Koppla brytare till CNC shield

Robot, CNC, Pneumatik, Hydraulik, mm
Användarvisningsbild
cazz
Inlägg: 1017
Blev medlem: 11 maj 2009, 12:44:01
Ort: Småland

Koppla brytare till CNC shield

Inlägg av cazz »

Efter har stått stilla i ett antal år så fick jag äntligen suget att göra klar min CNC maskin.
Jag har kommit så långt att jag kan testa den lite och tänkte kanske göra det i helgen och använda biltemas multiverktyg för att testa lite.
Men innan jag gör det så tänkte jag få dit end brytarna och när man googlar på nätet (Även frågat ChatGPT) så verkar det finns ett antal olika sätt.
Det jag har gjort är att jag har satt ihop dom två och två parallellt så det kvittar om exempelvis X+ och X- går ihop så skickas det i samma kabel.

Men nu till min stora fråga, hur kopplar jag in den i Shield?
Ska jag använda bara använda de två trådarna (Svart och grönt) eller ska man använda alla 3?
Användarvisningsbild
cazz
Inlägg: 1017
Blev medlem: 11 maj 2009, 12:44:01
Ort: Småland

Re: Koppla brytare till CNC shield

Inlägg av cazz »

/Update

En lite uppdatering då jag har kommit en bit på vägen :)
Jag kopplade in svarta och den gröna i X+ och röd i 5+.
Skrev in kommandot

Kod: Markera allt

$21=1
för att aktivera limits.

Den stannar upp när brytaren trycks in, dock måste jag rycka ur kablarna ur brytaren för att kunna manuellt flytta X så brytaren inte förbli intryckt och sedan koppla tillbaka den.
Samt i konsolen så säger den att den inte kan öppna filen eller katalogen???
malman
Inlägg: 675
Blev medlem: 13 februari 2006, 01:17:03
Ort: Arboga

Re: Koppla brytare till CNC shield

Inlägg av malman »

Behövs nog lite mera info för att någon skulle kunna komma med ideer...

Typ vad är det för breakout kort, vad är det för kontrollsystem osv... och hur är det kopplat...

Generellt hajjade jag till när du nämnde paralellkopplade brytare med tre anslutningar... nu använder du iofs bara två ledare inkopplade i breakout kortet...
men om man skulle använt alla tre trådarna och paralellkopplat två omkopplare hade man eventuellt haft lite problem, då alla tre trådarna då hade kopplats samman när EN endlägesbrytare påverkades.... (om man använder tre anslutningar är det normalt för att känna växlingen från en pol till en annan)

På brytarna har man ju anslutningarna common (COM), och normally open (NO), och normally closed (NC). dvs beskrivningarna av funktion vid opåverkad brytare.
Två parallella brytare med alla tre trådar anslutna, där en står i NC läge och den andra i NO läge innebär ju att COM är kortsluten till både NC och NO kabeln...


MEEEEN det var en utvikning som trol ej är relevant i detta fall....

En fråga i sammanhanget är om kontrollsystemet verkligen behöver eller ens bryr sig om både brytarna för korrekt funktion....

Om man ser dem som limitswitchar så kan kontrollsystemet stoppa om det av felaktig anledning positionerar utanför max fysiskt område.
kan teoretiskt ske om man kör med tex stegmotorer och inte 'homat' på rätt ställe, eller om man tappat steg... eller fel konfigurerad maskin.. Annars borde inte maskinen tillåta dig att kommendera den till position utanför limitarna... dubbla limit brytare på en axel gör nytta om man tror att systemet kan tappa bort sig och köra utanför området.....

Används switchen som homing, så är det ju för att registrera en känd punkt för kontrollsystemet vid uppstart, tex vid fysiskt X-min, och kanske sätta X-mätskalan till noll eller lämplig referensmått.
Där behövs ju inte den andra switchen.....

Ofta används homing- respektive limit- brytare som benämning lite felaktigt hipp som happ...
Men på en std stegmotor konstruktion är nog det vanligaste att man vill ha homing brytare, som styrsystemet kan använda vid uppstart för att veta var man är positionsmässigt, o sen kör död räkning relativt....
Min erfarenhet är att Limitbrytare mest används på större servo system, då som skydd mot fel vid förlorad positionering.

Hursom... är det servo eller stegmotor drift på din setup?
Skriv svar