Bandpassfilter för FM Rundradio ?

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
Användarvisningsbild
4kTRB
Inlägg: 18634
Blev medlem: 16 augusti 2009, 19:04:48

Bandpassfilter för FM Rundradio ?

Inlägg av 4kTRB »

Hur pass mycket bättre skulle radiolyssnandet mellan 87MHz och 108MHz
bli med ett bandpassfilter med den bandbredden ?
E Kafeman
Inlägg: 3309
Blev medlem: 29 april 2012, 18:06:22

Re: Bandpassfilter för FM Rundradio ?

Inlägg av E Kafeman »

Radiolyssnande, hur bra det är beror på den som står för lyssnandet.
Lite oklart vad filtret skulle utföra utöver vad som normalt förekommer i en radio-mottagare.
Radion, om det är lite seriös design, har alltid ett flertal funktioner för att anpassa de olika stegen med varandra vilket i sej kan ses som en slags filtrering.
Ingångssteget är normalt designat för att anpassas mot en antenn-impedans och det utförs oftast med spolar och kondensatorer, vilket gör att stegens impedans förändras för signaler utanför det designade frekvensområdet. Ibland kan det vara smalt designat, styrt av vilken station man lyssnar på med t.ex. 10dB bandbredd +/- 1 MHz.
Gissar att du med bandpass-filter tänker på något som man brukar kalla för bandselektor, ett slags extra förfilter som är mycket brett och som gör det du vill , täcker uppemot 30 MHz bandbredd. Ett sådant filter blir komplicerat om det ska byggas med konventionella komponenter och det blir svårt att få brant dämpning utanför bandet men absolut så går det bygga. Det är nog mer vanligt på sändarsidan med den typen av filter, för att dämpa harmonisk distorsion. För andra typer av radio förekommer även mekaniska filter som kan bandselektera effektivt. Finns t.ex. i de flesta WiFi, BT och GNSS radio-apparater.
På mottagarsidan är behovet normalt mindre för rundradio 88-108 MHz då kanalselekteringen oftast är fullt tillräcklig på annat sätt.
Konkreta bandselektorer, filter som kan välja bredare frekvensband, är rätt vanligt på mottagare för de olika kortvågsbanden. Nyttan är att man kan dämpa starka sändare utanför bandet man vill lyssna på, då det annars kan uppstå oönskade blandningsprodukter, så att sändare hörs på fel frekvenser eller att man överstyr ingångssteg så att den svagare stationen inte kommer fram.
Bandselektorer har av liknande skäl funnits för större central-antenner, där man tar emot TV och radio-signaler med antenn och kanske även fiber och parabol och återutsänder dessa på nya frekvenser i koaxkablar till en mängd lägenheter.
Bandselektorer kan man även hitta på mätinstrument. Spektrum-analysatorer har ofta sådana inbyggda eller finns de att köpa som externa enheter. Vanligen är det ett sätt att se till att utombandssignaler inte stör och det kan innebära att man helt skiftar ett flertal förstärkarsteg och blandare då kretsar designade för signaler under 10 MHz kanske inte är så bra designlösning för signaler över 10 GHz. I de flesta fall sker bandskift internt i mottagaren men t.ex. HP 8563E är en klassisk bandselektor som är lådan underst på detta foto:
HP-stack.jpg

Att komplettera en befintlig FM rundradio-design med band-selektor, det enda vettiga motivet jag kan tänka mej är om radiomottagningen blir störd av väldigt kraftig sändare som sänder strax ovan eller under 88-108 MHz. Det måste vara mycket kraftig sändare eller väldigt oselektiv radio-mottagare om det ska ge något.

En modern FM-radio har mycket integrerat i chip, yttre komponenter såsom spolar och transistorer är dyrt och tar onödig plats i tätt packade apparater.
Då kan det vara svårt att analysera hur ingångssteg är uppbyggda eller om man vill simulera nyttan av en yttre band-selektor.
Däremot kan man rätt lätt kolla på lite äldre radio-mottagare och se att redan antennen möter filter på radions ingång och det följs av sedan av ett flertal steg även om själva hf-steget endast har ett fåtal aktiva komponenter:
sensitive-fm-radio-tuner.gif
En passiv bandselektor som ingångssteg i denna kretsen ovan hade försämrat radio-funktionen.
Även om ett sådant filter enbart ska dämpa utanför önskade frekvensområde kommer det bli förluster inom bandet, vilket kostar försämrat SNR.
Förlusten kan inte kompenseras för i efterföljande steg.


