2010-06-28 -- 2010-07-12
Ni med klent bredband, hoppa detta inlägg!
Nu har jag gett mig sjutton på att få ROV:n i vattnet denna sommar så därför har jag försummat både Hobbytronik, nära & kära, familjen, barnen, de andra projekten och gräsmattan. Till och med EF har fått stryka på foten. Ok, det var en lätt överdrift åtminstone det sista

Men faktum är att jag försökt utnyttja varenda ledig timme till att bygga på ROV:en. Därför har jag inte heller dokumenterat som jag brukar göra utan istället får ni försöka klara er med detta sammanfattande inlägg istället (varningen beror på att det är ca 50 bilder i inlägget).
Som jag tidigare beskrev så har beräkningar visat att med en platt frontgavel kommer jag inte särskilt djupt ner i vattnet. Eftersom jag gärna vill nå djupare och att frontgaveln redan är limmad började jag med att handfräsa bort den för att kunna montera dit en kupol istället. Jag var lite osäker på att fräsa bort gaveln då jag absolut inte vill riskera mer än nödvändigt men det gick faktiskt över förväntan!
Bilden visar när fräsningen är klar. Tyvärr är min handfräs lite skum. Rätt som det är så blir frästagen alldeles för djupa. Syns i bilden nere till höger. Men jag lyckades till slut få bort den.
Därefter ville jag bli av med mina bottenhål i kroppen som jag haft problem med att täta. Jag gjorde dessa hål för att kunna fästa kroppen med en invändig skruv mot aluminiumramen. I efterhand verkar detta onödigt då limmet sitter riktigt bra så istället för att krångla med att försöka täta skruvarna beslutade jag att helt bli av med problemet genom att limma en 3 mm plexiglasskiva under de tre hålen:
Limmet håller säkert för mycket men frågan är om gängning i plexiglasfoten håller. För säkerhets skull satte jag in två M10 gängstänger i mellanrammen så att jag kan ha ett spännband runt kroppen och aluminiumramen:
Något jag upptäckte var att jag fått små, små sprickor i kroppsröret både vid fram- och baksidan. För att undvika ev. problem i framtiden och risken att sprickorna växer under tryck gjorde jag två krage:
Dessa limmar jag sedan fast med mitt nyinköpta plexiglaslim med hjälp av ett gäng tvingar:
Tyvärr vär detta lim extremt tunt och lättrunnit och således ganska besvärligt att jobba med. Dessutom så fyller det inte ut några fogar heller så resultat blir långt ifrån bra. Å andra sidan är detta en stödkrage och som sådan hoppas jag att de kan fungera även om utseende talar emot dem:
Nåväl, medan limmet får torka passade jag på att montera en oljetrycksgivare från Biltema på bakgaveln:
Den ska förstås användas för att mäta hur djup ner ROV:en är. Själva sensorn är stor som bara den och för att den skulle få plats fick den hamna mitt mellan alla kabelgenomförningar.
Men från utsidan är det inte mycket som syns av den:
Nästa dag var det dags att inspektera hur kragarna blev och tja, döm själva
En hel del sprickor och jag börjar förstå vikten av att värma upp plexiglas i ugn innan montering för att få bort spänningar i plasten. Speciellt viktigt är ju detta förstås när man bearbetar plasten med en värmeluftpistol då man bara kan värma upp enskilda delar av plasten. Man lär sig alltid nåt!
