Denna tråd hette "Reglersystem till kökspanna" men allt eftersom projektet fortgått kändes DIY värmesystem som en lämpligare rubrik.
Vad handlar projektet om?
En panninstallation görs med främst begagnade saker, mycket som varit fynd på tippen. Detta kompletteras med egenutformat reglersystem som programmeras i C.
Radiatorsystem fanns redan i huset, men inte ackumulatortankar och en installation till pannan.
Jag har här och var nedan hänvisat till olika affärsidkare men det är inte för att göra reklam utan bara för att ge tips om var man får tag på saker.
Så här ser reglerenheten ut rent fysiskt:

På bilden syns enhetens systemtid.

Pannan
Temperatur ska mätas på ett antal ställen med DS18B20 givare. Detta är temperaturgivare som arbetar helt digitalt och kan sättas på en databus med bara en tråd. Därigenom kan man sätta väldigt många givare på en och samma ledning.
Radiatorerna ska få ha kvar sina manuella fina mässingsventiler och jag ska försöka åstadkomma en regleralgoritm som styr med pumpvarvtalet. Mer om det i denna tråd: http://elektronikforumet.com/forum/view ... =5&t=55663
Vi har hittat en antal gamla elpannor och tankar på skroten som ska användas till ackumulatortankar.
Effekten kommer mätas över pannan och radiatorerna genom genom att mäta difftemperatur och flöde.

Flödesmätaren
En grundtemperatur över pannan ska hållas med en vanlig termoventil (samma princip som för Laddomat men mycket billigare). Laddomat har en pedagogisk animation över hur en termoventil fungerar:
http://www.termoventiler.se/media/uploa ... mat_21.swf
Jag valde en termostat på 70°C men tanken är att reglera pumpen för att få ut 90°C iallafall till varmvattnet. Kanske kommer det räcka med att vrida ned det manuella vredet som finns på pumpen. Givetvis med säkerhetsanordningar, som dubbla temperaturgivare ifall den ena havererar.
Principiell skiss över systemet kommer.
- Sammanfattning av utrusningen
*Flödesmätare http://www.energibutiken.se/sv/26-vattenmatare
*Esbe VTC300 för att hålla grundtemperaturen över pannan http://www.esbe.se/produkter/?prodid=4032
*Panna Braland 21 http://www.braland.se
*Halvfärdigt halvt hemmabyggt reglersystem som halvt gett mig panik men som halvt om halvt börjar utvecklas
*Högar med bråte, skrot och bra-att-ha saker (häribland tankarna)
*En påse DS18B20 givare direkt från fjärran öst
Utgångspunkten är Chalmers Robotförening's (CRF's) Introbot09 kort:
http://crf.nu/wiki/projekt/introbot09
Det är ett styrkort byggt runt en Atmega168 som egentligen är avsett för robotar men som fungerar till annat också. Denna programmeras med en programmare från Open Source projektet AVRDoper. CRF säljer en variant av denna också. Programmeraren verkar fungera rätt förrutom att jag och en till hade vissa problem med fuse bitarna.

Läser där av en DS18B20. Den lilla siffran i det högre hörnet är en räknare till knapptryckningar som ska användas för att navigera i ett menysystem sedan.
- Egenskaper:
*Styrkort byggt runt en Atmega168
*Standard HD44780 LCD 2*16 med blått bakgrundsljus
*Färgglada knappar för att navigera i menyer osv (kostade lika mycket som halva resten projektet typ men balla är de allt)
*Strömbrytare t.h. för att forcera pumpar osv om elektroniken havererar

Från portarna på robotkortet är flatkabel dragna till ett experimentkort med lödda plintar.
De senaste veckorna har till rätt stor del gått och att lära mig grunderna C och nu börjar jag komma över tröskeln.
Framsteg så långt är att jag lyckats läsa en ensam DS18B20 och efter lite om och men installerat en extern oscillator för att exakt kunna mäta tider.
Erfarenheter
*Givarna jag valt, DS18B20, är jag mycket nöjd med. Bra upplösning, bra noggrannhet och billiga om de köps från Ebay (fick för runt 5-6 kr/st). Lite knivigare att läsa av än analoga givare dock. Hade lite problem med felaktiga fördröjningar i programvaran.
*Den interna oscillatorn duger till enklare saker men är för inexakt för att t.ex. göra en vanlig klocka. Nu sitter en extern 12Mhz kristall på istället för den interna 8Mhz oscillatorn.
*Till nästa projekt kommer jag välja en LCD med 4 rader för att kunna visa fler värden samtidigt.
*Programmeringsspråket C är något svårare än t.ex. PicBASIC men är väldigt kompatibelt och kraftfullt. Det är i princip standard till uC, har använts i nästan 40 år och kan användas till allt från att blinka lysdioder till att göra dataspel.
- Mål:
* Kunna mäta effekt till panna och radiatorer
*Kunna mäta temperaturer på en mängd punkter i systemet
*Kunna lägga till sensorer på One Wire busen utan att programmera om.
*Inte arbeta till sent på natten, koppla på fel spänning och behöva avnjuta den esoteriska doften av bränd elektronik igen.

Tips, synpunkter och idéer varmt välkomna!
EDIT: Blev en Braland 21 istället