Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 06.57 2019-06-25

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 226 inlägg ]  Gå till sida 1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Nästa
Författare Meddelande
InläggPostat: 11.52 2007-08-29 
Gått bort
Användarvisningsbild

Blev medlem: 01.53 2006-01-20
Inlägg: 6380
Ort: Stockholms utkant
Eftersom även dom nya moduluppbyggda kontrollerkorten har tagit slut, så ringde jag och skulle beställa nya Allegrokretsar. A3979 har en ledtid på min 16 veckor, så jag köpte även 100 st av A3977'an. Dom får jag om några dagar.

Så till "problemet". Skulle ni kunna hjälpa mig med att sätta ihop lite hur jag kan göra Breakout-kortet på bästa sätt. Vilka komponenter ska jag använda och hur ska dom kopplas?

Det som var tanken är att köra med optokopplare, ChargePump (?) och fixa till +5V'en så den inte blir så varm. +5V tänkte jag använda även till fläkten. Jag har fått lite olika alternativ i olika trådar, och ska sätta ihop till ett komplett schema.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 12.20 2007-08-29 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.48 2005-04-30
Inlägg: 10626
Ort: Ekerö, Stockholm
Varför inte ett separat kort med chargepump för dom som vill använda det och hålla breakoutkortet rent?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 12.31 2007-08-29 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.57 2006-03-15
Inlägg: 7798
Ort: Gävle/Valbo
Jag håller mer på idén att sätta allt på ett kort, det blir så mycket lösa delar annars. En annan sak är att priset också blir högre när man skall ha flera kort med extra tillhörande kontakteringar.

I just ditt fall Jojje så tror jag det bästa är att försöka bestämma vilken kundgrupp som du siktar mot, det blir helt omöjligt att tillfredsställa alla! Om man försöker renodla kundgruppen så är det lättare att spika specar för sin produkt. Du vet ju vilka motorer du jobbar med, vi kan hjälpa till att ta fram en passande lösning för både "små motorer" och "större motorer", ett lämpligt bryt kan ju vara vid 41-76=små och 80-118=stora? (eller något annat passande intervall) :wink:

Det kommer alltid finnas kunder som vill ha speciella funktioner, så man får nog fundera på vad som är nödvändigt, önskvärt och "overkill".

Jag ska sätta mig ner vid tillfälle och skriva ner vad jag anser är just nödvändigt och önskvärt. Sen kommer andra att göra likadant och så tar vi en funderare på alla idéer och slutligen så bestämmer du vad du vill lägga in på kortet!


/PeterH


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 12.58 2007-08-29 
Gått bort
Användarvisningsbild

Blev medlem: 01.53 2006-01-20
Inlägg: 6380
Ort: Stockholms utkant
OK, det låter toppen.

Man skulle kunna lägga in flera saker i layouten, men komponenterna blir som options. Nackdelen är att kortet blir större + att folk undrar varför det "fattas" saker.

Eftersom kretsarna A3977 & A3979 bara kan (bör iaf) användas till dom mindre motorerna, 41-76, så blir det kanske lättare att styra upp kundgruppen.

Tror jag bara vill ha det "nödvändigaste" på kortet, och resten kan folk koppla på på expansionsbussen.
Sen tjänar man lite extra på att även kunna leverera typ ChargePump. Lågt inpris, sen massa options. :D

Till +5V'en kanske det är lika bra att titta på en egen liten trafo. Kjelle har några små billiga, eller att man köper en färdig 5VDC väggvårta.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 14.50 2007-08-29 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.57 2006-03-15
Inlägg: 7798
Ort: Gävle/Valbo
Vi löser det på något passande sätt... :wink:

Angående din idé på "väggvårta" så tycker jag att det är bättre med få kablar till maskinen, dvs. en spänningskabel och en kontrollkabel. Allt annat inbyggt i fräsen... Jag veta att många funderar i banor som styrboxar, MPG:er och annat, men jag personligen tycker bäst om när maskinerna har så lite skrot runt om kring som möjligt...

/PeterH


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 14.56 2007-08-29 
Gått bort
Användarvisningsbild

Blev medlem: 01.53 2006-01-20
Inlägg: 6380
Ort: Stockholms utkant
Samma här, rent å snyggt, iaf på utsidan. :D

Fick förslag om att använda USB'ns +5V, men även där blir det en extrakabel och alla som har parallellport kanske inte har USB.
Alla nya maskiner har USB, men ingen par-port.
Men använder man en gammal burk med par-port, då fattas USB. :)

Jag sätter en knapp på liten innbyggd trafo. Den kan man också använda i en lös kontrollerbox. Tom sätta direkt på breakout-kortet.

Eller använda en LM2575, som jag också fått som förslag.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 15.39 2007-08-29 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.50 2004-12-31
Inlägg: 483
Ort: Ängelholm
Kanske man skulle kunna göra en utgång på kortet för motorspänningen. Och en ingång för 5 volt. Då kan man välja mellan att ha ett tilläggskort med en regulator eller köra på en separat väggvårta.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 15.52 2007-08-29 
Gått bort
Användarvisningsbild

Blev medlem: 01.53 2006-01-20
Inlägg: 6380
Ort: Stockholms utkant
Jepp, det har du nog rätt i. Att jag skiter i hur man fixar +5V'en, bara att den finns, hmm...
Då kan man välja själv mellan väggvårta, liten trafo, PC-agg, eget bygge eller att jag skickar med det som är billigast just då. 8)
Det var det som var min tanke med gamla korten, men sen föll det bort.