Sedan blev det dags att limma fast kupolen:
Det gick bättre men jag fick en hel del bubblor i fogen, något som tydligen kan uppstå med detta lim:
Efter att limmet torkat ordentligt tog jag fram Biltema marina tätning och lade runt kupolen, dels för att täta men mest för att det skulle se snyggare ut:
Under tiden som kroppen får torka passar jag på att jobba vidare med den nya styrboxen. Det blir en hel del kablar på baksidan:
Upp till vänster kan man se hur min fräs spelar ett spratt med mig och fräser rakt igenom skivan:
Till slut när alla kablar är dragna är det dags att prova den. Och se på sjutton, den startar upp så fint så:
Inte ens navelsträngen kommer undan. Istället för den gamla kontrollboxen så monterar jag ett 9 polig d-sub så att jag enkelt kan koppla bort navelsträngen från den nya styrboxen:
Nu när kroppen har torkat ett tag är det dags för att se hur tät jag lyckades göra den:
Testet är förstås inte riktigt representabelt eftersom trycket hamnar på fel sida men det ger i alla fall en indikering om det finns en läcka någonstans och mycket riktigt läcker det kring i stort sett varenda skruvhål:
Men nu jag fått nys om ett annat lim, nämligen:
Till skillnad mot det andra limmet är detta mer trögflytande och dessutom fyller det ut fogar. Jag river bort den svarta tätningen och börjar istället med att applicera det nya limmet runt kupolen:
Jag passar även på att stärka upp fogarna mellan röret och gavlarna:
Sedan på med den marina tätningen igen (vet inte riktigt varför jag envisas med denna, jag hoppas väl att det ska hjälpa lite iallafall) efter maskering
Så här blev det. Ett snabbt test visade att det blev tätt till slut!
Nu när kroppsröret är klart är det tid att ta sig en närmare titt på aluminiumramen. Eftersom jag monterade plexiglasskivor under röret blir den förstås lite högre. Det är inga problem för den främre och bakre delen där det finns gott om plats mellan röret och övre aluminiumramen men det blir för trångt för mittenrammen. Det beror på att motorn för att styra djupet sitter monterad på den och dess muttrar snuddar redan innan plexiglasskivorna, röret.
Då jag vet att själva aluminiumramen är ganska hårt spänd valde jag att byta ut lite delar när jag samtidigt ändå måste göra om den:
Med den nya ramen finns det gott om plats för motorn
För att inte behöva bekymra mig så mycket om mina kabelgenomföringar köpte jag Loclite 577, gängtätningmedel:
Långt ifrån billig men kan det hindra mig från ytterligare gråa hår är det värt det:
Så där, allt monterat och klart för ett badkarstest:
Dags att fylla på med vatten:
Eftersom jag har tagit bort allt innanmäte så blir flytkraft väldigt kraftig.
Vattnet stiger:
Och i takt med det märker man av flytkraften. Det hinner bli ett par vänder ut i trädgården innan jag får ROV:en att inte flyta upp
Efter att ha liggat en timme eller två i blöt lyfter jag upp den för inspektion:
Men resultatet av mina badkarsprov vet ni ju redan vid det här laget.
Det konstiga är att mycket vatten verkar komma från en av kablarna:
Riktigt hur vattnet har kommit blir jag inte klok på. Jag kan inte se någon skada på själva kabeln och enda förklaringen jag har är att vattnet hittar in genom den andra änden av kabel (detta är kabeln som används till lamporna) och smyger sig igenom ca 50 cm innan den hittar in i kroppen.
Jag gör iallafall ett nytt badkarsförsök där jag ser till att alla kabelgenomförningar är ordentligt åtdragna. Denna gång vet jag hur mycket stenar jag behöver ha:
Detta försök blir faktiskt nästan godkänt! Det visade sig att den läckte lite genom navelsträngen:
Jag tror jag inte hade dragit den kabelgenomförningen tillräckligt hårt. Ev. kan jag ta lite o-ringsfett för ytterligare tätning runt både den och de andra kablarna. Det positiva är att framsidan, dvs. kupolen är tät och jag tror att även o-ringen tätar tillräckligt mellan kroppen och aluminiumgaveln!
Så trots vissa smärre missöden och ett visst läckage ser det ljusare ut än på länge. Nu om jag bara lyckades hitta buggen som gör att jag inte kan skicka tecken på¨UART:en från styrboxen så tror jag att det kan bli ett första riktigt dyk i år (men hur djup vågar jag inte spekulera i).
Med reservation för ev. stavfel och syftningsfel. Jag fixar texten imorgon.