Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 23.25 2020-02-27

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Svara på tråd  [ 23 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa
Författare Meddelande
InläggPostat: 22.46 2008-01-17 

Blev medlem: 18.11 2007-06-30
Inlägg: 845
Ort: Oslo, Norge
Jag skulle vilja börja den här tråden med ett stort tack till Jojje för hans outtröttliga insatser under hösten/vintern och JimmyAndersson för att han hjälpt mig att få en grundläggande uppfattning om det här med ljuddämpning samt fungerat som bollplank när jag ”skissade” på boxen som tråden handlar om.

Till sakligheterna: Jag bor i en lyhörd lägenhet i Oslo och skulle envist ha en CNC-maskin. Enda alternativet var förstås att bygga en ljuddämpningsbox!

Jag har byggt ihop min Lillsyrra utan att stöta på några problem som inte redan diskuterats i allas byggtrådar och jag tror att det bara skulle bli rörigt om jag startade en byggtråd för Fräsen och en för lådan. Därför så lägger jag energi på min låd-tråd istället. =)
Jag har funderat på lite egna koncept när det gäller kabeldragning och lite annat småplock men detta kommer senare och kan nog tas upp i den här tråden.
Nåja:
Boxen som blir (nästan) klar i den här posten är V1.0 och den skall endast användas för att jag ska kunna bekanta mig med det här med CNC-fräsning vilket är omöjligt utan ljuddämpning här. Samtidigt ska den hjälpa mig att förstå mina behov inför ombyggnaden. Detsamma gäller själva fräsen som jag inte ens lackat. Den ska få jobba ett tag och senare byggas om med vissa planer på modifikationer och förhoppningsvis så blir det fler idéer, när man fräst lite, som man kan föra vidare till Jojje. Fräsen är nu helt i orginalutförande ända ner till de oförstärkta delrinmutter-hållarna.
Boxen kommer i denna version endast att vara en låda med fyra kablar in: matning till Kress och tre stegisar. Ingen spånsug och ingen luftcirkulation i denna version. Detta för att jag ska kunna få en uppfattning om kylbehovet och för att jag vill komma igång snabbare.
Märker jag att det snabbt blir hett i lådan så kanske jag bygger in spånsug/cirkulation redan nästa vecka medan jag kanske väntar en månad eller mer om behovet inte upplevs som akut. Samma tanke med Lillsyrran.

Tanken är att boxen skulle bli väldigt enkel att konstruera och endast byggas av billiga ”standrad-material”. Detta för att den ska gå i linje med Lillasystern, som jag har uppfattat konceptet: Enkla, funktionella och pålitliga lösningar. Jag anser mig med detta bygga ha bevisat (om än inte först) att vem som helst som har typ en och en halv kvadratmeter fri golvyta kan få en CNC-fräs för en rimlig peng. Detta hoppas jag kommer gagna Jojje mycket i sin marknadsföring av Lillsyran V2. Boxen kanske inte är något att satsa på som byggsats (utom möjligen för avhämtning) eftersom det rör sig om så stora, tunga material men det kanske går att klura ut något.

Funderade en del på materialval under planeringsfasen och tänkte först på billigt ljudisoleringsmaterial. Det fick bli gammal hederlig stenull för att det är lättillgängligt och billigt samt att det ’kändes’ som ett bra material för att bromsa de frekvenser vi är ute efter att stoppa.

Lådan skulle byggas efter principen en liten låda i en stor låda med isolering emellan (100mm runt om) samt isolering på insidan av den lilla lådan (50mm runt om) och sedan fräsen i mitten. Det blev inte riktigt så på grund av en tankevurpa men det kan vi gå in på senare när jag har bilder till min hjälp. Det var i alla fall en bal 100mm stenull och en bal 50mm som inhandlades som enda ljuddämpningsmaterial. Kanske lite spartanskt (går säkert att specialisera sig mer) men det skulle visa sig fungera riktigt bra. Och billigt =).

