PMR-modul?

Övriga diskussioner relaterade till komponenter. Exempelvis radiorör, A/D, kontaktdon eller sensorer.
Nerre
Inlägg: 27205
Blev medlem: 19 maj 2008, 07:51:04
Ort: Upplands väsby

Re: PMR-modul?

Inlägg av Nerre »

Det är ju så att vissa protokoll tittar på den absoluta signalen, medans andra tittar på den relativa. Så "signalförändring" gäller bara de protokoll där datat verkligen består av en förändring.

Säg att vi har ett protkoll som är:

00 = 0 V
01 = 2 V
10 = 4 V
11 = 6 V

Ska vi då skicka 010101 så ligger signalen konstant på 2 V. Vi skickar ändå fyra "symboler", men signalen förändras inte.

För ljudförbindelser så är det ju dock svårt att ha en DC-nivå, så där har man oftast signalförändringar som symboler.
Användarvisningsbild
Borgen
Inlägg: 39
Blev medlem: 21 januari 2009, 17:50:43
Skype: henrikborg
Ort: Botkyrka
Kontakt:

Re: PMR-modul?

Inlägg av Borgen »

Om signalen inte ska förändras när man överför data, som i ditt exempel, krävs det antingen en extra klocksignal eller exakta och synkade klockor i både sändare och mottagare, annars vet man inte om mottagen data är korrekt. Att synka klockor kan i vissa fall ske genom en synkroniserigssekvens i överförd data, finns bl.a. i GSM.

Även användandet av olika DC-nivåer, AM, är att använda sig av olika symboler.

Att jag valde just AM som exempel är för att det för många är lättare att förstå ett sådant exmpel än om jag talat om frekvens- och fasmodulation med ortogonala signaler.
Nerre
Inlägg: 27205
Blev medlem: 19 maj 2008, 07:51:04
Ort: Upplands väsby

Re: PMR-modul?

Inlägg av Nerre »

Jo men om man t.ex. AM-modulerar en signal så har man ju en bärvåg som kan användas för att synka klockan. Och då kan amplituden vara statisk långa stunder.

Sen är det ju också ofta så att såna moduleringsformer kör med synkrona protokoll, med startflagga som synkar klockan i varje paket. Jag vill minnas att de flesta snabbare modemstandarder faktiskt skickar synkront mellan modemen, även om protokollet mot datorn är asynkront?
Användarvisningsbild
Borgen
Inlägg: 39
Blev medlem: 21 januari 2009, 17:50:43
Skype: henrikborg
Ort: Botkyrka
Kontakt:

Re: PMR-modul?

Inlägg av Borgen »

Ja, vid ren AM kan man synka mottagarklockan mot bärvågen. Med andra modulationer ger det problem, men inte omöjligt.

Men nu är vi lite väl OT tycker jag. Frågan är väl snarare vilken datahastighet han önskar, inte vilken baud eller val av modulation i det luftburna mediet. Vad jag förstått önskar han använda redan färdiga moduler och då behöver vi inte koncentrera oss på vad som händer i det luftburna mediet under förutsättning att det är lagligt.
Användarvisningsbild
jadler
EF Sponsor
Inlägg: 407
Blev medlem: 28 maj 2009, 12:03:43
Ort: Vidja, Huddinge, Stockholm
Kontakt:

Re: PMR-modul?

Inlägg av jadler »

grapetonix skrev:Finns det något företag som tillverkar moduler för PMR eller annat licensfritt radioband för relativt hög effekt. Jag ska sända data med mycket låg bitrate över stora distanser. Datamodulation och sånt kan jag stå för själv med en MCU, en analog, dum modul är okej.
Måste det vara PMR eller är du nöjd med att kunna överföra data? Är det det senare kan du kika på Xbee-modulerna från Digi.

Xbee Pro (RS-Online) i skarpaste versionen skall klara kring 1½ km utomhus vid fri sikt. Är det för lite finns även XBee Pro 868 MHz med en räckvidd upp till 40 km. 8)

Modulerna är små, strömsnåla och lättarbetade. Stiftkontakter med 2 mm delning, och vill ha 3,3V drivspänning, både Lawicel och Electro-Kit har adapterkort från Sparkfun. De överför seriell data upp till 115200 bps (24 kbps för 868 MHz), lägre vid längre avstånd. Nätverksadressen är 32 bitar, och de har inbyggt stöd för kryptering.

Rättelse:
Ett nätverk av moduler arbetar på en av 16 kanaler och använder ett 64-bitars nätverks-ID för att veta vilka moduler de skall prata med. Vill man inom detta nätverk skicka ett meddelande till en specifik modul anger man en 64-bitars hårdvaruadress till den.
Senast redigerad av jadler 1 september 2009, 20:40:01, redigerad totalt 1 gång.
Användarvisningsbild
grapetonix
Inlägg: 293
Blev medlem: 14 juli 2004, 17:20:50
Skype: grapetonix
Ort: Hägersten, Stockholm

Re: PMR-modul?

Inlägg av grapetonix »

Oj! Många svar i tråden. Tackar. Nu är det så att jag inte behöver denna tillämpning längre, men det har varit intressant att läsa svaren. Egentligen är det ju sunkigt att det inte finns något licensfritt band som är avsett för databursts över långa distanser. Det verkar trots allt som det bästa för en amatör är att bryta mot PMR-villkoren och haka in sig på en billig radio.
Användarvisningsbild
jadler
EF Sponsor
Inlägg: 407
Blev medlem: 28 maj 2009, 12:03:43
Ort: Vidja, Huddinge, Stockholm
Kontakt:

Re: PMR-modul?

Inlägg av jadler »

grapetonix skrev:... Egentligen är det ju sunkigt att det inte finns något licensfritt band som är avsett för databursts över långa distanser. Det verkar trots allt som det bästa för en amatör är att bryta mot PMR-villkoren och haka in sig på en billig radio.
Räcker inte 868 MHz-bandets 40 km? I så fall tror jag att du får fundera på amatörradio, inte PMR. ;-)
Användarvisningsbild
jesse
Inlägg: 9240
Blev medlem: 10 september 2007, 12:03:55
Ort: Alingsås

Re: PMR-modul?

Inlägg av jesse »

tecken per sekund ???

BAUD är ett mått på bitlängden i "råformat" anser jag. dvs vid 300 BAUD så tar det 1/300 sek eller 3.33 mS att överföra en bit. Men eftersom varje datapaket inleds och avslutas med en ram (frame) med startbit stoppbit och ev paritetsbit så får man räkna bort den tid det tar att sända dessa för att få den verkliga dataöverföringshastigheten. t.ex. när du sänder data i paket om 8 bitar (byte), använder en startbit + 2 stoppbitarså sänder du i verkligheten 11 bitar för att överföra 8 bitar. Kör du 300 BAUD får du överfört max 300*8/11 = 218 bitar per sekund (bps). Om det ryms ett tecken i en byte så kan du alltså skicka 27 tecken per sekund med 300 BAUD. Kör du 7 bitars ASCII och bara en stopbit kan du komma upp i 33 tecken per sekund.
Användarvisningsbild
Odur
Inlägg: 267
Blev medlem: 11 september 2005, 14:36:49
Ort: Borås

Re: PMR-modul?

Inlägg av Odur »

Nu är ju det inte aktuellt längre enligt trådstartaren, men jag tänkte ändå att jag skulle tipsa om PTS Föreskrifter för undantag från tillståndsplikten för vissa radiosändare. Här ser man lätt vilka frekvenser man få sända licensfritt på (och med vilken typ av data, mod m.m) samt med hur hög effekt som är tillåten.
Skriv svar