Det kan finnas ett antal problem som ger detta resultat. Det är alltid svårt att hantera ett relä , kanske med långa kablar mellan olika "jordplan".
"Jordplan" finns lokalt på varje kretskort, även relä-kretskortet. Detta ger i sin tur fritt spelrum för att skapa stora back-spänningar när relän skiftar status.
Dessbättre är detta välkänt, man kopplar aldrig på detta sätt, ett antal induktiva relässpolar dirtekt till en processor, om man inte vill spela tombola, om Arduinon alls ska överleva nästa transient från relät. Transienten är en spänning på kanske 100 Volt eller mer som uppstår som induktiv puls fråb relät. Arduinon har nog visst internt skydd, dioder mot över och underspänningar men driva relän direkt från en MCU är inget man gör om man vill ha driftsäkerhet.
Förvånad att Kjell säljer sådan dåliga relä-kopplingar som lätt ger detta problem.
Bättre relädrivning är ett måste. Väldesignat PCB och strömförsörjning som är så bra avkopplad att transienter inte heller kan åstadkomma transienter bakvägen via matningspänningen.
En bit på vägen är att ha separata 5V spänningsregulatorer till processor, resp allt annat. Aldrig dela samma 5 Volt med relän och motorer och processorn, för det är att direkt be om problem.
Kablage ska ha låga transient-förluster, dvs korta och prydliga kabeldragning och där jordströmmar inte blandas mellan kraft-ström och processorns ström förutom möjligen i en specifik punkt vid nätaggregatet.
Det troligen enklaste sättet att minska problemet med störningar relaterade till relän är att använda optokopplare och separat strömförsörjning/regulator för relän och andra induktiva laster.
Detta är vanligt problem, att det är svårt vid prototyp-byggen att få till god design vad gäller EMI, kretsdelar som stör varandra, att man säljer färdiga relän försedda med optokopplare och separat matningspänning och separat jord. Här ett exempel: hhttps://
www.aliexpress.com/item/1005002462909519.html
Det framgår inte vad som händer mellan din Deltaco och Arduinon, som jag förmodar inte vill ha 12 Volt. Det finns någon regulator emellan och vilken typ hur och avkopplingen ser ut, om det finns kondensatorer för buffring mot transienter mm.
Om det är linjär spänningsreglering kan 1 A vara i minsta laget vid omslagsögonblicken för relän, om det inte finns någon form av bufferf.
Ge relän och och Arduino-kretsen helt skilda matningspänningar, de får inte dela samma 5-Volt, Om du har 12V matningsspänning, välj gärna den spänningen för reläspolarna, hellre än 5 Volt, för tydligare separation och att reläspolarna inte strömförsörjs via samma 5Volt spänningsregulator som försörjer MCU.
Använd optokopplare för att minska problem med mixade jordströmmar mellan reläspolar och annan elektronik.
Även om dessa relän är märkta 10A/250 VAC, är det inte något som jag skulle nyttja vid reglering/styrning om det är några höge laster som switchas och samma på nät-sidan, om induktiva laster kan det bränna relä-kontakter om man inte skyddar dessa med snubber-nät. För specifika laster kan relät i sin tur driva halvledarrelä:
https://www.aliexpress.com/item/1005004109696219.html
Dessa relän har inga mekaniska delar som förslits genom gnistbildning och de tål ett stort antal omslag.
Oavsett vilken relä-typ, se till att avsäkra varje utgång. Även om det inte blir några fel i din reglering, vad händer om det som styrs plötsligt drar mer ström eller kortsluts?
Skriver detta för det är något som jag ser ofta återkommande, att man inte tänkte på vad som kunde gå fel, och inser i efterhand rätta värdet av en billig säkring.