Har labbat med att bränna lite eprom (27c256) och det börjar kännas lite slösaktigt att köpa nya o testa på hela tiden
Nån som har nån enkel, läs billig, lösning på att bygga eprom raderare med uv-ljus? exempelvis, funkar det med uv-lysrör som man har i en kreskortbelysare?
ps vet att det finns att köpa på exempelvis elfa, men jag tänkte mig nån billigare lösning.
Det ska i teorin fungera med solljus, jag har testat detta men det fungerar inte. Om det var för att jag hade dom bakom ett fönster vet jag inte men det vara bara ett experiment, jag har en riktig raderingsenhet som sopar dom på 20 minuter.
Jag har även en som klarar det på ca 5 sek men det är svårt att programmera dom igen: jag kallar den slägga.....
Så hade du bott i närheten kunne jag ha raderat dom för dig men Norrköping är kanske lite för långt?
grym skrev:en annan tråd tipsade om gatuljuslampor, lågrtycks kvicksilverlampor som man krossade ytterhöljet med
innan jag fick tag i en epromraderare så raderade jag dom i fönstret, tog några månader innan dom var helt raderade
ett tag var det populärt med snabbraderare som man höll i handen och strålade dom på plats, men det hörde jag var på gränsen till oberäkneliga
Det går också med en kvicksilver högtryckslampa med sönderslaget hölje, lämplig ballast (drossel) köper man på typ Asea Scandia eller liknande elaffärer. Så såg min första epromraderare ut runt 1982...
När den är tänd så är det kraftig, svagt cyanfärgad sken (lite grönaktig) och det börja snabbt lukta ozon i rummet - och ozon är bra indikation på att raderlampan ger rätt sorts UV-strålning som biter på Eprommar.
Se till och bygg in den här lampan så att det skärmar ljuset (man kan annars snabbt bli illa solbränd och få svetsblänk i ögonen) men ändå har god ventilation (och elsäkerhet iom nakna ledare) då kvartsröret blir 5-700 grader varm och glöder.
vanligt fönsterglas blockerar denna typ av UV-strålning totalt (därför fungerar inte att radera med solljus bakom fönster) däremot skall man vara försiktig med plastskivor och plastglasögon om man tänker sig dom som skydd då dom inte alltid blockerar UV-ljus
Det måte vara speciella lysrör i kvartglas om för Eprom verksamma strålarna skall tränga ut - samma glastyp som finns i själva promfönstret.
Även den lilla högtryckröret inne i kvicksilver-gatlampa är gjord i kvartsglas och ger nog så mycket hård UV-ljus för att tämligen snabbt radera Eprommar - men ytterglaset måste bort först.
Andra glastyper stryper just denna frekvens medan mer långvågig UV tränger ut och används i solarielampor, belysningslådor etc.
Följden är att dessa kvartsrör är fantastiskt dyra i jämförelse med andra lysrörstyper, speciellt nu när epromraderare börja bli tämligen ovanlig företeelse inom elektroikvärlden då dom flesta designar in EEprommar och flashprommar.
Om man nu får tag i dessa rör (brukar vara 4 eller 8 Watt) så går dom att att drivas av sedvanliga lysrörsamaturer i denna effetklass.
Även batteidrivna drivdon för lysrör (4 - 8 Watt) går att använda - men då med mycket kortare hållbarhet (pulserande likström istället för riktig växelström)
här är en link till än ultraviolet sterilizing machine, free shipping. den är menad att döda bacilelr på en tandborste men jag är ganska säker på att det går att tömma eprommar med den. det står även i reviews att en har prövat det å det fungerade.
En vanlig sollampa, sådandär som fåfänga människor använder för att bli bruna funkar. Ersätt ir-lampornas med vanliga som last och dra dem utanför så att du inte grillar eprommet bara.
Alternativt skaffa en riktig lampa. Förr hade i varje fall Philips en typ som kallades TUV om det nu var 8 eller 6W kommer jag inte ihåg. Den har vanlig E27 sockel och det bildas inget ozon vid användningen.
Lampor avsedda för vattenrening i badpölar går bra att använda.
Det är UV-C med 237nm våglängd som promen skall belysas med.
Ganla sollampor och avknackade kvicksilverlampor är inget bra alls. ALLA lampor som kan radera prom ger ifrån sig extremt skadligt ljus, men det är lätt att skärma av. Ozonet däremot är lite svårare om raderingen skall göras inomhus och det är en mycket skadlig gas även i ytterst små mängder.