mrfrenzy skrev: ↑2 juli 2024, 06:03:18B) Med priserna som gällde för några år sen så kostade den minsta trefasjetpumpen ca 1200 på Rinkaby, och ett motorskydd kostade ca 600. Min åsikt är att ifall pumpen är placerad där haveri inte utgör en brandfara så är det borstkastat att skaffa ett motorskydd, om man inte förväntar sig t.ex. att brunnen sinar ibland eller liknande.
Det var ett väldigt dåligt råd. Utan motorskydd brinner motorn om en fas fattas.
Bra poäng i princip.
Dock: min erfarenhet av denna typ av motorer är att de går även om en fas saknas, men kan gå åt fel håll och låter hemskt illa. Min erfarenhet är också att dessa pumpar verkar överleva att "semi-torrköras" (d.v.s. det finns lite vatten kvar i dem, men det kommer inget nytt vatten in) en bra stund. Inte jättebra, men ändå.
mrfrenzy skrev: ↑2 juli 2024, 06:03:18Alla som bott i hus vet att huvudsäkringar går sönder ibland, de utmattas då man råkar ha många laster igång samtidigt.
Fast det händer ju bara för att cirka alla hus som är gamla nog har 16A huvudsäkringar och sen har de kompletterats med massor av belastningar som inte fanns när huset byggdes / trefasel drogs in. För 50 år sen så var det elspis, kanske tvättmaskin och de värsta rörbaserade färg-TV-apparaterna drog 400W (t.ex. Philips K70 om jag fattat rätt). Spis och tvättmaskin drar nog faktiskt mindre ström än de gjorde förr tack vare induktion eller åtminstone glaskeramikhäll och också effektivare tvättprogram. Men sen har det tillkommit diskmaskin, värmepumpar, diverse hemelektronik osv.
Korrekt lösning är att säkra upp till 25A. Det kräver ju dock att man orkar kontakta en behörig elektriker som åtminstone kontrollerar att ledningarna i mätartavlan till första säkringarna efteråt är starka nog att klara 25A, och om man inte bryter mot föreskrifterna så måste man låta elektrikern se över ledningarna vidare till elcentral(er) så att även de kan säkras upp, om det nu inte sitter separat avsäkrade matningar till flera centraler direkt vid mätartavlan (så att alla dessa kan ha 16A vardera eller liknande). Det kostar ju dessutom kanske någon tusenlapp per år i fast avgift, vilket väl är den minsta kostnaden i sammanhanget. Lätt hänt att de flesta bara byter säkringar då och då.
Detta med att de mattas ut med tiden är väl enbart ett tecken på att de faktiskt körs med för hög last? Har aldrig behövt byta en propp på en grupp som aldrig körs över strax under proppens märkström.
mrfrenzy skrev: ↑2 juli 2024, 06:03:18Dessutom om man har anslutning via luftledning är det mycket vanligt att en fas faller bort då träd lägger sig på ledningen eller efter åskväder.
Det gäller dock i princip enbart om man har blanktråd. Finns det ens blanktråd kvar? Jag trodde att cirka allt är utbytt mot ALUS? Fasbortfall på högspänningsnätet leder väl ganska omedelbart till att fasbortsfallutlösare, så de blanktrådarna är väl ett mindre problem.
Tillägg: Jag skulle nog säga att en givare som känner av om brunnen är påväg att sina är nog ett bättre/viktigare eller minst lika bra/viktigt sätt att skydda pumpen. Om man ändå ordnar något sådant så kan man väl med fördel ha kontrollampa som varnar för att detta skydd aktiverats, dels att det är aktivt just nu och dels att det aktiverats sen man sist nollställde indikering (eller idag med "smarta hem"-mässiga grejer logga när skyddet slår till/från, kombinerat med när pumpen körs). Dessa pumpar används ju typiskt med grävd brunn och det är den typ av brunn som nog har störst risk att sina (baserat på regnmängd/säsong osv).
GastonDeVille skrev: ↑2 juli 2024, 10:34:23A)
Förmodligen är det så, en massa tillverkare/märken har pumpar som heter "JET 102...103.. nånting" med ungefär samma värden.
Ja, precis de beteckningarna låter bekanta.
GastonDeVille skrev: ↑2 juli 2024, 10:34:23B)
Hade jag varit smart för några år sedan hade jag köpt en pump i reserv men eftersom de lever så länge är det svårt att planera för konjunkturer. Den gamla har låtit som en stenkross ett bra tag men pumpar lika friskt ändå. Ska bli spännande att se om det finns några lager kvar. Om den går att skruva isär
Köra utan motorskydd? Hmm tja, jag tog för givet att det fanns på denna men "klumpen" visade sig bara vara själva tryckbrytaren och då har den alltså gått utan motorskydd - tack att du påminde mig!
Kan även vara så att ett motorskydd hade stängt pga hög strömförbrukning av då lagren håller på att skära ihop...
Kanske dum fråga men är du helt säker på att du har alla tre faser? Motorer kan låta rätt stenkrossmässiga om en fas fattas. Fast då borde den nog inte pumpa vettigt, tycker att ifall den går igång så borde den gå baklänges pga lättaste riktningen när den måste jobba mot mottryck.
Det lär finnas renoveringssatser för dessa, men jag vet inte vad som ingår. Jag antar att det är pumpdelen som renoveras, typ delar som måste sluta tillräckligt tätt för att den ska bygga bra tryck / orka ge visst vakuum.
GastonDeVille skrev: ↑2 juli 2024, 10:34:23C)
Skulle kunna hålla med till en viss del men det känns ändå mer rejält än någon liten fjädrande plint och man får tillfälle att öva med klämverktyget.
Ja, sant, det finns absolut ännu sämre plintar

Dock som privatperson eller nån som bara klämmer denna typ av don väldigt sällan även om det är yrkesverksamt så är det nog risk att man köper öglorna från t.ex. Biltema, och det är ju så extremt tydligt att det är bil-öglor snarare än "starkström-öglor" (inte för att isolationen osv spelar nån roll med helt oisolerade skruvplintar, men ändå)
