förlängt el samma fas som kylskåpet. Störningar?

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
xxargs
Inlägg: 10189
Blev medlem: 23 september 2006, 14:28:27
Ort: Södertälje

Re: förlängt el samma fas som kylskåpet. Störningar?

Inlägg av xxargs »

Plus att kompressorn troligen drar mellan 7 till 10 ampere i startström även om det är en 80 Watt liten kylskåpskompressor, större kompressorer kan dra mer i start.

dvs. spänningen kan sjunka några Volt pga. ledningsresistansen till uttaget som vitvaran är inkopplad på när det strömrusar vid start och har man samtidigt andra saker inkopplade på samma uttag så känner dessa givetvis av spänningsdippet som blir när kompressorn startar
hannes33
Inlägg: 25
Blev medlem: 15 januari 2013, 15:42:37

Re: förlängt el samma fas som kylskåpet. Störningar?

Inlägg av hannes33 »

Det är väl detta man använder en avstörningskonding för att motverka? Men vilken typ ska man använda och hur ska man dimensionera den?
danei
EF Sponsor
Inlägg: 27396
Blev medlem: 2 juni 2003, 14:21:34
Ort: Östergötland
Kontakt:

Re: förlängt el samma fas som kylskåpet. Störningar?

Inlägg av danei »

Avstörnings kondingar används inte för att motverka spänningsdipp vid tillslag. Dels funkar det inte alls på ac, kondingen skulle bli mycket stor och kan inte anslutas i serie.

En egen ledning från centralen är inte samma sak som egenfas. Det finns som bekant bara 3faser in.
xxargs
Inlägg: 10189
Blev medlem: 23 september 2006, 14:28:27
Ort: Södertälje

Re: förlängt el samma fas som kylskåpet. Störningar?

Inlägg av xxargs »

Hannes33: Vilket? eventuellt gnisttörning från termostat/startrelä kan eventuellt avkopplas med avstörningskoding och induktanskombination för frekvenser mycket högre än 50Hz samt placeras på rätt ställe i vitvaran, men inte en laständringsdip pga. start som är på flera tiondelas av en sekund.

Du tänker i termer som en glättningskondensator i en likströmskrets - men här är det växelström och en jättekonding som skulle kunna parera för en 10 ampere uppstart 0.2 sekunder i en likströmssystem utan att spänningen sjunker så mycket, är närmast kortsluten när den kopplas i en 50 Hz växelströmssystem... - och vitvarukompressorer fungerar inte på likström om dessa inte är av invertertyp med en massa motorelektronik...

Startsystemen i vitvarukompressorer har mycket övrigt att önska när det gäller strömförbrukning vid start och är något man stångar sig blodig på om man försöker driva dessa via en växelriktare då denna måste vara 600 - 1000 Watt i storlek för att orka starta en kylskåpskompressor som under drift drar 80 Watt...

Och varför byggs det på detta sätt med en 1940-tals lösning även år 2013 - jo, det är billigt och mycket välbeprövat driftsäkert - hur många tror att en inverter-kompressor med elektronisk driver till kompressorn kommer att hålla i >=50 år?

Det finns fortfarande många gamla frysboxar i källare mm. som har passerat denna ålders-streck och fortfarande fungerar och dessa har startat 3 gånger i timmen i 50 år med hjälp av en strömstyrd relästart!!.
Användarvisningsbild
MiaM
Inlägg: 12819
Blev medlem: 6 maj 2009, 22:19:19

Re: förlängt el samma fas som kylskåpet. Störningar?

Inlägg av MiaM »

Ja, nog verkar den gamla hederliga metoden vara rätt driftsäkert, skriver jag och sneglar på Bosch-kylen i köket som jag tror är från slutet av 60-talet. :)



Vad gäller störningar så skulle jag först se om det verkligen kommer några störningar som ger problem.

I så fall så är det troligtvis störningar från termostaten, och störningarna kan faktiskt bero på att termostaten är dags att byta.

Det är inte sådär jättebra att låta en kondensator ta bort störningar som beror på oönskat mycket gnistbildning i termostatens brytare istället för att laga felet.
xxargs
Inlägg: 10189
Blev medlem: 23 september 2006, 14:28:27
Ort: Södertälje

Re: förlängt el samma fas som kylskåpet. Störningar?

Inlägg av xxargs »

Och att sätta en konding/avstörning bara sådär utan att fundera (och kanske simulera) orsak och verkan kan försämra det hela drastiskt och tex. bränna sönder termostatkontakten mycket fortare för att kondingen (på fel ställe i kopplingstopologin) ger en strömrusning när den sluter och svetsar/bränner kontakten när den är tänkt och tom. fungerar bra att vid brytning skall ha en avstörande verkan. Det gäller att tänka hur det fungerar både till och ifrån och inte bara i endera läget när man skall börja labba med olika störskydd.

(att få bort radiomässiga störningar handlar ofta att med konding och seriemotstånd med rätt värden och rätt placering i kretsen äta upp snabba svängningar som bildas av parasitkapacitanser och induktanser när det sluter och byter och dyliga kretslösningar brukar kallas snubber-kretsar - att få dit sådana med rätt värden och rätt placering hör lite till avdelningen 'magi')
Skriv svar