Ah okej, i så fall är det halva den tidigare uträknade energin som gäller vid 10A! Om du höjer strömmen till 20A blir det däremot jobbigare - till att börja med kommer tiden att dubblas (spänning och induktans är samma men strömändringen som krävs är dubbelt så stor). Att höja matningsspänningen till 24V gör också att den blir lite längre, 1,5ggr längre om jag räknat rätt (120-2*12 vs. 120-2*48 volt "över" läckinduktansen). Sen blir ju strömmen dubbelt så stor.
Totalt 1µs * 2 * 1,5 = 3µs
3µs * 20A/2 * 120V = 3,6mJ => 72W vid 20kHz att trolla bort så det börjar svida rejält där... Lägg till ledförlusterna Rds(on) * 20^2 * D (dutycycle för choppern) så blir det ännu mer och glöm inte att Rds(on) ökar kraftigt med temperaturen. Switchförluster tillkommer, men dessa borde vara försumbara i sammanhanget. Den motsatta transistorn får förluster från ledning av bodydioden, Vf * 20A * (1-D).
Å andra sidan så leder ju inte transistorn hela tiden pga att motorn rör sig som sagt, men motorn kan väl stå stilla ibland eller köras sakta? Transistorn och dess kylning blir tvungna att dimensioneras efter 72W + ledförluster. Kylflänsen däremot räcker att den kan kyla bort 2 ggr detta och inte 4 ggr detta.
Att få undan 72W+ ur en TO247 med isolerbricka kan bli krångligt även det tyvärr
Det kanske behövs en clampkrets ändå så kan du kontrollera lite bättre var förlusten tar vägen. Du kan ju ha en gemensam en för att få ner antalet komponenter. Om belastningen kopplas mellan clamp-railen och 24V i stället för mot jord så tjänar man också in 20% av förlusterna om clamp-spänningen ligger kvar vid 120V (använd 150V eller 200V MOSFET).
Med tanke på att det blir 150W att kyla bort så börjar det kännas lite opraktiskt och jag skulle då i alla fall fundera på en alternativ lösning t.ex:
Att sänka chopperfrekvensen om rippelströmmen inte blir för stor, eller att bygga en helbrygga i stället om det inte är någon dum begränsning som gör att det inte går - typ att centertapparna för båda faserna inte går att separera från varandra.