Jag har dussintals idiotprojekt men det är sällan jag lägger upp några trådar då livet gör att jag inte hinner.
Men idag VAB:ar jag och de små liven är snälla mot både far och varandra så jag gör ett försök med ett litet överskådligt projekt!
Jag har fått ett litet optiskt och elektromekaniskt mästerverk som kallas projection orrery ( http://en.wikipedia.org/wiki/Orrery#Projection_orreries )
Det är alltså en liten modell av jorden och de inre planeterna som snurrar i sina banor runt solen och projicerar detta med lampor och linser i taket. Det är tänkt att köras i ett större rum eller en planetariumdome och detta är en "auxillary projector" till en större planetariumprojektor som jag ska göra en separat tråd om senare.
Denna enhet har tillverkats av Spitz i USA och av bygget att döma så ser det ut att vara från 60 eller 70-talet och håller mekaniskt en mycket hög kvalitet.
Så här ser den ut, stilig pjäs!
Den fungerar så att en AC-motor med växellåda driver en kedja av remhjul med olika utväxlingar som roterar pelarna med lampor och optik. Lamporna har gemensam jord och matas via släpringar. Lamporna är av ficklampstyp och är på ca 6V, 0.65A, det är några olika typer i. I mitten sitter en lampa fast med en vinkeljustering, det är solen.
Detalj på motorn och drivningen:
Längst upp på lampdelarna sitter optik och en slags vinklad spegel/prisma som kan röras i sidled så att planeterna hamnar på rätt ställen, här ser ni det uppifrån:
Apparaten fungerar faktiskt helt ok och efter lampbyten så lyser alla planeterna. Den är från början tänkt för 110V drift men ombyggd med ett par effektmotstånd och verkar ha fungerat så i 25 år så det är ingen anledning att ändra på det.
Det jag först märkte med denna är att den är väldigt ljussvag, man måste ha helt mörkt i rummet för att den ska synas, det är beckmörkt i planetarier!
Sen så är den inte riktigt lämpad för vanlig takhöjd, det ser lite ofokuserat och litet ut på 2-3 meter men på kanske 6-7meter är det väldig snyggt och glödlamporna ger ett varmt och fint ljus.
Jag testade att trycka in en led på ett par watt men det blev inte så stor förbättring, tror ni att det är möjligt att göra nåt åt ljusstyrkan, vad säger LED-expertisen här? Lamporna sitter klämda bakom en gängad aluminiumplugg i hålen ni ser på första bilden, glömde sätta i dom.
Det jag tänkte göra är nog att skydda användaren och nyfikna fingrar från 230V-delarna genom någon form av skydd (kanske genomskinligt?) och göra en liten panel för av/på av motorn och av/på på de individuella planetlamporna.
Fint hantverk och fin "conversation piece" helt enkelt men jag har även möjlighet att köra den i några roliga lokaler, har tillgång till en 30 meter hög tom fabriksbyggnad med elektronisk festival i på sommaren (http://www.norbergfestival.com) och har även ett rum med vitt tak och 6-7 meters takhöjd på jobbet så jag kan köra den ordentligt.
Säg till om ni vill veta något mer så ska jag försöka svara!