Jag använder en PIC16F870 med en kristall på 4 MHz. Anledningen till att jag skriver är att transistorn som jag switchar med PWM blir GALET varm. Är inte helt hundra på hårvara etc. så tänkte det är lika bra att fråga er som kan mer
Jag har skrivit följande till de olika registrerna:
Beskriv hela kopplingen.
Varför inte en MOSFET ?
Tänkbara "lösningar":
- Kraftigare transistor.
- Lägre PWM frekvens.
- Byt till en MOSFET med lågt Rds(on).
- Om MOSFET, fundera på en "MOSFET driver".
När jag mäter strömmen genom motorn ligger den runt 400 mA.
Har lite problem med adaptern jag använder med. Adaptern ger ut 9 V och 1000 mA. Vad som är konstigt är att om jag kör motorn åt ena hållet fungerar det jättebra. Men när jag polvänder den blir körningen pulsartad. Detta händer inte vid körning med 9 V batteri.
Vad är det för motor?
En motor drar ström beroende på belastning (+ en liten tomgångsström). Även ifall motorn inte är ansluten till något kommer den dra mer ström är tomgångsströmmen då den accelererar upp i varv eftersom att rotorns tröghetsmoment är en belastning.
En del motorer har släpskorna förskjutna några grader. Det gör att motorn har bättre prestanda, och drar lägre tomgångsström, när den roterar åt avsett håll.
Vad är det för frihjulsdiod?
Ifall dioden är långsam kommer transistorn och dioden leda samtidigt en kort stund varje gång transistorn slår till. Under den korta stunden kan det gå hög ström genom transistorn.
Hmm... Har försökt koppla motstånd i serie med motorn. Lyckas dock inte fullt ut med detta. Jag började med ett 100 ohms motstånd, vilket ledde till att hela 9 V låg över motståndet. Jag tog då ett 10 ohms motstånd. Då låg ca. 7-8 V över motståndet.
Har kollat på batteriet till den bil jag tagit motorn från. Det står att motorn är avsedd för 6 V. Står inget om strömmen. Dock Har jag som sagt ovan försökt dela upp de 9 V över ett motstånd och motorn, lyckas inte med detta ordentligt, utan det slutar oftast med att motståndet tar mer eller mindre hela spänningsfallet. Motorn har inte mycket till resistans, så det är ganska logiskt, men det borde gå att lösa?
En motor drar som sagt ström beroende på belastning. Ifall du låser axelns rotation och driver motorn med hög spänning kan du säkert få den att dra över 10A, ifall inte släpskorna eller något annat brinner upp då.
Varför kopplar du ett motstånd i serie med motorn? är det för att kunna mäta strömmen? använd i så fall en mycket mindre resistans, typ 0,1Ohm.
Det fungerar i teorin. Det kommer göra att motorn går ned i varv kraftigt ifall den belastas. Anledningen till att du inte lyckats så bra med att strömbegränsa i praktiken beror på att friktion och andra effekter gör att motorn drar så mycket ström utan belastning att den inte ens kommer upp i varv.