Timer NE 555 problem

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
E Kafeman
Inlägg: 3464
Blev medlem: 29 april 2012, 18:06:22

Re: Timer NE 555 problem

Inlägg av E Kafeman »

Ja det finns många kopplingar som inte är så bra för en NE555. Man kan välja många alternativa kretsar som kanske fungerar i den för närvarande okända miljön och som kanske börja fungera med avseende på RC-valen som nu inte fungerar som tänkt, då det ej går ställa delay-tiden. Varför inte en ATtiny85? Då slipper man problemet med externa RC-krets och det behövs färre yttre komponenter.
Eller en mekanisk bimetall-vippa som tillslagsfördröjning? Ger bättre tålighet mot långa ledningar än vad valfri halvledarteknik klarar, funktionen syns med blotta ögat utan att mäta spänningar så felsökning är enkel.

Eller kan vi fokusera på att besvara och hjälpa TS med det han vill ha svar på, varför somliga kretsar fungerar, andra inte.
Är det fel på kretsarna eller är det brister i kringkopplingen?
Det går inte att lösa problemet genom att föreslå att välja en mer mekanisk lösning såsom en bimetallvippa då vi inte vet vilket problem som ska lösas, om det är kretsen eller kringkopplingen.

Vi vet genom info från TS att det saknas två komponenter i den yttre kopplingen och att RC-kopplingen ej går att justera.
I övrigt vet vi inget om kretsen, om där finns spolar dioder eller batterier och om batterierna har spänning vet vi inget om.

Hjälper det då att finna och besvara frågan på konstruktivt sätt genom att föreslå byte till en CMOS 7555 eller något mer exotiskt?

Om man är ovan att felsöka konstruktivt på elektronik, är så pass färsk att man ser 555-kretsen som något allt för svårt att felsöka eller ens lära sej att felsöka på denna kretsen, ja då får man kanske konstatera att det inte fungerade och söka hoppet till att det finns en annan krets eller kretslösning som man kan försöka i blindo med, utan att ha lärt sej något om hur en 555:as fungerar och hur man felsöker på den.

På det viset anser jag att det mest stjälper TS uppbyggande av kunnande om hans egna krets med råd typ "skit i felsökning, byt krets om och om igen tills något råkar fungera".
Den typen av bytes-råd visar iofs att ni kan excellera med att kunna namn på kretsar som TS inte har en aning om men att inte ni heller klarar frågan hur man kan felsöka konstruktivt på en högst ordinär 555-baserad krets.

Varför inte löpa linan ut och välja en 555:a som man kan felsöka och laga även internt i kretsen om man råkat bränna något. En sådan krets med det interna åtkomligt är 555SE i diskret utförande : https://shop.evilmadscientist.com/productsmenu/922
Den är 6cm lång så den försvinner inte på labbänken så lätt. Givetvis bara ett dåligt exempel som inte hjälper TS med hans problem,

Om lösningen är att välja strömsnål variant pga av långa oavkopplade matningsledningar, vilket är lite som att släcka eld med bensin, så varför inte välja en riktigt liten eld, LMC555CTP.
Den finns i DSBGA-kapsling, endast 1.4mm lång: https://www.ti.com/product/LMC555/part- ... 55CTP/NOPB
Givetvis också inget som hjälper TS och denna kretsen försvinner lätt på labbänken.

Grundläggande elementära felsöknings-åtgärden om en enkel krets inte fungerar trots att man avsynat med ögonen är att mäta. Inte att byta till en annan variant av krets.
Nu vet jag inget om TS förutsättning, kanske äger han inte en multimeter men det är ett så elementärt elektronik-verktyg att man bör ha ett sådant om man försöker bygga egna kretsar. Det duger med billigaste sorten av multimeter för att kunna felsöka. Om TS inte har ett sådant så är det bättre att skriva det. Kanske finns någon i TS närhet som kan låna ut en multimeter.
gorane skrev: 8 januari 2025, 10:16:58 Efter Googling på "555"och "problem" misstänker jag att det är något som hänt. Tidigare användning av denna krets har aldrig varit något problem. Är det fler som råkat ut för detta?