>Hur pass mycket bättre skulle radiolyssnandet mellan 87MHz och 108MHz
bli med ett bandpassfilter med den bandbredden ?


Förutom i ett fåtal specialfall blir det en försämrad radio-mottagning av svaga radio-stationer med ett yttre bandpass-filter.
Hur det påverkar radio-lyssnandet är osäkert.

I många fall är även antennen i sej en bandselektor då dess förväntade impedans är frekvensberoende. En dipol som har karakteristisk impedans på 60 Ohm vid 100 MHz för att matcha ovan radios ingångssteg, har det inte vid 50 eller 200 MHz och ger därför sämre överföringsfunktion från antenn till ingångssteg vid dessa utombands frekvenser, vilket kan ses som ett bandpass-filter.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Användarvisningsbild
carpelux
Inlägg: 1885
Blev medlem: 13 oktober 2007, 12:33:33
Ort: Varnhem

Re: Bandpassfilter för FM Rundradio ?

Inlägg av carpelux »

Jag skulle snarare kunna tänka mig att man har nytta av ett notchfilter för FM-bandet vid lyssning på LF och HF om man bor nära en stark FM-sändare.
Användarvisningsbild
4kTRB
Inlägg: 18634
Blev medlem: 16 augusti 2009, 19:04:48

Re: Bandpassfilter för FM Rundradio ?

Inlägg av 4kTRB »

Är 2m-bandet en annan femma?
Visst, en bra antenn funkar ju som bandpassfilter och ett bandpassfilter för 2m sitter ju i repeaters.
Här används det för mottagning...
Användarvisningsbild
Biker
Inlägg: 6149
Blev medlem: 23 november 2005, 04:51:36

Re: Bandpassfilter för FM Rundradio ?

Inlägg av Biker »

Hemmabyggen o sånt kinesgrejs i amatörvörlden , bandpass/lowpass används ju isf på fria 69MHz där mycket kinesradios med välbreda filter anvönds liksom mottagarteknik lika bred.

Lite räppel från fm bandet ibland i dessa burkar
Bjaellerud
Inlägg: 1457
Blev medlem: 28 februari 2016, 16:01:33

Re: Bandpassfilter för FM Rundradio ?

Inlägg av Bjaellerud »

För att återgå till trådstartarens fråga.
"Hur mycket bättre skulle skulle radiolyssnandet bli...... 88 - 108 MHz ..."
Radiolyssnandet blir inte bättre oavsett filter.
Om man avser kvaliteten på programmen etc.
Avses det störningar som försämrar radiomottagningen talar vi om något annat.
Många vill lyssna på svaga fjärran radiostationer inom rundradiobandet 88 - 108 MHz, då krävs en mottagare med god selektivitet, dvs förmågan att urskilja signaler bland signaler som man inte vill höra. Bor man nära en rundradiostation och lyssnar på de lokala sändarna i rundradiobandet, så lär oxo de enklaste radiomottagarna ge god kvalitet.
Så frågan bör kompletteras med vad som är problemet innan man kan komma vidare.
Exvis om radiomottagaren störs av andra sändare, störande annan elektronik, som datorer mobilladdare etc.
I det senare hjälper inga filter på mottagaren, möjligen en utomhusantenn riktad mot sändaren.
Men då bör elektroniken som stör åtgärdas, eller bytas ut.
Blir det störningar av komradio, 69 MHz, 68-88 MHz, flygradio, marin VHF så kan det hjälpa med ett bandpassfilter.
Har vi störningar från de andra Fm-sändarna, dvs att vi får en störning vid lyssning på P2 som låter som en blandning av P1 och P3, eller av skräpkanalerna.
Ja då hjälper inte ett bandpassfilter.
Är störningen brus, ja då har vi kanske för svag antennsignal. Genom att slå av Stereo på mottagaren kan man bedöma om en för svag signal ger brus vid Stereo.
Yttre antenn hjälper då.