Tror jag köper det, tack för hjälpen Groover.


Nu kom jag på en sak. Det med USB-5volten var för att kunna skilja allt helt från datorn. Man skulle ta datorsidans spänning direkt från datorn. Behövs det verkligen?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 16.01 2007-08-29 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.48 2005-04-30
Inlägg: 10626
Ort: Ekerö, Stockholm
En liten inbyggd trafo går väl inte eftersom man matar kortet med DC?

Jag tycker att det räcker med en ingång för 5V.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 16.07 2007-08-29 
Gått bort
Användarvisningsbild

Blev medlem: 01.53 2006-01-20
Inlägg: 6380
Ort: Stockholms utkant
OK då Meduza, en liten trafo och brygga, direkt från 230VAC. :D
Det var för att man inte skulle behöva bry sig om, om man kopplar det till 12V eller 34V.

Är det nån som vet om man måste/bör skillja in/ut på en optokopplares drivspänning, eller hur jag nu ska förklara. Det finns väl bara en drivning, och det är transistordelen (mottagaren), hmm... Den första sidan driver väl sig självt, eller...???


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 17.13 2007-08-29 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.02 2007-06-16
Inlägg: 195
Ort: Trollhättan
Jojje:
För att skydda styrkorten mot motorernas backspänning när de bromsar kan man skicka överspänningen till jord med en dumpkrets.
I en annan tråd tipsade H.O och LaRda om denna lösning ifrån Geckos Yahoo-grupp.

Förslag på dumpkrets

Om en dumpkrets integreras i ditt kort blir det förmodligen färre reklamationer och mindre garantikostnader för dig.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 17.17 2007-08-29 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.57 2006-03-15
Inlägg: 7798
Ort: Gävle/Valbo
Optokopplare: På ingångarna sitter det normalt dioder (enkla eller dubbla) och på utgångarna transistorer, enkla eller darlington. Optokopplare med dubbla dioder klarar att polvändas och utgångar med darlington blir lite "känsligare" (slår till vid lägre ström genom dioderna).

När man kopplar in en optokopplare (eller andra dioder för den delen) kan det vara bra att koppla dom med katoden (-) mot porten som styr så att porten får jorda dioden istället för att "driva" den. En port på en logikkrets eller mikroprocessor klarar normalt att dra en förbrukare mot jord bättre än att driva den mot jord.

När det gäller spänningen så är det ju lite speciellt som vi diskuterat i tidigare trådar, det är alltid slöseri att ta ner en hög spänning med exempelvis en stab av typen 7805 eller liknande. För att mininimera förlusterna bör man istället använda en switchad stab alternativt ta en trafo med lägre sekundärspänning. Vill man vara lite sparsam så gör man helt enkelt som "MadModder" i en tidigare tråd, man lindar på några varv lämplig koppartråd på befintlig ringtrafo och likriktar denna med några vanliga 1N4007 dioder (likriktardioder) eller en liten brygga. Annars lägger man på en liten kretskorttrafo direkt på kortet med tillhörande likriktare, stab och glättningskondingar.

Edit: man behöver naturligtvis också en stab med tillhörande glättningskondenstorer om man väljer MM:s lösning... :wink:


/PeterH


Senast redigerad av PeterH 17.24 2007-08-29, redigerad totalt 2 gånger.

Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 17.20 2007-08-29 
Gått bort
Användarvisningsbild

Blev medlem: 01.53 2006-01-20
Inlägg: 6380
Ort: Stockholms utkant
Just det Knotas. Det där känner jag igen nu när du säger det.

Hittills, efter närmare 80 kort, har jag inte fått en enda reklamation eller att nån vill få nytt kort på garantin, men man ska aldrig vara för säker. :D

Tackar, det ska jag lägga in.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 17.29 2007-08-29 
Gått bort
Användarvisningsbild

Blev medlem: 01.53 2006-01-20
Inlägg: 6380
Ort: Stockholms utkant
PeterH:
Jag har några PC817 (Elfa 75-350-08) liggande. Kan man använda dom eller ska man lika bra satsa på några andra optokopplare på en gång? Isf vilka då?

Jag tror jag håller +5V'en utanför. Iaf för stunden.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 17.46 2007-08-29 
Gått bort
Användarvisningsbild

Blev medlem: 01.53 2006-01-20
Inlägg: 6380
Ort: Stockholms utkant
LaRdA skrev på annat ställe: Sen en viktig sak som jag sökte, 0-10V utgång för att styra spindel-varvtalet mha frekvensomriktare.
Jag fick inget svar om det inte är att bara koppla det till en pinne som är Utgång? Eller vart kommer dom 0-10V'en ifrån?

PeterH:
Om man kopplar katoden mot porten, behövs det inte en separat +5V till det för att det ska bli galvaniskt skillt?


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 226 inlägg ]  Gå till sida 1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 5 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
    Electrokit
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010