Om nu TS skulle tro på råden lösningen är att byta krets och felet som inte hittades kanske var dåliga batterier.
Är det ett bra råd att föreslå ett tredje eller fjärde byte till någon udda variant tills TS tröttnar och köper något färdigt?
Det är en segare variant på "Försök inte lära dej hur man löser problem, sluta bygg elektronik och köp bara färdigbyggda saker".

Självklart är det många som gärna vill ge råd fast man själva inte har någon erfarenhet av felsökning, men försök då se problemet på enklare nivå.

Antag att TS skrivit att han köpt 10st 240V ledlampor. Två fungerar nästan. Är resten trasiga?
Är det då ett svar på om övriga lampor är trasiga: "Köp en annan sort" ?

Kanske jobbar någon av er med något som ibland kräver felsökning, kanske bilmekaniker. Hoppar ni då över felsökningen för kund som kommer med död bilmotor och utan att ens lyfta på motorhuven säjer att det måste dit en annan sorts bilmotor?

Det är trots allt på mycket enkel grundläggande elektronik-nivå att hitta varför en 555-krets inte fungerar. Steget lägre ned är att felsöka en död gammaldags ficklampa. Den har batteri, strömbrytare och glödlampa. Alla tre felsöks enklast med en multimeter.

Försök gnugga geniknölarna och kom med ett fungerande råd som visar att ni själva kan enklare felsökning och vet vad man ska undersöka om en 555:a inte fungerar som tänkt, som är vad TS vill veta.
Användarvisningsbild
4kTRB
Inlägg: 19786
Blev medlem: 16 augusti 2009, 19:04:48

Re: Timer NE 555 problem

Inlägg av 4kTRB »

Testa att mata med ett batteri för att utesluta fel orsakade av dålig matning. Sök efter testprojekt på nätet. Testa och köp exempelvis https://www.mouser.se/ProductDetail/Tex ... DgA%3D%3D Billigare än många alternativ men har bra spec.
E Kafeman
Inlägg: 3464
Blev medlem: 29 april 2012, 18:06:22

Re: Timer NE 555 problem

Inlägg av E Kafeman »

- Min bil startar inte,vad kan vara fel?
- Köp en annan bil.

Det är inte något som ger TS svar på hans fråga och svaret kommer från någon som inte har kunskap nog att svara på TS fråga. En kunnig bilmek hade aldrig svarat på detta viset.

Leta alternativt schema för kringkomponenter behövs inte då grundkopplingen redan finns.
Däremot saknas information om spänningar och komponentvärden för konstruktiv hjälp till TS till att ta reda på varför nuvarande krets inte fungerar.

Hur svårt kan det vara att läsa och fatta detta och om man anser sig kunna bidra positivt komma med något genomtänkt som för TS närmare vad som måste göras för att enkelt avgöra vad som är problemet?
Detta är felsökning på väldigt simpel och låg nivå. Kan man något om en 555:a så felsöker man en trasig design på några minuter fast det förefaller som att få här är på den nivån men de har har ingen självinsikt om att de inte är det heller.

555:an är mycket karaktäristisk vid felsökning. Enkel att felsöka med multimeterjämfört med många andra IC så det är ett inte allt för svårt nybörjar-problem att lära sej av.

Om TS korrigerat redan funna brister i kringkretsar kanske det löst problematiken men för den saken får vi vänta på TS återkoppling.
I värsta fall är han istället fullt upptagen att beställa alla olika varianter på 555:a och har inte tid att lära sej elementär felsökning.

Det finns säkert någon som känner till varianter av 555 som ännu inte är uppräknad och som kan ge TS ytterligare förvirring utan att ge TS något svar.
Användarvisningsbild
HUGGBÄVERN
Tidigare soundbrigade
Inlägg: 34102
Blev medlem: 23 augusti 2006, 22:44:11
Ort: Lilla Paris
Kontakt:

Re: Timer NE 555 problem

Inlägg av HUGGBÄVERN »

Du är hård, Kafeman, men du har rätt.
På det viset anser jag att det mest stjälper TS uppbyggande av kunnande om hans egna krets med råd typ "skit i felsökning, byt krets om och om igen tills något råkar fungera".
Det här är något som känns som en bra första lösning. Eftersom kretsen är den mest komplexa komponenten är det den som MÅSTE VARA problemet. Men man kan ju ha plockat motstånd och kondingar från ”skräplådan” och kopplingsplattan har sett sina bästa dagar.
Att byta krets kan ju vara en ”bra” idé om man t ex kastat om matningsspänningen :doh:

Jag skulle nog säga att om allt är kopplat på ett kopplingsdäck, kan det vara en tanke att riva allt och koppla upp på nytt - EXAKT efter schemat och med de gamla komponenterna. Det är lätt att säga ”dubbel- och trippelkolla allt”, men det är också lätt att förutsätta att det ena eller andra är rättkopplat, och låter sin bias styra.
Vid felsökning ska man kolla vad som fungerar och vad som inte fungerar.
(Jag tänker i sammanhanget på killen som bygger en blinkersväst och kunde styra sina blinkande lysdioder med sina chakra …. Ja, eller en glappande batterihållare. Även de minsta och tramsigaste och enkla fel blir gärna stora fel.)


PS. Min favoritkrets (att kämpa med) är CD4060 - oscillator/binärräknare :( .
Mindmapper
Inlägg: 6827
Blev medlem: 31 augusti 2006, 16:42:43
Ort: Jamtland

Re: Timer NE 555 problem

Inlägg av Mindmapper »

För snart 100 år sedan när jag fick lära mig felsöka sa en klok man.
Byt aldrig grejor för att du tror att den grejen är fel på. Verifiera att den är trasig först.

Varför ska man inte byta grejor för att man tror att de är felaktiga?
Låt säga att vi har en apparat som består av 100 komponenter. Naturligtvis finns det någon komponent som vi misstänker mer än andra. Byter vi den och felet är kvar så återstår 99 andra komponenter att misstänka. Sedan 98, sedan 97,,,,,,,,,,, sedan 2, sedan 1. Ooops, det var ingen komponent, kan det vara avbrott i mönsterkort eller kanske avbrott i en kopplingstråd???????????????????? Ofta går det inte så långt, redan när man bytt ett 10-tal 20-tal komponenter brukar man börja misstänka fel i anslutningar.

En felsökning börjar alltid med att undersöka funktionen av apparaten.
* Studera kopplingsschema, datablad och annat som finns att få tag på.
* Verifiera att felyttringen stämmer
* Mät matningspänningar och andra grundförutsättningar. Både rippel och DC-nivåer. Lufttryck, hydraliska förutsättningar och annat relevant.
* Signalföljning med en systematisk felsökningsmetodik.
* När signalföljningen visar på avvikelser i det normala gå in och mät arbetspunkter. (t.ex att nivåerna på en transistor ger förutsättning för transistorn att fungera).
* verifiera att misstänkt komponent är felaktig.
att verifiera att komponent är trasig innebär ofta att man måste löda loss komponenten. Ta inte loss komponenter förrän det behövs. Har sett alldeles för mycket fel som uppstått av klantiga losstagningar av komponenter.

Nu är detta huvudriktlinjerna i felsökning som jag lärt mig. Viktigt är att förstå komponenters funktion och mätteknik. Har man inte det är kanske den enda tänkbara lösningen att byta komponenter.
Vi har tidigare fått exempel på varför man ska felsöka. Jag brukar ta ett annat exempel. När man bygger ett hus passar inte en dörr på tredje våningen. Hur länge blir förmannen som föreslår att lösningen är att riva allt och börja med en ny grund kvar på jobbet? Han måste ha en ganska bra anledning att föreslå en sån sak. Utan mätningar som dömer ut grunden har han små förutsättningar att bli kvar som förman.

River man inte uppkopplingen utan felsöker hittar ma förhoppningsvis felet och får erfarenheter i felsökning och vad man gjort för fel.

Som tidigare sagts är 555 en utmärkt krets att lära sig felsöka på. Komplexiteten är lagom, den har en stor möjlighet till att lära ut grundläggande analoga funktioner. De datablad jag sett ger en utmärkt beskrivning av uppbyggnad och funktion med applikationsexempel. Börja felsökningen där. Lär dig funktionen.
Mät sedan att matningspänningar ligger inom toleranserna.
Sedan börjar signalmätningarna.
När jag felsöker 555 börjar jag alltid med att mäta nivåer på den tidsbestämmande kondensatorn. Vid långsamma tider kan jag mäta dess uppladdning med multimetern (annars fram med oscilloskopet). Laddar den inte upp sig på ett vettigt sätt fortsätter jag med insignalen (triggsignalen) och de tidsbestämmande komponenterna. Triggsignalen ska ej ligga öppen utan ha pullup. En öppen ingång på en krets är att be om problem med störningar.

