Reservkraft bussbatterier till 230V

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
Freddy45724
Inlägg: 2
Blev medlem: 19 februari 2023, 15:05:11

Reservkraft bussbatterier till 230V

Inlägg av Freddy45724 »

Hej på er!

Jag har 3 stycken bussbatterier på 12V och 235Ah styck. (705Ah totalt)
Min plan är att göra ett litet reservkrafts system som bara ska hålla 1-2 timmar högst på batterikraft om strömmen går.
Det jag vill driva är 11 stycken rörelsestrålkastare på 100w styck, Wifi mesh systemet på kanske 50w? och mina 8 kameror med NVR spelare på kanske 100w?

Det totala borde inte överstiga 1500w. Därför tänkte jag köpa denna inverter till mina bussbatterier https://www.kjell.com/se/produkter/hem- ... 0-w-p44799

Jag hade tänkt att parallell koppla batterierna med varandra och låta en laddare stå på och ladda batterierna kontinuerligt i garaget, växelriktaren matar ut 230v ac i en egen kabel krets där mina ovannämnda förbrukare är inkopplade. (total kabel längd ifrån batterierna till förbrukarna är inte mer än 20 meter)

Frågan är hur det är smartast att göra detta? är det bättre att låta batterierna mata kontinuerlig drivspänning eller är att det smartare att koppla ett relä mellan som ansluter batterierna/växelriktaren till kretsen när huset tappar strömmen?
Är det nått problem med spänningsfall jag bör tänka på ifrån batterierna till växelriktaren och slut användarna 20 meter bort?

har ni andra idéer? eller är det nått annat jag bör tänka på för att få det fungera?
Användarvisningsbild
AndLi
Inlägg: 18255
Blev medlem: 11 februari 2004, 18:17:59
Ort: Knivsta
Kontakt:

Re: Reservkraft bussbatterier till 230V

Inlägg av AndLi »

Du tänker alltså att din utrustning kontinuerligt ska matas via växelriktaren?

Vilken laddare har du tänkt dig?

Tolkar det som att du kommer ligga och belasta med 150W kontinuerligt, (wifi + kameror), höftat blir det en 12-15A konstant ur batterierna, så laddaren måste vara på mer än detta.
Och sen ska det finnas kapacitet att fylla upp efter att lamporna varit tända...

Jag skulle titta på en UPS, så du får ett offline system istället, där du normalt matar direkt via nätet, och när strömmen försvinner växlar det över till batterimatning.

Bussbatterier, startbatterier alltså? Tänk på att de inte kan laddas ur så lågt.. halvvägs brukar väl vara ett riktmärke..

Jag skulle fundera på två batteri i serie för att få ner strömmen till växelriktaren, och håll växelriktaren så nära batteriet det går, annars blir det dyra kablar..
Användarvisningsbild
grym
EF Sponsor
Inlägg: 17582
Blev medlem: 16 november 2003, 12:22:57
Ort: i det mörka småland

Re: Reservkraft bussbatterier till 230V

Inlägg av grym »

https://www.aliexpress.com/item/1005005 ... 7keFVGMRaM

gå till aliexpress, köp en liknande som ovan men med mppt inte pwm laddare n, ta en från eu lager

ha dom tre batterierna parallell
ställ in batterispänningen så den inte laddar ut för mycket
ha den i upsläge så swwitchar den över själv om strömmen går

bonus, köp någon solpanel och anslut så har du energi till annat med om elen går,
Användarvisningsbild
MiaM
Inlägg: 12858
Blev medlem: 6 maj 2009, 22:19:19

Re: Reservkraft bussbatterier till 230V

Inlägg av MiaM »

Jag rekommenderar antingen en begagnad UPS som behöver batteribyte. För 1500W så lär du nog sikta på en för 24V och leva med att ett batteri "blir över". Du kan ju rotera batterierna med jämna mellanrum för att slita dem jämnt.

Eller köp en inverter-laddare tänkt för backup och offgrid. Dessa har ingång för 230V och utgång för 230V och inbyggda reläer osv som växlar riktning på inverter så att den antingen tar 230V in och laddar batteriet eller tar batterispänning och genererar 230V. Dock är det halvvanligt att vågformen blir rutten under ögonblicket dessa växlar mellan att mata nätet rakt igenom v.s. att mata från batteri, så rekommenderas inte till t.ex. kylskåp och liknande.

Tror inte det finns sådana för 36V dock. Allmänt är seriekoppling bättre pga spänningsfall och verkningsgrad hos elektroniken och liknande, men det går att köra 12V också.

När man tittar på prislappen för dessa grejer så kanske det är värt att överväga att köra alla dina grejer direkt på batterispänning annars?

OBS också att om det påminner om en fast installation (dragningen till alla förbrukarna) så ska du också egentligen ha ett eget jordtag. Anledningen är att om det blir strömavbrott och också jordfel till sann jord så att vad din inverter tycker är fas får kontakt med sann jord medan det din inverter tycker är nolla har kontakt med elnätets jord/nolla så kommer den försöka lyfta elnätets jord/nolla och det blir livsfarligt för den som jobbar med att reparera elnätet när det blivit strömavbrott.

Det finns reservkraftomkopplare som kan användas för att växla mellan att ta strömmen från din inverter eller direkt via elnätet, men de är väldigt dyra. En manuell kostar flera tusenlappar och en automatisk givetvis ännu mer. Orsaken är väl en kombination av att det tillverkas rätt få och de måste uppfylla väldigt höga krav på att inte mata el mellan de två ingångarna även om omkopplaren går sönder. D.v.s. det får t.ex. inte bli så att en pol bränner fast på att mata från ena ingången medan en annan pol kan röra sig till att mata från den andra ingången. Likaså får delar inte kunna lossa och lägga sig mellan båda ingångarna.
Skriv svar