Skivmaterial då? Hmm… lättillgängligt, billig och gärna tungt. Kan väl bara bli den klassiska spånskivan! Tyngden har man nytta av i ljuddämpningssammanhang eftersom materialet inte lika lätt kommer i svängning då det behövs mer kraft för att accelerera mycket massa. Tänkte på MDF ett tag men insåg att det skulle bli för dyrt. Byggmax var inköpsstället som gällde. En (1200x2500x12) skiva gick lös på ca 85 kronor (http://www.byggmax.se) och det kändes helt klart överkommligt. Som prisreferens så kan det nämnas att en (nästan) lika stor skiva i 16mm MDF på samma ställe kostar 250kr.
Tjocklek då? Eftersom det var så bra pris på 12mm spånskivan så utgick jag från den. Den kändes dock lite tanig, speciellt för yttre lådan som det känns som att man vill ha lite rejälare samt tyngre på grund av ovan nämnd anledning. Jag och mina två vänner bestämde oss för att köra innerlådan i 12mm och ytterlådan i 24mm. På snickeriet som vi fick låna till att såga till bitarna i fanns även en fanér-press där vi fick in fullstora skivor som vi helt enkelt limmade ihop två och två för att få 24mm.
Har man inte tillgång till pressen så kan man säkert lösa det på något annat kreativt sätt. En bil och några lastpallar? =)
Det finns också på vissa ställen 22mm ”golvspån” att köpa. Dock sällan i dessa storlekar och antagligen dyrare då det inte är lika vanligt som 12mm. Alternativt så funkar det säkert lika bra med 16mm MDF i ytterlådan.

Hur ska då den inre lådan kunna stå i den yttre? Jag och JimmyAnderson kom fram till att träreglar antagligen var korkat pga deras hårdhet och att de därför skulle överföra vibrationer från inner- till ytter-lådan och alltså vidare ut i rummet. Vi pratade lite om träreglar med tjocka gummimattor på men till sist så valde jag ändå att använda mig av reglar i cellplast på grund av tillgång, mjukhet och att det är lättarbetat. Tog alltså en 100mm tjock frigolit skiva och kapade upp i 50mm breda rimpor och vips så var ”Frigolit-2tum4an” uppfunnen! Dessa var det enda regelmaterial som användes i lådan
Jag hade också några ideer om att hänga upp en skiva, som fräsen skulle stå på, i fjädrar i den innre lådan men det lades på is och sparades undan som en ”om det inte blir tillräckligt bra ändå”-lösning.

Den obligatoriska luckan bestämde jag mig för att göra på (tycker jag) enklast möjliga sätt: En sida som man ”tar bort”. Denna sida blir ena långsidan eftersom det passar med hur fräsen och lådan står och det blir med hjälp av gångjärn upptill som den öppnas. En tung lucka att lyfta förvisso men samtidigt så är det i mitt fall det enda sättet att kunna automatisera lucköppningen i framtiden. Typ en wire/elmotor-kombination som från taket öppnar luckan så att jag slipper få ryggskott. Inga ”titt-fönster" implementeras. Åter igen för enkelhetens skull. I min box blir det förmodligen web-kamera och LED-belysning så småning om.
Skivorna och cellplasten inhandlades och kapades upp i lagom stora bitar i Svergie under julhelgen för att tas med på bussen (inget jag skulle rekomendera) hem till Oslo. Eftersom vi har tillgång till både biltema och clas i sjön här så utgick vi från att vi skulle slippa köpa köpa med allt småkrafs från hemlandet. Isolering köptes också i Oslo.

Nå? Ska vi sätta igång och bygga då kanske?

Disclaimer: På grund av EXTREMT dåligt med plats och en ganska taskig digitalkamera i kombination med dåliga ljusförhållanden så är varken bildkvalité eller kameravinklar något att skryta med men jag försökte i alla fall och man ser vad det föreställer, oftast =).

Starta bildspel!
Bild
Ovan ser vi en bild på hela ytterlådan då den precis blivit ihopskruvad. Ja, den är stoooor! Långt mycket större än man tycker är rimligt för en Liillsyrra med lite isolering runt om men så är det om man vill ha det riktigt tyst. För övrigt så kan det nämnas att den nu ligger på mage. Den sidan som ligger nedåt ska alltså bli den lucka som man öppnar.
Som referens för storleken så kan nämnas att jag, min fru och mina två byggar-kompisar/inneboende i ett småberusat försök att kringgå rökförbudet i köket (som lådan står i) satt och rökte i lådan under drygt en timme. Ja, vi är utväcklingsstörda alla fyra.
Eftersom skivmaterialet i den yttre lådan var så tjockt och det därtill fanns en ”limfog” i ändträet så beslutade vi att det var okej att skruva ihop lådan utan några förstärkningar i form av beslag eller lister. Den ska ändå bara stå inkilad mellan en soffa och en vägg i min elektronikhörna i köket. Samtliga hål förborrades dock för säkerhets skull, även fast det satt cutters på skruvarna som användes.

