Li/ion batterier

Övriga diskussioner relaterade till komponenter. Exempelvis radiorör, A/D, kontaktdon eller sensorer.
tronik
Inlägg: 10
Blev medlem: 10 september 2015, 11:05:51

Li/ion batterier

Inlägg av tronik »

Jag har köpt mig en billig skruvdragare på Ö & B. Den skall jobba med 18 volt och batterikapaciteten uppges vara 1300 mAh. Maskinen skall ha ett vridmoment på 20 Nm.
Jag anslöt den medföljande laddaren till batteriet och det har varit igång i ca 19 timmar nu! På laddaren (själva nätenheten) skall det finnas tre lysdioder. Nr 1 säger att den laddar. Jag har mätt med en voltmeter (utan att avbryta laddningen) 20,9 volt till batteriet. Lysdiod nr 2 skall ange att batteriet är laddat till ungefär 40%. Och lysdiod nr 3 skall säga att batteriet är fulladdat.
Tekniska beskrivningen säger att en normal laddtid är 3 - 5 timmar. Men den har som sagt hållit på i 19 timmar nu och är fortfarande kvar i läge 1. Alltså endast lysdiod 1 lyser.
Kan det vara så illa att maskinen har "legat för länge" på någon lagerhylla och batterierna (jag antar att det är 5 x 3,7 volt i seriekopplade batterier ?) har blivit förstörda i brist på laddning eller något annat?
Laddaren tolkar jag som tidigare oanvänd. Sladden till den var tydligt och snyggt ihoprullad och najad med en sådan inplastad ståltråd som alltid finns när man köper modern elutrustning. Och laddaren ger som sagt 20,9 volt fram till batteriet. Varken batteriet eller laddaren blir varm.

Skruvdragaren kostade bara 200 kr och är säkert ingen superkvalitét (Made in China) men den är lagom stor och behändig för mina opretansiösa ändamål. Och jag tänkte att någon kanske är insatt i "Li/ion-batteriernas värld"? Är det något speciellt med dom eller är dom lika lätta att ladda som ett blybatteri? Om jag måste lämna tillbaka den vill jag veta lite mer hur det skall vara.
Användarvisningsbild
Klas-Kenny
Inlägg: 9240
Blev medlem: 17 maj 2010, 18:06:14
Ort: Växjö/Alvesta

Re: Li/ion batterier

Inlägg av Klas-Kenny »

Om manualen säger man 5 timmar laddtid och att en specifik lysdiod ska lysa när den är fulladdad, men den efter 19 timmar inte lyser så är ju någonting fel oavsett.

Reklamera.


Och nej, Lithiumbatterier är långt ifrån lika lätta att ladda som blybatterier. Gör man fel är det stor brandrisk.
tronik
Inlägg: 10
Blev medlem: 10 september 2015, 11:05:51

Re: Li/ion batterier

Inlägg av tronik »

Tack för ditt engagemang! Problemet fick en lite annorlunda lösning. Jag tänkte att bara av nyfikenhet kolla vad som händer om jag tar ur laddaren ut vägguttaget. Så jag gjorde det. Då när jag höll laddaren i min hand upptäckte jag att den har bara en lysdiod! Det står i boken att den skulle ha tre lysdioder, men här var alltså bara en. Jag satte i batteriet i maskinen och den snurrade på som den skall göra. Batteriet är fulladdat.
Eftersom laddaren satt i ett vägguttag i golvhöjd såg jag bara den enda lysdioden, men förväntade mig att det skulle tändas två till. Så blev det inte.

Nu får jag i stället kolla upp med Ö & B att jag har fått rätt laddare. Om den fungerar är ju allt väl, men om det kanske är lite kritiskt med tekniken och olika modeller på laddare, så vill jag nog ha den rätta modellen.
tronik
Inlägg: 10
Blev medlem: 10 september 2015, 11:05:51

Re: Li/ion batterier

Inlägg av tronik »

En följdfråga till det här om laddbara batterier: Jag har hört, läst eller på annat sätt fått mig meddelat att apparater, handverktyg, hushållsapparater, hemelektronik som har laddbara batterier numera skall vara utformade så att man kan byta uttjänade battericeller om det behövs. (Med battericell avser jag här ett stavbatteri i någon sorts standardstorlek) och våra vanliga prylvaruhus säljer ju Li/Ion-batterier.
En tillverkare av t.ex handverktyg skall inte få tillverka eller sälja ett verktyg som har ett unikt specialdesignat batteri eller ett batteri som är oåtkomligt inkapslat.
Så inbillar jag mig att jag har hört, läst, sett tidigare. Har någon annan samma erfarenhet?

Jag frågar för jag fick svar av Ö & B på min fråga om man kunde byta batterierna om dom har tjänat ut. Det kan man inte, svarade dom. Men batteripacken har vanliga skruvar så att den går att öppna. Det har jag inte gjort i onödan för det finns ingen anledning ännu. Maskinen och batterierna fungerar bra. Men det är en lågprisprodukt så man skall kanske inte förvänta sig för mycket av den.
Användarvisningsbild
NULL
Inlägg: 2367
Blev medlem: 15 september 2010, 11:59:25
Ort: Örebro

Re: Li/ion batterier

Inlägg av NULL »

Om det verklig är Li/Ion-batterier i den(dubbelkolla), så lämna tillbaka den, med motiveringen att den är felkonstruerad.
Det hände mig, så ÖoB verkar inte kolla tillräckligt bra...
Skriv svar