan du se en Philips projektorlampa:
Bild

Man låter sedan filter respektive justeringar av LCDerna kompensera det "rätt"
Användarvisningsbild
maDa
Inlägg: 4079
Blev medlem: 11 november 2005, 22:13:16
Ort: Malmö
Kontakt:

Re: [Projekt] LED-konvertera en Sony VPL HS60 Projektor.

Inlägg av maDa »

Tyvärr blir det sällan särskilt bra att trycka in någon china-diod där lampan satt bara. Jag har varit på detta ärendet för längesedan och gjorde ändå en smått användbar konvertering med hjälp om en 12W Seoul P7. Men det var givetvis inte bra på något sätt.

http://elektronikforumet.com/forum/view ... =3&t=27286
http://www.adamwesterberg.se/foto_teknik/100_askled

Jag kom väll fram till att den bästa lösningen är om man belyser varje panel för sig. Tyvärr är det oerhört komplext att få rätt koncentration och "riktning" på ljuset.
Snubbel
Inlägg: 47
Blev medlem: 8 januari 2013, 18:28:01
Ort: Lund

Re: [Projekt] LED-konvertera en Sony VPL HS60 Projektor.

Inlägg av Snubbel »

@Meduza, Oj det där med Lumen borde jag verkligen vetat, hade helt glömt det sen jag läste optiken för ett par år sen :doh:

@maDa, Intressant, jag antar att bilderna du visar med projektorn igång är från när du testade med den ensamma 10W LEDen på samma plats där lampan har suttit tidigare? Du nämner också flera gånger metoden att köra en LED framför varje LCD istället, var det något du faktiskt testade och vad fick du för resultat från det i såna fall?


Hittade även denna tråden om just detta med att skippa filter mm och köra med LEDs direkt:
http://www.diyaudio.com/forums/diy-proj ... l-mod.html

Tyvärr är kameran han använder till att ta mörker bilderna alldeles för dålig för att säga någonting om bilden han får ut förutom att han verkar få ut bra med ljus.
This was basically a proof that It would work. The Optics I choose where actually focused too tight for the 1.3 inch LCD's I either need a projector with smaller LCD's or different lenses. The image was very bright with the setup but the edges suffered. I had no idea what my lumen output was I could watch it with a light on tho.


Detta är gjort med 3x Luxeon Rebel LEDs för varje färg vilka verkar vara 3W stycket så metoden verkar absolut fungera när det kommer till att ge tillräckligt med ljus, det handlar alltså bara om att hitta rätt Lins för att få rätt spridning på ljuset och detta måste vara lättare med en LED än 3 som användes i detta fallet.
Skriv svar