förstört förstärkare med fel högtalare. hur laga?

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
Användarvisningsbild
prototypen
Inlägg: 11105
Blev medlem: 6 augusti 2006, 13:25:04
Ort: umeå

Re: förstört förstärkare med fel högtalare. hur laga?

Inlägg av prototypen »

Henrik verkar ha kopplat in sig direkt mot högtalaren och därmed drivit transformatorn "baklänges" därav 1 ohm, sedan drog han loss en kabelsko och fick en annan resistans.

Den högtalaren är gjord för mycket stora högtalarsystem där man matar ut 100 volt för full effekt. Tar man bort transformatorn är den som vilken 8 ohms högtalare som helst.

Protte
xxargs
Inlägg: 10189
Blev medlem: 23 september 2006, 14:28:27
Ort: Södertälje

Re: förstört förstärkare med fel högtalare. hur laga?

Inlägg av xxargs »

Högtalare har mer eller mindre lägre resistiv DC-impedans än dess angivna impedans, då den resistiva resistansen inte ger ljud utan bara värme (och fungerar som broms för att stoppa en rörlig kon om insignalen säger att den skall vara still). Det är gapet mellan högtalarens resistiva DC-impedans och den faktiska impedansen som i någon mån absorberar energi och resulterar i ljud så småningom.
Användarvisningsbild
MiaM
Inlägg: 12853
Blev medlem: 6 maj 2009, 22:19:19

Re: förstört förstärkare med fel högtalare. hur laga?

Inlägg av MiaM »

Linjetrafon bör inte ge särskilt mycket last om den drivs på 8-ohm-sidan och har linjesidan oansluten.

Men om man spelar klart högre än trafik är tänkt för så kan den mättas och då ser den nästan ut som en kortslutning medan mättning uppstår. Det kan bli en jobbig last. Om högtalaren i sig inte börjar låta direkt illa i det läget så kanske man inte märker vad som händer.

Jag skulle säga att det är en skitprodukt om förstärkaren inte tål detta. Den verkar ju vara en slags proffs/semiproffsprodukt, då ska den tåla sånt. Eller är det nån slags audiofil-flerkanal-grej?

På sjuttiotalet var det vanligt att transistorförstärkare inte hade riktiga kortslutningsskydd. Från en bit in på åttiotalet så är väl alla vettiga förstärkare skyddade. (Ja, vi får väl gå ända in på nittiotalet för att vara säker på att en bilstereo är kortslutningsskyddad).
helmut
Inlägg: 344
Blev medlem: 26 januari 2007, 23:48:03
Ort: västerås

Re: förstört förstärkare med fel högtalare. hur laga?

Inlägg av helmut »

100 volts högtalare verkar vara något som är tillverkade för stora lokaler som hotell och utställningslokaler där högtalarna skall vara placerade på kanske över 100 meter från förstärkaren. För att man inte skall få effektförluster i kabeln använder man förstärkare med flera utgångar märkta med utspänning istället för ohm. Skulle gissa på att man i modernare konstruktioner har en separat transformator vid förstärkaren som transformerar upp spänningen och sedan i varje högtalare som transformerar ner spänningen till 8 ohm, eller lite enklare amper omvandlas till volt som sedan transformeras åter till amper. Som man gör när man skall skicka ström från kraftverken till konsumenter på långt avstånd. Det här systemet med transformatorer var standard på den tiden då man använde rörförstärkare och långa högtalarkablar.
Har du testat att koppla in en 8 ohms högtalare?
Kan det vara så att du kopplat till nollan och ev skärmen? Har hittat treledare i gamla biografer där jag rivit ut kablar?
h.soderholtz
Inlägg: 26
Blev medlem: 8 januari 2011, 10:43:50

Re: förstört förstärkare med fel högtalare. hur laga?

Inlägg av h.soderholtz »

Henrikbergman86 skrev: Jag vill minnas att den blåa lampan blinkade en liten stund någon gång under kvällen.
Hur gick det till när du "sabbade" förstärkaren? Spelade du hög volym under lång tid?
becker
Inlägg: 214
Blev medlem: 28 september 2010, 20:36:21
Ort: Järbo, kommer från Dalarna :)

Re: förstört förstärkare med fel högtalare. hur laga?

Inlägg av becker »

helmut skrev:...
Kan det vara så att du kopplat till nollan och ev skärmen? Har hittat treledare i gamla biografer där jag rivit ut kablar?
Vänta nu, nolla? Det har vi i vägguttagen.
Treledare, två ledare plus skärm är signalkabel. Inte högtalarkabel.

100 volt system används mycket riktigt när man behöver använda långa kablar. Med högre spänning kan man föra över tillräckligt med effekt i tunnare kablar.

En 100V högtalare ska inte döda en förstärkare, som andra har skrivit så blir impedansen riktigt hög. Det jag kan tänka mig är om något var riktigt fel kopplat så att utgången på förstärkaren blev kortsluten.
Användarvisningsbild
MiaM
Inlägg: 12853
Blev medlem: 6 maj 2009, 22:19:19

Re: förstört förstärkare med fel högtalare. hur laga?

Inlägg av MiaM »

Fast åtminstone förr var det väl oftast 50V som gällde i t.ex. Sverige. Semko/elsäkerhetsverket var väl inte jätteförtjusta i 100V.

