Nu har jag kommit en bit på väg. Idag provkörde jag första axeln från Mach3 och det hela spelade faktiskt.
Så här ser fräsen ut just nu...
Jag har en fråga angående motorstyrningen. Just nu kör jag bara en motor från på 12V och cirka 0,7A. Jag har svårt att få motorn att gå särskilt bra annat än på väldigt låga varv. Om jag försöker öka varvet så startar motorn, men efter en liten stund viner motorn till och det låter som den varvar upp en massa, men samtidigt stannar axeln. Min gissning är att ström/spänning inte räcker till för att dra runt motorn på högre varv. Kan det vara så eller har jag gjort något galet?
Att motorn stallar kan beror på att du helt enkelt kör för fort!
Det du kan göra ifall du vill köra fortare är att:
1. Högre spänning
2. Motor med låg induktans
3. Bättre drivsteg
4. Trapetsskruvar istället för gängstång (Ännu bättre kulskruvar)
5. Högre stigning på stängerna
6. Lägre friktion i linjärenheter
7. Mindre massa att flytta
8. Rätt motorstorlek för massan du ska flytta.
Någon ritning till fräsen finns egentligen inte. Jag har måtten på träskivorna och kan nog sätta ihop en materiallista, men jag konstruerar lite vart efter som det är just nu.
När det gäller motorn så gissar jag att problemen försvinner med lite mer spänning och ström. Det verkar iofs inte direkt ha med belastningen att göra för den beter sig på samma sätt även om den inte är ansluten till något. Nu stallar den vid cirka 500 mm/min matning och då går den inte trögt alls. Det känns som att den accellererar till en viss fart och sen plötsligt stannar den. Om jag joggar lite i taget är det inte några problem.
En stegmotor vill ha yttre tröghet för att funka. dvs den kommer gå som bäst då den är belastad. Inte för lite och inte för mycket.
Vad har du för spänning till dom? Vad har du för induktans på motorerna och vad har du för drivsteg? Prova att olja in gängstängerna och kör dom ett par timmar sen kan du nog öka hastigheten lite till, kanske till 700mm/min
Han syftar nog på resonansproblem. En pålagd last utgör dämpning för vibrationer och kan minska risken för att motorn hamnar i resonans, fast det gäller nog inte de varvtalen (500mm/min) som gäller.
Mera spänning. 12VDC minimum input voltage. 24VDC Minimum Recommended Voltage. står på säljarens sida. Motorerna vill ha runt 47 volt enligt Mariss beräkningar(2.2mH).
ja, som jag skrev inledningsvis så kör jag med ett tillfälligt nätaggregat som bara ger 12V och jag kör dessutom endast på cirka 0,7A. Skall snickra ihop nytt nätaggregat snart så får vi se om det inte går bättre.
Men resonansproblem löser man inte med att göra så allt går trögt.
Sen bör man även tänka på detta: Eftersom motorn har 5% stegfel blir 20 mikrosteg det maximala antal mikrosteg för sann positionering. Finns det hög friktion bör man inte överstiga 8 mikrosteg. Om styrningen har t.ex. 128 mikrosteg kommer motorn p.g.a. friktionen inte att röra sig på första, andra eller tredje steget. Först efter kanske fyra pulser, rör sig motorn ett odistinkt steg. Styrningen tror att motorn gått fyra steg men i verkligheten kan den vara i en helt annan position. Stegmotorn är som en fjäder och måste bygga upp en viss kraft för att övervinna friktionen. (2007.03.01, Per Svanberg, Allmotion)
Ska bli intressant vart han har fått "En stegmotor vill ha yttre tröghet för att funka." ifrån.