Fungerar uppladdningen av kondensatorn är det ett tecken på att ingångssidan och de tidsbestämmande komponenterna är ok. Fortsätt mot utgångssidan.

Den som påstår att felsökning är lätt är inte hemma på banan eller väldigt duktig utan att vara ödmjuk. Felsökning kan vara allt från jättelätt till hur svårt som helst. Grundförutsättningarna är kunskap och erfarenhet.
Användarvisningsbild
Icecap
Inlägg: 26531
Blev medlem: 10 januari 2005, 14:52:15
Ort: Starup (Haderslev), Danmark

Re: Timer NE 555 problem

Inlägg av Icecap »

Omedelbart var mitt tips om ICM7555 för att den inte har strömpulsen vid omslag, detta gör kopplingen mer stabil, speciellt om man inte har tillräcklig avkoppling och långa ledningar.

Men det är ju i grunden en nödlösning då avkopplingen ju SKA vara på plats från början.

Så bas-problemet är att TS har begränsat erfarenhet, båda i design och felsökning. Detta är 100% OK, ingen av oss här har blivit född erfarna på något vis.

Nu har jag inte läst hela tråden igenom igen men minns att det fattas en vettig avkoppling av spänningsmatningen. Detta VILL ge problem med funktionen pga. strömpulsen vid utgångens omslag.

Och vad man än gör efter det är det dödfödd - utom om man bytar till ICM7555 som INTE har den strömpuls.

Jag kunde vara intresserat av att se ett FAKTISK schema över kopplingen, den kan ibland vara olika hur det SKA vara kopplat. Detta är min egen erfarenhet över klantigheter jag själv har utförd.
gorane
Inlägg: 43
Blev medlem: 3 december 2013, 12:01:06

Re: Timer NE 555 problem

Inlägg av gorane »

Tack för alla mer eller mindre egendomliga svar. Dom leder ingenstans. Med en dåres envishet påstår jag att ett antal felaktiga kretsar, ett stort antal kanske, har lämnat fabriken som felfria, innan felet upptäckts. Vad händer då med dessa? Säljs som fullgoda naturligtvis. Det vore intressant att veta om IC testas individuellt/knappast troligt. stickprovsmässigt? eller inte alls?
Strunt detsamma. Använder nu istället 556.
Mvh
Göran
Mindmapper
Inlägg: 6827
Blev medlem: 31 augusti 2006, 16:42:43
Ort: Jamtland

Re: Timer NE 555 problem

Inlägg av Mindmapper »

Tråkigt att det inte gav någonting!
Antar att du inte verifierat problemet för att skicka med reklamationen av 555'orna. Det är väl en av anledningarna till att det inte gav någonting. Du har gjort det svårt för oss som velat hjälpa till genom att inte ge någon information om koppling mm. Standardkoppling har du visserligen angett. Men hur många standardkopplingar finns det på en 555?
Användarvisningsbild
Swech
EF Sponsor
Inlägg: 4724
Blev medlem: 6 november 2006, 21:43:35
Ort: Munkedal, Sverige (Sweden)
Kontakt:

Re: Timer NE 555 problem

Inlägg av Swech »

Har TS kontaktat Elektrokit för att höra om de har fler kunder med fel på NE555?
Jag är 99% säker på att det inte är något fel på kretsarna utan
det är något som spökar vid uppkopplingen

Swech
Användarvisningsbild
4kTRB
Inlägg: 19786
Blev medlem: 16 augusti 2009, 19:04:48

Re: Timer NE 555 problem

Inlägg av 4kTRB »

Det jag fick lära mig var att många IC-kretsar/wafers fick kasseras.
Men de kanske släppt på kontrollen?
Blaupunkt hade alltid slutkontroll innan produkterna lämnade fabriken.
En lite blå punkt ditmålad med pensel.
Mindmapper
Inlägg: 6827
Blev medlem: 31 augusti 2006, 16:42:43
Ort: Jamtland

