Khaki skrev:Antar att militärbilen har två st 12V batterier seriekopplade till 24V.
Kan man inte köra en liten fräckis och parallellkoppla ditt extrabatteri med ett av bilens batterier?
Kanske en batterifrånskiljare, relä eller diod mellan dom.
Det bör man inte göra då det blir obalans mellan batteriblocken, laddspänningen från generatorn är heller inte tillräkligt hög för att 'tvinga' någon större ström genom hela kedjan så att den parallelkopplade delen laddar med någon större hastighet, utan bara en halvtam historia där den ensamma batteriet kommer att kraftigt överladdas med stor vattenavgång och snabb åldring som resultat. I princip påtvingar man den ensamma batteriet lika många Ah överladdning som den tomma paralellkopplade batteriet laddas med när det är parallellanslutet med den andra batteriet.
Att köra med 24-V växelriktare och en större (switchad) laddare till 12-Volt är ju inte några större problem att göra om huvuddelen av laddningen bara görs när fordonets motor är igång.
Sedan kan man ju göra lite kalkyler som att båda 12-volt i 24-volt systemet är på tex. 100 Ah, medans batteriet som skall ladda är 12V och 50 Ah. och laddningen börjar med tomt batteri och 24-volt fulladdat.
Det som behöver petas in i det tomma batteriet är:
14.4 Volt * 50 Ah = 720 Wh (laddspänningen måste vara lite högre än polspänningen för att det skall laddas)
Vi har 80% verkningsgrad i växelriktare och laddare tillsammans så är behovet:
720 / 0.8 = 900 Wh
och dras ut ur de båda 'stora batterierna' vid laddning om motorn är avstängd:
900 Wh / 24.0 = 37.5 Ah (spänningen är lägre än pospänningen då batteriet belastas)
Då ser man att man att drygt 1/3 av 24-volt batterierna kapacitet försvinner var gång man 'fyller' upp 50 Ah 12-voltsbatteriet från tomt - och man kan göra det två gånger och fordonet är fortfarande startningsbart om batterierna var fulladde från början.
Obs: efter detta så behöver fordonet nästa köra ett dygn med generatorn (dvs rejäl långfärd) innan batterier är fulladdat igen. Kör man 8 timmar så kanske laddningsstatus har gått från 30% - 70% på 24-volt batteriet, och detta kontrolleras
säkrast (men inte enklast) genom att mäta syravikten på 24-volts batteriet (en cell räcker) - det går inte att använda multimeter för sådana bedömningar om inte ena polskon på batteriet har varit avlyft i minst 24 timmar (12.8 Volt = fullt , 11.8 Volt helt tomt och man kan nästan gurgla halsen med batterisyran - frysrisk om det är minusgrader...)
Med andra ord använd växleriktaren för laddning medans du kör, dagens växelströmsgenerator ger mellan 65 - 90 Ampere (12 Volt) numera så det bör räcka till för laddning.
---
- Såg dock att min 1 år gamla Corrolla sände ut 40 ampere från generatorn (mätt med tångamperemeter som klara DC) på tomgång (ca 2-3 amp till batteriet i laddström) och förutom halvljuset så verkar det vara kupefläkten på 3/4-fart i klimatanläggningen som drog i allafall minst 20 ampere av denna ström.... dagens bilar är ena riktiga elslukare numera...