Vad fick du det ifrån? Direktverkande el är inte den vanligaste uppvärmningen längre. Jag känner fler med sådana metoder än dina siffror tillåter.TomasL skrev:99.999999% förmodligen betydligt hörgre andel av samtliga hushåll som använder sig av en tvättmaskin eller en diskmaskin har inte tillgång till uppvärmningssystem såsom värmepumpar och vedeldning, för dem är och förblir direktuppvärmning det i särklass billigaste sättet att värma upp vattnet till tvätten.
Man kan ju säga att man alltid får ut lika mycket energi ut en maskin som man stoppar in.TomasL skrev: Dessutom, är det fortfarande så att det går åt en viss mängd energi att värma upp ett kg vatten en grad, och det är oavsett hur du värmer upp det.
att du sedan bara betalar för en tredjedel av energin om du har en värmepump är ointressant, det totala energibehovet är fortfarande större om du värmer upp centralt, oavsett vilket, så har en elektrisk värmare betydligt högre verkningsgrad jämfört med alla andra system.
Värmepumpens verkningsgrad ligger på ca 30-40 %, dvs du får ut ca 30-40% av den energi du stoppar in.
Oljepannan ligger på normalt sett ca 60-70%
Vedpannan ca 60-70%
Elpannan ca 90-98%
Tvättmaskinen ca 90-98%
om man stoppar in en 1W el och 2W lågvärdig värme i en vaärmepump så får man ut 3W nyttig värme. hur får du det till 30-40%?
Enligt www.energiradgivningen.se ligger bra pellets panna på upp till 85-90% verkningsgrad. En loje panna liggen antagligen lite högre.
En vedpanna ligger på 70% om den är gammal och 85% med en ny. Samma källa.
En elpanna lär inte kunna ha något annat än 100% verkningsgrad. samma sak med tvättmaskinen.
Men räknar man med verknings graden på elframställningen så blir eluppvärmning riktigt dålig.
Energibehovet kommer att öka. För det går åt mer energi för att få fram elen.TomasL skrev: Transportförlusterna för hett vatten beror naturligtvis på avstånd osv men en inte helt ovanlig siffra är 1-2%.
Naturligtvis är det ju så att om man byter ut elpannan mot en värmepump och värmer upp vattnet med den, så minskar kostnaderna för uppvärmningen (dock ökar det totala energibehovet), och i det läget så kan man kanske överse med transportförlusterna, eftersom de i detta läget inte kostar så mycket.
Millox: så kan man inte räkna. Vattenkraften produserar så mycket det går. Samma sak med kärnkraften. Så om man sparar el eller förbrukar mer. Så blir förändringen på de dyraste produktions metoderna. Och då är det kolkondens i dagen läge. Gasturbiner när det är riktigt kallt.