Bild
Här står lådan på plats med min gode vän Mattias inuti. Han är ca 1,9 meter lång (som referens för sizen på låddan). Huvudet som sticker in i bild tillhör den andre kompanjonen.

Bild
Mattias i full gång att täta fogen med någon billig silikon-historia från byggmax. Nödvändigt? Knappast, men nu var han ju ändå där inne…

Dags att börja med innerlådan då.
Bild
Här har vi ju bara 12mm spånskiva och det känns lite tanigt att skruva i ändträet så här kör vi med skruvlister. Ca 25mm i fyrkant men något varierande, inte så noggrant eftersom det ändå ska på isolering här som ”jämnar ut” en del.

Bild
Här har vi visst bara bakstycket kvar, öppningnen är nedåt.
På med bakstycket och hiva in lill-lådan i storlådan med lämpliga frigolitdistanser!

Bild
Men… vänta nu… Vad är det här? Hålrummet uppe och nere är ca 100mm som de ska, men de på sidorna är 150mm?
Jag lämande över måttagningnen och skiv-sågandet till mina två vänner (före detta snickare) och samtliga uträkningar gjordes i baksätet på bilen på väg till byggmax. Detta ledde till att den innre lådan blev 50mm smalare (sett från den öppna sidan) än vad som var tänkt. Detta gör dock inte särskilt mycket eftersom det ändå var tänkt att ha 150mm isolering totalt och jag tror inte det är hela världen om de sista 50mm hamnar på utsidan om inner-lådan. Innermåtten var ganska väl tilltagna så vi får plats med lite isolering innuti lillboxen även på denna ledd. Kanske hänga upp något gammalt täcke eller så på dessa sidor för att förhindra eko inuti lill-lådan. Det är faktiskt inte helt omöjligt att vi får upp 50mm isloering på dessa sidor ändå tack vare de väl tilltagna marginalerna. Funderar också på Punk-varianten; äggkartonger! Mest för den sköna stilen men också för att dessa känns som bra eko-hämmare. Vi får se hur det blir med det.
Bild
Mattias i innerlådan för storleksreferens. Inte lika rymligt nu…

Bild
Ut med innerlådan och så börjas det med det riktigt roliga: Isoleringen! Finns det nåt skönare än att klä av sig till bara kallingarna och rulla runt lite i en isolerbal? Förmodligen.
Eftersom kameravinkeln är så kass så kan jag berätta att lådan står kvar där den stod innan och att det alltså är på den innersta väggen i ytterlådan som två cellplastblock limmats fast som distans. Vi kommer endast att använda cellplast här och under lill-lådan. Vi litar på att innerlådan håller sig still i sidled och uppåt av sin egen vikt. Anledning till att vi lägger block bakom lådan är att den annars lätt kan ”åka in” vid stängning av lådan och det vill vi ju såklart absolut inte.
Eventuellt hamnar det också något block mellan storlådan och golvet för distansering och ytterligare stomljuddämpning.

Bild
Past the point of no return. Den största, sämsta kökskniven har åkt fram och stenulls-balen blivit sprättad.

Bild
Vips, så har en vägg blivit klädd och de tre underliggande cellplast-reglarna ligger för limning.

Bild
”Golvet” är klätt runt reglarna och isoleringen har gerats i framkant för att det ska passa lätt in med luckan som kommer stängas mot detta. Utsticket på den snedskurna isoleringen är avsiktlig. Detta ska kläs in i tyg och isoleringen kommer då, när tyget spänns, att ”dras” innanför kanten och bilda en ”bulle” som tätar bra mot motsvarande bulle i luckan. Om det är oklart så kommer det bilder på det hela.

Bild
Här har vi fyllt på med ett fullbrett 100mm block på varja sida. Vi fyllde på med ett likadant block fast 50mm (150mm på sidorna remember?) och gjorde sedan bedömningen att det skulle bli för krångligt att få in lådan om vi satte dit mer isolering. Så vi stoppar in inner-lådan och isolerar resten utifrån.