Roysan
Användarvisningsbild
Biker
Inlägg: 6149
Blev medlem: 23 november 2005, 04:51:36

Re: Bandpassfilter för FM Rundradio ?

Inlägg av Biker »

Ska nån dxa en sändare som han gillar är det riktantenn mot denna sändaren för o slippa överlappande återanvända frekvenser
MiaM
Inlägg: 10225
Blev medlem: 6 maj 2009, 22:19:19

Re: Bandpassfilter för FM Rundradio ?

Inlägg av MiaM »

Mycket bra har redan skrivits.

Lite praktisk bra-att-veta-info:
Cirka hälften av alla japanska och amerikanska FM-mottagare från förr är usla för användning i t.ex. Sverige. Alldeles för dålig känslighet och/eller selektivitet.

"För bra" selektivitet kan å andra sidan ge något sämre ljudkvalitet eftersom bandpassfiltret på MF lätt blir lite ojämnt vilket ger något sämre ljud. Detta är dock sett ur ett audiofilperspektiv. Mer påkostade hifi-tuners har ibland valbar MF-bandbredd. I vissa fall kan den rent av vara steglöst justerbar (osäker på hur detta faktiskt sker, varicapgrejer?), men vanligare är nog två fasta steg.

Om man vill ha en riktigt bra FM-mottagare som klarar svåra mottagningsförhållanden så är en hygglig bilstereo ofta ett rätt bra alternativ. Dessa har alltid haft bland de bästa ingångsstegen med avseende på lågt brusgolv. De har alltid haft riktigt bra selektivitet. De har också elektronik som kompenserar för AM-störningar/pulsstörningar. De har även elektronik som kompenserar för ojämn frekvensgång inom modulationssvinget för en FM-sändare. Dessutom har de elektronik som vid svag signal först låter diskanten övergå till mono, sen låter hela ljudet övergå till mono, sen sänker diskanten och sist sänker ljudstyrkan när mottagen signal blir för svag. Även för hemmabruk kan detta vara bra om man lyssnar på en signal vars styrka varierar något, så kan man få bästa kompromissen.

De bästa bilstereoapparaterna har dessutom dubbla antenningångar för diversitet. Detta verkar extremt ovanligt bland nya eftermarknadsapparater (källa: sökte för ett par år sen, t.ex. Blaupunkt hade inte), men är inte jättesvårt att hitta bland begagnade apparater. De flesta eftermarknadstillverkarna har haft sådana apparater genom åren, såsom t.ex. Philips, Clarion osv och nästan garanterat Blaupunkt. De finns även originalmonterade i vissa bilar, fast här gäller det att stereon går att köra fristående från bilen den tillhör. T.ex. så kan Volvo SC-901, OEM från Alpine, köras fristående och den har bra diversitet. Se dock upp för att den har förinställda equalizerkurvor, olika för framkanalerna och bakkanalerna, och den växlar mellan ett par olika beroende på någon/några ID-pinnar i kablaget. Det går att ändra eq-kurvan genom att hålla in nån viss knapp när man slår på stereon, så lätt att ställa in rak kurva ifall man vill använda dess pre out för att mata lineingång på en vanlig hemmaföstärkare.

Apropå filter, så kan man ju titta på NMT-mobiltelefoner som exempel. Dessa har duplexfilter som i princip är ungefär att betrakta som dubbla bandpassfilter som måste vara tillräckligt branta så att sändaren inte stör mottagaren. Fordonsmonterade NMT 450 sände med upp till 15W, rätt mycket effekt för att vara bara några MHz från mottagning med samma antenn. Ericsson/SRA Roadcom 600 i NMT450-utförande har ett duplexfilter som är stort som en halvhöjds bilstereo (alltså halv enkel-DIN).
Användarvisningsbild
Biker
Inlägg: 6149
Blev medlem: 23 november 2005, 04:51:36

Re: Bandpassfilter för FM Rundradio ?

Inlägg av Biker »

Alla dom här proffsradiona som ericsson 300,400,600,C50,motorola,icom yrksesradios har grymma filter i jmf mot kinesradios.

Ibland ser man kinesradios ombrandade till zodiak m.m o så men dubbla/trippla priset , dessa är beställda med helt annorlunda filtersteg , då är dom som kända yrkesmärken i prestanda
Skriv svar