Re: Timer NE 555 problem

Inlägg av Mindmapper »

4ktrb> Hur stor tillverkare av IC-kretsar var Blaupunkt?
Användarvisningsbild
4kTRB
Inlägg: 19786
Blev medlem: 16 augusti 2009, 19:04:48

Re: Timer NE 555 problem

Inlägg av 4kTRB »

Principen borde tas upp av tillverkare av annat också.
Mindmapper
Inlägg: 6827
Blev medlem: 31 augusti 2006, 16:42:43
Ort: Jamtland

Re: Timer NE 555 problem

Inlägg av Mindmapper »

Borde!
Användarvisningsbild
Swech
EF Sponsor
Inlägg: 4724
Blev medlem: 6 november 2006, 21:43:35
Ort: Munkedal, Sverige (Sweden)
Kontakt:

Re: Timer NE 555 problem

Inlägg av Swech »

Från Wikipedia
Blaupunkt var en tysk tillverkare av främst audioprodukter för bilar. Blaupunkt ägdes tidigare av Robert Bosch GmbH som 2009 sålde det till det tyska investeringsföretaget Aurelius.[3]

Namnet Blaupunkt kommer av att företaget under 1920-talet använde blå, runda klistermärken vid kvalitetskontroll av företagets radioapparater. Kvalitetsmärkningen blev till ett varumärke och företaget antog namnet Blaupunkt. Företaget gick i konkurs 2015[4] med likvidation 2016.[5][6] Märket handhas därefter av GIP Development SARL of Luxembourg.
Från samma källa
555 (uttalas ofta "trippel-femma") är en timer-IC (integrerad krets) som designades år 1970 av Hans R. Camenzind. Den introducerades 1971 av Signetics (som senare köptes av Philips). Den produceras fortfarande i stora kvantiteter, sedan 2003 omkring en miljard årligen.

Kretsens stora popularitet beror på att den, tillsammans med ett fåtal ytterligare komponenter, kan bygga upp exempelvis en monostabil, astabil, eller bistabil vippa.

En vanligt förekommande myt är att namnet 555 kommer från tre interna motstånd, vart och ett på 5 kiloohm[1], men detta har dementerats av Hans Camenzind[2]. I själva verket var namnet godtyckligt, och matchningen var endast en slump.

555 säljs under namn som till exempel LM555, NE555, SA555 och ICM7555, beroende på tillverkare och teknologi (bipolär eller MOSFET).
så... skall vi anta att trots många wafer kasseringar så produceras det en miljard om året och att produktionen inte justerats in under de 50 år som gått
Swech
opampen
Inlägg: 1822
Blev medlem: 16 november 2013, 18:59:54
Ort: Stockholm

Re: Timer NE 555 problem

Inlägg av opampen »

Skulle som sagt veta lite mer hur TS har byggt upp kopplingen med 555:orna? Om det används t.ex. ett kopplings deck kan det bli ett varierande resultat på grund av att t.ex. stiften kan råka hamna lite olika långt ned i plattan, kan räcka med liten skillnad. Råkar man peta på någon annan komponenet på plattan kan det bli lite anorlunda capacitet i stiften eller glapp som skulle kunna påverka om det är en krets som kanske redan ligger lite på gränsen i tolerans.

Avkopplingar har vi talat om tidigare!

Undvik i så fall kopplingsdecket. Bör byggas på ett typ Weroboard eller helst etsa men ej nödvändigt. Du får gärna ta en bild på uppkopplingen med 555:an. För om kretsarna verkligen är trasiga så är det ju ganska allvarligt och man måste vara 110% säker på att så icka är fallet!

Har använt 555:an i många år men aldrig varit med om någon defekt men visst det kan naturligtvis inte uteslutas! För då har Electrokit jätte problem om de säljer kassa komponenter! Finns det andra kretsar som också har felat från produktionen då? Eller...?

Hur vanligt är detta?

Hur ser ni på Elektrokit rent allmänt? Anser ni att de är seriösa? Borde väl vara så ändå eftersom de har många kunder. Både företag, skolor och privat persoenr.
Skriv svar