Bild
Sagt och gjort. Färdig-isolerat i lådan och alla ”ytterkanter” är gerade likt underkanten på bilden ovan. Inne i lådan väntar tydligen dagens primära verktyg med kvällens belöning… (OBS: Avänds separat och får under inga omständigheter kombineras.)

Dags att börja med luckan då. Av platsbrist-skäl så är vi tvungna att hålla till ovanpå lådan.
Luckan ska byggas enligt samma princip som resten av lådan: Fullstor 24mm spånskiva längst ut. Lite cellplast som distanser och stenull in emellan sedan en 12mm skiva som ska sluta tätt mot innerlådan. Sedan tyginklädnad av isolerings-utsticket som tidigare beskrivs men som inte gjorts på lådan ännu. Jag limmade ihop skivorna emot cellplasten med ett speciellt cellplastlim men eftersom jag inte har tidigare erfarenhet av det limmet eller limining av cellplast över huvud taget så valde jag att förstärka med några skruvar för säkerhets skull.

Bild
Plaseringen av innerskivan är utritad och de fyra hörn-frigolitblocken ligger limmade ända ut i hörnen för att det ska vara lätt att centrera innerskivan även när det ligger en massa isolering i vägen för markeringarna som ritades på ytterskivan.
Här har vi tänkt på att ha frigolitblocken på ”rätt ledd” så att det inte belastas i vridriktning av gravitationen när dörren är helt stängd eller öppen. Kort sagt: Man vill ha blocken stående, inte liggande.

Bild
Resten av isoleringen har pusslats dit, lim har applicerats och innerskivan har lagts på. Som limpress används massan från bland annat en hylsnyckelsats, en 600W ballast för HPS-lampor och en batteridriven defibrillator.

Bild

Så här har jag förberett skruven som ska säkra innerskivan mot ytterskivan. Tanken är förstås att den ska överföra så lite vibrationer som möjligt mellan de två skivorna. De två stora fyrkantiga sakerna är någon typ av självhäftande rörisolering som vikts dubbel och gummiringen är nåt som saluförs som gummibussning på Clas i sjön där de köptes. Ser ut som sådan som sitter i apparatlådaor där man gör kabelgenomföringar. Detta var det jag hade hemma och något annat lagom mjukt material fungerar säkert lika bra. Ett 6mm hål borras sedan igenom innerskivan så att skruven klarar sig med marginal och skruvas sedan innifrån i ytterskivan. Jag hade lite för kort skruv så jag använde en träkloss som limmades mellan skivorna mot ytterskivan och skruvades fast utifrån.
Skulle tro att det här med att göra gummibussningar för skruvarna är klart overkill men better safe than sorry och många bäckar små och allt det där...

Bild
Här är skruven på plats i ena hörnet av skivan och man skymtar också träklossen mellan skivorna. Den här skruven drogs åt lite för hårt och fick senare släppas på eftersom den drog ihop frigoliten för mycket. Tips: Mät skiva-skiva-måttet med tumstock medan du drar åt skruven.
En likadan skruv sattes i varje hörn.

Bild
Nu har de gerade bitarna för tätslutningen tillverkats. Till höger på bilden ser ni en sådan bit liggandes på plats mot den sidan av luckan som är närmast kameran. Nästa steg (som är i full fart på bilden) är att klä in de tätslutande bitarna i tyg både på luckan och i lådan. Detta för att inte trasa sönder isoleringen efter några öppnngar/stängningar av luckan samt för att det inte ska yra isoleringsdamm överallt.
Tyget som används är vanligt bomullstyg(?) från en gammal sån där påse som man har täcket i, örngott eller vafan det heter. Verktyget som används är Clas i sjöns billigaste häftpistol som fick skruvas isär ca fem gånger under inklädnings-fasen trots att den var sprillans ny. Rekommenderas ej. Ska du häfta mer än 20 klammer så köp en bättre/dyrare. Den silvriga remsan som ligger ovanpå tyget är en dubbelvikt silvertejps-remsa som används som avlastning för tyget. Tror faktiskt att denna hjälper en hel del jämfört med att häfta direkt i tyget. Det bästa vore förstås en skruvlist men det orkades inte med. Klammern sattes väldigt tätt, typ en per centimeter.
Tanken är att tyget skall häftas fast här som synes på bilden, ca 30mm från ytterkanten. Sedan in med den gerade isoleringsrimpan över vilken tyget viks för att häftas på samma vis i ”ändträet” i innerskivan.
Här ser vi att hörnet på ytterskivan blivit lite skadat på bussen. Värt att notera är också att den otroligt maskulina handen som håller i vapnet tillhör undertecknad.

