Hej, jag går på teknikprogrammet, sista året!. Jag läser konstruktion nu, vi läser en del digitalteknik och labbar ibland.
Jag och min partner har bestämt oss för att tillverka en Digitalklocka. Det vore jättebra om ni kunde komma med tips så vi kan brainstorma!.
Vilka komponenter behöver vi beställa etc, men den viktigaste delen är(Hur bygger man upp en digitalklocka på det enklaste sättet?).
Mvh Grodanboll
Rubrik (var: Behöver hjälp med mitt projektarbete!) /blueint
Kan ni programmera mikrokontroller?
Om ja: välj lämplig mikrokontroller samt någon form av display
Om nej: bygga en drivning med logik = mycket byggande men kan vara kul.
Enkelt: Oscillatorkristall med 74LS BCD-räknare anslutna till 7-segment lysdioder.
Mer avancerade optioner:
* DCF77 mottagare.
* 1 ppm kristall.
* Stabiliserad spänning och temperatur för kristall.
* OpenCollector eller EIA-485 synkad klocka.
* LCD-display.
* Ljudspelare för väckning.
* Lampa för väckning osv.
Vill man exakthet finns det en krets från Dallas (DS32KHZ) som är just gjort för att vara exakt klocka, med en klocka med den tidbas har man en noggrannhet på ±1 minut/år.
Sedan är det frågan för hur ni vill läsa ut, LCD, LED, binärt eller annat som bestämmer.
Jag byggde en gång en digitalklocka baserat på 4xxx-serien logikkretsar, den visade sekunder, minuter, timmar, veckodag och man lade in alarmtid med en 0-9 knappsats, det var snooze i, batteribackup osv. och ja, det blev en hel del kretsar på den... Fungerade perfekt i många år men nu för tiden hade jag ju vald lite mer moderna komponenter (µC + RTC + DS32KHZ + DCF77).
Så definiera vad ni vill ha FÖRST, sedan väljer man de rätta komponenter.
En RTC (Real Time Clock) är en krets som oftast avläsas med en mikroprocessor (µC) via SPI eller liknande, att göra detta med gates blir minst sagt intressant.
Ska man använda RTC är en µC nästan ett krav, detta medför att resten av kretsarna kan spolas då µC'n klara resten. Vill man ha en speciell utläsning (mycket ström, hög spänning eller liknande) kan en buffer-lösning behövas men resten klarar µC'n.
Är inte riktigt säker på vad du menar med en komplett klock-IC. Men med en komplett klock-IC menar jag en krets som innehåller allt utom nätdel och display. Hur en sådan ska anslutas är det bara tillverkaren som har facit till. Det är alltså databladet som anger hur den ska kopplas!
Men tänker du använda BCD-räknare och displaydrivare så har du inte så mycket extra till du behöver för att skapa en tidbas att räkna på. Om du använder nätfrekvensen så behöver du bara en schmidt trigger och två räknare för att dividera fram 1s från 50Hz. Sen ytterliggare 2st för att få minuter.
Använd nätfrekvensen (50 Hz) som tidbas (en väggvårta som ger växelspänning ut kring 5-20 V kan vara lämpligt att ha emellan). Sedan stegar ni fram en stegmotor som har en visare på sig. Då får ni lära er både att räkna om basfrekvensen till något som snurrar motorn i rätt fart samt att ni får lära er hur en stegmotorstyrning fungerar.
Detta går att utöka med två stegmotorer, en för timmar och en för minuter. En annan kul funktion som man kan lägga till är tidtagning där de två motorerna då visar sekunder och 100-delar istället.
Jag tackar för alla svar vi har fått!. Jag surfade på nätet och kollade om jag kunde hitta något tips eller schema hur man gör en 7-segment led klocka med logik. Hade tänkt sätta ihop allt på en prototype board och sedan hoppas att det funkar!, kom gärna med feedback!.
Vill ni ha en bra display kan ni kolla in http://www.sparkfun.com/commerce/produc ... ts_id=9483
Har inte lyckats hitta någon vettig 7-segments klockdisplay i sverige, just för att de flesta displayer saknar ett kolon i mitten, men det har dessa. Finns dessutom i lite olika färger..
Och angående att köra på nätfrekvensen som tidbas.. använd den inte som reseklocka då