Accesspunkt med svag signal

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
Användarvisningsbild
Rohan
Inlägg: 1059
Blev medlem: 7 april 2004, 08:24:39
Ort: Eksjö, Småland
Kontakt:

Accesspunkt med svag signal

Inlägg av Rohan »

Har en Unifi AP AC Pro som fungerar men som ger kass signalstyrka.
  • Den går att ansluta till på mycket kort avstånd. Ger samma signal på 10 cm avstånd som min först ap (placerad på vinden) ger från soffan.
  • Den rapporterar själv att den sänder med normal effekt (20 dBm).
  • Inga uppenbara tecken på fukt eller skada.
Gissar att den får skrivas av men vore roligt om det fanns något att göra. 😁 Bidrar med en bild på insidan för nyfikna.
signal-2023-09-26-16-32-49-877.jpg
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
malman
Inlägg: 528
Blev medlem: 13 februari 2006, 01:17:03
Ort: Arboga

Re: Accesspunkt med svag signal

Inlägg av malman »

Med sån halvfunktion... och trolig brist på RF-mätinstrument får man förlita sig på lite logik istället...

1. Första funderingen är... uppstod felet spontant, eller i samband med någon händelse...

2. Frågan är om dålig räckvidd innebär nedsatt tx/uteffekt eller nedsatt känslighet på rx/mottagarsidan (störning?) Kan man dra någon slutsats genom att titta på signalstaplarna i Gui för denna respektive ansluten enhet. Kanske en wifi mät app i en android tdn kan vara behjälplig här. (Gui signalstaplar kanske bara visar uppnådd bandbredd osv. Vilket då kan bero på både dålig tx eller tx.. men vi är mer intresserade av att se TX-signalstyrka för att dra slutsats om det är tx eller rx som strular, därav android app eller liknande) (jag nyttjar en app som heter WiFi analyser)

3. Av bilden att döma så består den av tre separata RF kedjor ut från lämpliga chipp.. dvs tre antenner med egna PRE-amps och slutsteg. Då tyder det på att något gemensamt bråkar.

4. Att den funkar, men med låg prestanda gör ju att man får misstänka att felet inte är så tydligt.. utan snarare något subtilt... låg matningsspänning, glappkontakt, frekvens fel eller dylikt..
En saknad spänning, klocka eller felaktig krets skulle troligen inneburit total avsaknad av funktion...
Användarvisningsbild
Biker
Inlägg: 6075
Blev medlem: 23 november 2005, 04:51:36

Re: Accesspunkt med svag signal

Inlägg av Biker »

Chippet i mitten verkar mata antennerna så han kan ju kolla matningspänningen som kanske är separat.

Kan vara en separat matningspänningen för rf steget i chippet.

Så hjulet aka chippet hjärnan snurrar men hjulet e tomt
nifelheim
Den första
Inlägg: 2313
Blev medlem: 27 mars 2008, 22:31:16
Ort: stockholm

Re: Accesspunkt med svag signal

Inlägg av nifelheim »

är det samma på 2G och 5G?
nifelheim
Den första
Inlägg: 2313
Blev medlem: 27 mars 2008, 22:31:16
Ort: stockholm

Re: Accesspunkt med svag signal

Inlägg av nifelheim »

Hur ser det ut här?
Screenshot from 2023-09-30 17-11-33.png
Hur ser det ut på "Channel usage"?

kört en "Scan channels" under "RF environmment"?
Screenshot from 2023-09-30 17-13-27.png
Utgår från att du gjort "fabriksåterställning" och uppdaterat till sista firmware. :)
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Användarvisningsbild
Glenn
Inlägg: 33495
Blev medlem: 24 februari 2006, 12:01:56
Ort: Norr om Sthlm
Kontakt:

Re: Accesspunkt med svag signal

Inlägg av Glenn »

Nån gång runt milennieksiftet när wifikort kostade tusentals kronor så råkad en på jobbet stänga sin baklucka över en väska där kortet låg, varvid det inte fungerade, eller ja det funkade men hade extremt dålig prestanda, typ nån meter. .:Detta beroddde nog på att den inbyggda antennen satt i den delen som blivit klämd.