Bild
Här är tyget uppvikt och häftat. Nu är det bara att göra samma sak med de återstående tre sidorna. Ett ganska tidsödande jobb, dock.

Bild
Klart å’ betarrt! Vi fick improvisera lite och häfta från utsidan för att få fast flikarna i hörnen. Inte skitsnyggt men who cares?
I lådan kan vi skymta Lillsyrran som smygit sig in i sitt nya hus. Observera de (av mig) felaktigt parlindade kablarna som fick två av Jojjes kraftkort att gå upp i rök. Do’h!

Bild
Här ser vi att inklädningen av låd-isoleringen är på god väg. Vi har arbetat enligt samma princip här: De snedskurna stenulls-bitarna togs temporärt ur för att komma åt. Tyget häftades mot yttersidan av innerlåda, veks över den snedskurna isoleringen (som stoppats tillbaks) för att häftas på de innersta 12mm av ytterlådans ändträ, resten skärs bort med en vass kniv. De yttre 12mm ska det sitta en gummilist på så detta lilla utstick som det fasthäftade tyget kommer att utgöra är acceptabelt ur tätningsperspektiv.

Bild
Tadaa! Allt tyg arbete är klart för denna gång. Tyget upptill i lådan är bara provisoriskt ditsatt för att kunna komma åt att göra kabelgenomföringar utan att behöva riva bort tyget igen. Det kommer nog förbli så en bra stund framöver.

Bild
Bild på gummilisten. Både innerlådan och ytterlådan tätas på samma vis: med en 5mm P-profilslist i gummi från Clas. 24 meter för typ 100kr tror jag det var.

Här kom jag på att jag redan lödit anslutningarna till stegisarna och att det skulle bli väldigt bökigt att isolera insidan av lillboxen med fräsen på plats. Därför bestämde jag mig för att jag skulle testa hur det lät med den setup jag hade nu.
Test: Jag lyfte ner skivan på golvet så att jag hade den framför lådan eftersom gångjärnen inte är på plats ännu. Slog på Kressen på maxvarv och tryckte luckan emot öppningen.
Resultat: Jag trodde inte mina öron. Det blev så nära man kommer knäpptyst utan att riktigt vara där! På en meters avstånd kan man precis höra ett vagt surrande komma ifrån lådan. Ett starkt MVG för beta-versionen av lådan alltså!
Det finns ett antal faktorer som förhoppningsvis kommer att ta ut varandra i fråga om skillnader i det här preliminära testet och det slutgiltiga resultatet.

Negativt:
*Stegmotorerna var inte på, gör antagligen ganska liten skillnad.
*Fräsen arbetade inte i något material, har säkert en viss inverkan.
*Ingen spånsug/ventilation finns ännu, tror inte att det påverkar ljudet innifrån särkilt mycket men det gäller att göra en bra ljudfälla och det kan ju bli spännande.

Positivt:
*Vi kommer faktiskt att få dit så mycket som 50% mer isolering i lådan med möjlighet till mer på vissa sidor.
*Vi hade i testet en helt oklädd kammare i mitten som allt oljud alstras i (läs: echo-chamber) vilket vi absolut inte har när den är klar då väggarna kommer vara täckta med 50mm fuzzy goodness.

Förhoppningen är då att dessa faktorer ska kunna ta ut varandra lite grann. Sen är det ju faktiskt så att jag inte försöker gömma den här fräsen för en misstänksam morsa utan bara skapa en uthärdlig atmosfär i lägenheten/resten av huset även under fräsning. Det kan alltså låta lite utan att det gör något och jag är vid det här laget övertygad om att den slutliga lådan kommer klara godkänt-nivån med god marginal.

