Kretskorts antenn!

Övriga diskussioner relaterade till komponenter. Exempelvis radiorör, A/D, kontaktdon eller sensorer.
sdujolo2
Inlägg: 158
Blev medlem: 2 oktober 2007, 13:50:35
Ort: Sundsvall

Kretskorts antenn!

Inlägg av sdujolo2 »

Hej hur beräknar man och gör en bra kretskorts antenn för 2.4GHz? Kan man få en bra sån eller är det bättre att gå på tex länk
thepirateboy
EF Sponsor
Inlägg: 2109
Blev medlem: 27 augusti 2005, 20:57:58
Ort: Borlänge

Inlägg av thepirateboy »

Eftersom du (antagligen) inte har någon utrustning för att mäta upp antenner så är det enklare att få en chipantenn att fungera bra. Det brukar också fungera bra att följa tillverkarens app. exempel (om sådana finns) för kretskortsantenner, det är mina erfarenheter.

På sidan 25 i detta app. exempel finns en ganska bra sammanfattning på vad man bör tänka på när man väljer antenn:

http://www.national.com/an/AN/AN-1811.pdf
Användarvisningsbild
AndLi
Inlägg: 18257
Blev medlem: 11 februari 2004, 18:17:59
Ort: Knivsta
Kontakt:

Inlägg av AndLi »

nordic semiconductor och TI har app notes för inverterd F pcb antenner.
sdujolo2
Inlägg: 158
Blev medlem: 2 oktober 2007, 13:50:35
Ort: Sundsvall

Inlägg av sdujolo2 »

Tack för lite svar och tips.
Användarvisningsbild
bengt-re
EF Sponsor
Inlägg: 4829
Blev medlem: 4 april 2005, 16:18:59
Skype: bengt-re
Ort: Söder om söder
Kontakt:

Inlägg av bengt-re »

Men som sagt skall du göra en själv så måste du ha en nätverksanalysator för att justera antennen om du vill ha vettiga prestanda iaf.
xxargs
Inlägg: 10189
Blev medlem: 23 september 2006, 14:28:27
Ort: Södertälje

Inlägg av xxargs »

En halv bit på vägen är att använda direktiv kopplare och mäta fram resp backeffekten och få fram en (skalär) returdämpning ( |S11| ) - men utan fasvinkelmätning så kan man inte se om impedansen utanför den 'perfekta' matchningen är resistiv, induktiv eller kapacitiv natur samt hur mycket - vilket är viktigt om man skall kunna använda smitchart och där räkna fram matchningsnät.

en klassisk version av direktiv kopplare på ett sätt är faktiskt weatsthone-bryggan och i princip alla vektornätverksanalysatorer - även dom i halvmiljon-klass - har just en resistiv weathstonebrygga i sig som mätcell.

Att den är resistiv är nödvändigt om man skall kunna mäta från några Hz till många GHz då alla andra lösninga med trafo och kopplare etc. är kraftigt frekvensberoende och ganska smal användbar bandbredd.

om man letar fram en lämplig appnot från HP (hp 85 ?) ala 1969 så står det där hur man gjorde S-parametermätningar före nätverkarnas tid - men är förståss himla bökigt och där vektorvoltmeter är en viktig del och man måste ha tungan rätt i mun mätmässigt och räknemässigt...

Seriös antenn och filterutveckling kräver en vectornätverksanalysator som man också kan få ut S-parametrar till dator för att kunna simuleras i simuleringsprogram...


(första gången jag kom i kontakt med Smithchart var faktiskt på impedanmätning av telefonledningar i 300 - 3400 Hz - för att bygga gafflar (hybrider) och inte radio och RF-frekvenser som det annars brukar vara i litteraturen.)
Skriv svar