Jag räknade ut en antenn för rätt frekvens med en cantenna-calculator och byggde en cantenna och lödde på direkt där den interna antennen satt, voila, supermottagning (fast väldigt riktningskänsligt, som ju en cantenna blir)

Så, hur är antennen utformad ? Det skulle ju kunna vara där problemet ligger.
ToPNoTCH
Inlägg: 4816
Blev medlem: 21 december 2009, 17:59:48

Re: Accesspunkt med svag signal

Inlägg av ToPNoTCH »

Har sett liknande fel när utrusningen har fått för sig att den står i annat land (Canada om jag minns rätt) och därför använde någon skum frekvens som tydligen inte vi har kanal på.
Användarvisningsbild
Mickecarlsson
EF Sponsor
Inlägg: 3693
Blev medlem: 15 april 2017, 18:06:15
Ort: Malmö
Kontakt:

Re: Accesspunkt med svag signal

Inlägg av Mickecarlsson »

Kör en factory reset på den, kolla att du har den senaste FW’n, annars uppgradera.
Hur spänningsmatar du den? Med original injector, testa att swappa den med den andra och se om problemet flyttar sig.
MiaM
Inlägg: 9767
Blev medlem: 6 maj 2009, 22:19:19

Re: Accesspunkt med svag signal

Inlägg av MiaM »

För att mäta wifi-signaler så rekommenderar jag nån analysapp för smartphone. Det finns såna som kan visa alla AP som staplar. Bra att veta om det finns massor av AP som krockar eller om det bara är svag signal. (Såklart inte relevant ifall du bor långt ifrån grannar).

I princip skulle avkopplingskondingar för matningsspänning kunna ha vissnat. Då kroknar matningen när den sänder, men kanske håller tillräcklig nivå för att det ska ske nån sändning alls och för att digitaldelen inte ska krascha.
Användarvisningsbild
Marta
EF Sponsor
Inlägg: 6850
Blev medlem: 30 mars 2005, 01:19:59
Ort: Landskrona
Kontakt:

Re: Accesspunkt med svag signal

Inlägg av Marta »

Har Du inspekterat lödningarna med en bra lupp?
Är något chip jättevarmt?
Hur är strömförbrukningen jämfört med en fungerande enhet?
Användarvisningsbild
Rohan
Inlägg: 1059
Blev medlem: 7 april 2004, 08:24:39
Ort: Eksjö, Småland
Kontakt:

Re: Accesspunkt med svag signal

Inlägg av Rohan »

Ursäkta att svaret dröjt lite, upptagen helg.

Felet har antagligen uppstått i samband med att jag köpte den begagnad. Transporten kanske?

Fabriksåterställd med tftp-uppladdning.

När jag kört ett par mätningar med Bredbandskollen ståendes bredvid apan ( ca 5 cm mellan telefon och apa) får jag ca 250 Mbit/s vilket är vad jag betalar för. UniFi rapporterar 98-99 i experience.

Bor i ett litet samhälle med ganska glest mellan villatomterna så inte mycket i luften, ingen tomt under 1000 kvm. Några svaga wifi dyker upp när man kollar ( runt 90 dBm). Har ett ZigBee- och ett ZWave-nät i huset.

Matas via en UniFi 16-portars PoE-switch.
MiaM
Inlägg: 9767
Blev medlem: 6 maj 2009, 22:19:19

Re: Accesspunkt med svag signal

Inlägg av MiaM »

Om det inte var en känt pålitlig säljare så är det väl risk att felet uppstått på något för oss alla i tråden okänt sätt och säljaren sålde den medveten om att den var defekt.

Om du köpt den via t.ex. Tradera så reklamera ifall den såldes som fungerande!
Användarvisningsbild
Rohan
Inlägg: 1059
Blev medlem: 7 april 2004, 08:24:39
Ort: Eksjö, Småland
Kontakt:

Re: Accesspunkt med svag signal

Inlägg av Rohan »

Några svar till.

Inget chip mer än att man kan hålla kvar fingret.

Förbrukning 3-4 W, som de andra aporna.

Kan se en liten antydan till bättre RX än TX (från apans perspektiv).
Skriv svar