Ja det var väl allt för den här gången. Tror jag editar denna post när jag bygger om något istället för att lägga till nya poster. Tycker att det blir för rörigt annars. Kanske kan det till och med bli en guide när det är klart med tanke på hur noggrant allt är beskrivet =).
Det här är min första bygg-tråd (av många hoppas jag) så jag vill väldigt gärna ha kommentarer på lådan (såklart) men också på hur ni tycker att det är skrivet/upplagt. Jag skriver ju faktiskt för er skull och jag tar gärna kritik och ändrar mig inför framtida skrivande.
Är de dåliga bilderna störande eller ”tillräckligt bra”? För mycket text? För mycket bilder(knappast på EF =) ? För mycket sidospår?Är vissa moment för noggrant beskrivna? Vilka?
Typ sånt…

Anyway:
Tack igen JimmyAnderson! Tack Emil och Mattias för bygghjälp! Tack EF! You guys rock! Och ett extra stort tack till Jojje som välsignat mig med den Lillasyster som mina föräldrar aldrig gav mig =).

MVH
/Tottish


Senast redigerad av Tottish 10.14 2008-02-29, redigerad totalt 1 gång.

Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 23.10 2008-01-17 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 19.00 2005-09-14
Inlägg: 1277
Ort: Malmö
Trevlig upplägg på denna tråden :bravo:

Tror kanske det kan bli problem med fräsdamm eftersom inget utsug synes till :?:

Kan även nämna att jag mätte upp min ljudninvå (med luftsugaren på) och det var 89 decibell :!: det är högt det.

Och det var ju ett klokt beslut att inte fira med den där flaskan, jag gjorde ju det och fräste mig i fingert med ymmigt blodflöde som resultat :(


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 23.11 2008-01-17 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.33 2006-03-06
Inlägg: 840
Ort: Stockholm
Släng in lite belysning och en webcam :)


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 23.33 2008-01-17 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 20.23 2005-08-06
Inlägg: 24895
Ort: Oskarshamn (En bit utanför)
Mycket kul att se resultatet av våra långa mail och PM. :) :)

Jag tycker bilderna är bra. Alltid kul med storleksreferens. :tumupp:
Bonuspoäng för texten. Bra upplagt och med flertal roliga kommentarer. :D


Toppen! :tumupp:


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 00.25 2008-01-18 
Gått bort
Användarvisningsbild

Blev medlem: 01.53 2006-01-20
Inlägg: 6380
Ort: Stockholms utkant
Jag tycker det var jätteroligt att läsa, och lärorikt också för den delen.
Fattas bara en gruppbild på alla inblandade. :D

:tumupp:


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 00.53 2008-01-18 

Blev medlem: 16.15 2007-07-18
Inlägg: 1372
Ort: Svedala
Utsug och inluft lär bli ett måste. Inte bara för dammets skull. Kressen är väl på runt 850W och utrymmet är litet och VÄL värmeisolerat... Tar nog bara ett par minuter för att få upp värmen till bastu...=)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 01.05 2008-01-18 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 18.49 2007-11-22
Inlägg: 4
Ort: Stockholm
Härligt.. ihop totat!!

Har inte en lillasyster men en metallare på gång... den enda skillnaden jag skulle göra (och jag har lite andra mått i höjden) är att lagt bildäck i botten /ryggen som distans. Man bygger bland annat på det sättet när man gör en snik "rum i rummet" ljudstudio. Det för att verkligen även försäkra sig om ev stomljud i de lägre frekvenserna.. tex beroende på vart balkar i huset mm är placerade.

Men som sagt, det är bara för att vara på den extremt säkra sidan det kanske/förmodligen inte behövs..

/oopz


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 08.49 2008-01-18 

Blev medlem: 18.11 2007-06-30
Inlägg: 845
Ort: Oslo, Norge
Tack för alla trevliga kommentarer!
Tänkte till en början bara öppna luckan försiktigt och sedan damsuga mellan fräsningarna men ni har nog rätt i att det bör sättas dit en spånsug/cirkulation fortast möjligt. Blir nog att bygga på det mellan fräsningarna i helgen =).

Spruft: "Släng in lite belysning och en webcam"
Will do! Har du (eller någon annan) tips på en kamera som är tillräckligt bra för ändamålet till en rimlig peng? Har ingen praktisk koll alls på webkamera branchen nu. Har dock surfat runt och kikat lite men jag blir så matt när de kamerorna som får bra betyg i tester och sånt har funktioner i progreamvaran som gör att man minsann kn få ett ap-ansikte inklippt, istället för sitt riktiga, när man video-chattar. Det är inte riktigt det jag vill betala för så tips på en kamera med bra bildkvalite mottages tacksamt! Den behöver inte ens vara särskilt ljuskänslig eftersom man kan få till ordentligt med ljus från några Rebels från Molectrics julklapp till EF.

oopz:>
Det var intressant. Kanske borde borde däcken stadgas upp något för att inte sjunka ihop "med åren"? Speciellt om du ska in med en tung metallfräs ovanpå. Men om man bygger studio på detta vis så kanske det är ok. Kul i alla fall! Väntar på byggtråd!

