Switchade nätdelar har mycket lägre vikt än vanliga eftersom man använder ferrit istället för järn. Ferrit klarar högre frekvenser, vilket gör att transformatorkärnan kan bli mindre och lättare. 15k till 1MHz switchar man vanligen.
Principförklaring:
Man likriktar och glättar först 230V. Sedan låter man en PWM-styrd frekvens koppla in 230V i primärlindningen via en switchtransistor (FET). På sekundärlidningen likriktar man spänningen igen och återkopplar till switchregluatorn för att få en jämn spänning oberoende av last. Dessutom använder man filter och snubbers för att inte föra ut switchfrekvensen på 230V ledningen. Man använder PFC (power factor correction) för att inte få ojämn belastning på nätet.
I verkligheten finns det många olika varianter och det är lite krångligare än vad det låter. Det är väldigt noga att räkna på glälttningskondensator och frekvens, duty-cycle m.m. Med högre frekvens blir den dessutom farlig. Man kan få 230V i sig genom att ta på bara en punkt, p.ga att man kopplar in fyrkantsvåg i primärlindningen (jmfr. vanlig transformator 50Hz sinus) p.ga. kapacitiv koppling. Det är m.a.o. inte lätt att göra en smpsu.
Du hittar med info på
http://www.powerdesigners.com/ eller i boken Swithcing power supply design (säljs av ELFA).