MVH
/Totitsh


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 10.39 2008-01-18 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 08.54 2006-01-13
Inlägg: 1084
Ort: Göteborg
Kul bygge.
Om det nu var så lyhört, klagade inte grannarna då när ni byggde låddan :wink:
Fick du iordning på ditt caddande ?
Per


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 11.12 2008-01-18 

Blev medlem: 18.11 2007-06-30
Inlägg: 845
Ort: Oslo, Norge
PerE:
Mja, det lät inte så mycket och än har ingen klagat öht men det vore ju fint om vi kunde hålla det på den nivån =).

Caddandet gick bra. Tack för hjälpen med det. Har precis lyckats med min första urfräsning. En cirkel!
Nu ska jag bara ställa in Mach3 så att skalan blir rätt när jag fräser. Nån som vet vad det är för stigning på gängstången?

MVH
/Tottish


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 11.36 2008-01-18 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 18.49 2007-11-22
Inlägg: 4
Ort: Stockholm
Tottish: det är en "liten metallare" och en oäkta släkting till lillasyster :D
Men "jojje korten" kommer inte förrän om ett gäng veckor ..;-(
- och byggtråd... nä.. kör nog som du spånskiva :lol:

/oopz


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 21.30 2008-01-18 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 13.20 2007-03-15
Inlägg: 1154
Ort: Jakobstad, Finland
OK, erkänner att jag inte läst igenom all text, men nästan. Min spontana tanke när jag ser på bilderna (med erfarenhet av kompressorn jag byggde en ljudbox åt nyligen) var: Vilket ljudisolerings OVERKILL!!! :D :shock: :D
Jag menar, en liten spindelmotor genererar ju inte så värst svårhanterligt ljud, även när den fräser i metall. Men resultatet blev ju verkligt tyst om jag förstod rätt. :)


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 23.35 2008-01-18 

Blev medlem: 18.11 2007-06-30
Inlägg: 845
Ort: Oslo, Norge
Visst har du rätt mri. Men det är skönt att inte behöva inskränka på användandet av lägenheten när man vill fräsa. Eftersom köket (som "fräs/el-hörnan" står i) även är vardagsrum i vår lägenhet som vi bor 4 personer i så vore det fint om man till exempel skulle kunna se på film (utan att nämnvärt störas när fräsen är igång) i den soffa som står dikt emot ljudisoleringsboxen.
Samtidigt så vet ju alla nu att det inte krävs så extremt stor box för att få Lillsyrran "någotlunda tyst". Skulle vart roligt att höra hur det hade låtit med endast den lilla boxen med 50mm isolering på insidan... Jag har fått för mig att det är fler lillasysterägare än jag som lever under begränsade förhållanden så jag hoppas att vi får se liknande projekt och höra resultatet.
Dessutom mri: Jag har en kompis som brukar säga: "Overkill är en bra marginal."
Jag valde att leva efter hans filosofi denna gång =).

MVH
/Tottish


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 01.51 2008-01-19 

Blev medlem: 16.15 2007-07-18
Inlägg: 1372
Ort: Svedala
Vill inte verka petig, men overkill får vi väl se när luft- in och utsläppet är på sin plats. Personligen har jag inte några som helst erfarenheter av ljuddämpningsfällor som lär behövas till både ut- och insläpp av luft. Men jag följer tråden med stort intresse för att se hur du löser det.

Även jag vill ju köra med en höghastighetsspindel i vardagsrummet, vilket jag kallar mitt rum eftersom andra saknas... :lol:


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 02.01 2008-01-19 
Co Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: 12.32 2003-09-06
Inlägg: 22301
Ort: MadLand (Enköping)
Man kan ju göra luftkanalerna efter samma princip som en ljuddämpare på bilar. Man gör först ett innerrör av hönsnät. Sen har man isoleringsmaterial runt detta. Det mesta av ljudet som studsar mot väggarna kommer då absorberas, och endast det som går rakt fram tar sig ut. Har man då röret i en eller ett par böjar lär det inte komma ut mycket.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 23 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 10 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
    Electrokit
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010