Om man har en riktigt massivt fläskig anläggning så kan man ta till ett vanligt skitstort PA-slutsteg som utan trafo kommer upp i t.ex. 50V trots att det är byggt för klassiska 2/4/8 ohm :)
Tekko
Inlägg: 9009
Blev medlem: 28 november 2004, 20:19:15

Re: förstört förstärkare med fel högtalare. hur laga?

Inlägg av Tekko »

Jag har ett steg som mäter 200V mellan matningarna, 100V per halva.
Glycol79
Inlägg: 336
Blev medlem: 1 juli 2013, 12:27:45
Ort: Jonstorp

Re: förstört förstärkare med fel högtalare. hur laga?

Inlägg av Glycol79 »

Jag jobbar en hel del med 100V system både för musik samt talat utrymningslarm. I dagligt tal kallas det för "Högohmigt" system. Det bara för att folk blir livrädda om man säger att det är 100V till högtalarna :) . Det uppnår man dock bara när förstärkaren lämnar vad den kan.

I de moderna stärkarna sitter det mycket riktigt en trafo som höjer spänningen efter slutsteget. Man kan ofta välja att köra rätt ut från steget också om man vill det.
Högtalarna har i sin tur en trafo som plockar ner spänningen igen. En sådan högtalare kan ha över 1Kohm i lågeffektläge. Kopplar man mellan C och 8 Ohm så är det oftast direkt mot elementet eller eventuellt filter i högtalaren.

Det är inte ovanligt att vanliga stärkare går sönder om man kopplar in 100V högatalare på något effektläge där trafon används. Det brukar gå att spela lågt men höjer man lite så pajar stegen. De flesta "protectar" inte. Blir samma fenomen som om man kör en trafo på en dimmer som inte klarar induktiv last. Då flyger trissorna. Antar att samma händer i en förstärkare.

Angående proffs och hemmaprylar brukar det vara så här. Ta valfri plaststereo för hemmet, tonåring som fyndar massa högatalare och kopplar friskt. Den överlever. PA slutsteg, en högtalare pajar eller någon kontakt glappar/kortsluter. Kondingar och transistorer lämnar jordelivet i en pelare av magisk rök samtidigt som säkringen i rummet löser ut :) Givetvis är det bra mycket högre strömmar/spänningar i PA prylar, så när det skiter sig märker man det oftast :)
Detta är min erfarenhet av 15 års meckande med de här prylarna.
xxargs
Inlägg: 10189
Blev medlem: 23 september 2006, 14:28:27
Ort: Södertälje

Re: förstört förstärkare med fel högtalare. hur laga?

Inlägg av xxargs »

Så PA-prylar verkar alltså inte vara ovillkorligt stabila i sin design på samma sätt som konsumentprylar av modernare snitt?.

(med ovillkorligt stabilt så avses att det inte finns någon område i Smitchart, från kortslutet till öppen port, maximalt induktivt till maximalt kapacitivt samt alla kombinationer däremellan och på alla frekvenser som slutsteget kan ge ut - detta har man tvingats till när det gäller RF-design för radiosändare och det skiljer sig principiellt inte nämnvärt i det avseendet när man designar för AF och LF-design förutom att frekvenserna är mycket lägre)

Tidigare designade man i brist på kunskap och analysmetoder med mer eller mindre stort instabilt område för RF-slutsteget och då såg man ofta till på utgången (efter ett antal brända prototyper...) lastades på olika sätt så att man inte hamnade i det området för självsvängning även om kontakten mot antennen var glapp/glömd att anslutas. (Det ser man också på vissa enkla 1 Watt förstärkare som LM386 med en R=10 Ohm och C=50 nF seriekopplad över förstärkarens utgång - som är till för att hålla slutsteget stabilt på höga frekvenser och inte brinna av självsvägning om utgången inte skulle vara ansluten till någon högtalare eller dito med väldigt udda impedans - sådan brukade på den tiden vara empiriskt upptäckt med magisk rök i samband med designfasen av slutsteget...)

I radioförstärkare har man två problem om inte antenn/last är ansluten - det ena är att effekten som inte kunde går ut mot antennen - reflekterade tillbaka och värmde slutsteget för mycket och för fort - dock ofta tål de denna driftläge några sekunder och en ståendevågdetektor drar ned på effekten i tid innan det blir för varmt inne i trissorna/rören. Liknande kan ses om en 8 Ohm-slutsteg driver 1-2 Ohms högtalare-arrayer - den går i skyddsläge om man börja dra på lite i effekt

Självsvängning däremot - det är en tillstånd som förstör grejorna på milli och microsekunder och det finns inte en chans att hejda denna när den väl sätter igång, därför måste slutsteget (helst) vara designad som ovillkorligt stabil med den impedansområde som en högtalar/antennutgång kan råka ut för, från kortis till öppen, maximalt induktivt till maximalt kapacitivt och allt däremellan och över hela frekvensområdet - det som kallas ovillkorligt stabilt!.
superx
Inlägg: 1127
Blev medlem: 19 juni 2012, 23:28:16
Ort: Linköping

Re: förstört förstärkare med fel högtalare. hur laga?

Inlägg av superx »

Jag har stekt två kortslutningssäkra slutsteg genom diverse experiment med transformatorer. Problemet är att när trafons kärna väl mättas går det snabbt från högohmig last till kortslutning, och skyddskretsarna är helt enkelt inte byggda för det fallet.
Det är inte så lätt att se vad som är på väg att hända heller om man bara tittar på spänningarna med oscilloskop (vilket jag gjorde). Allt såg bra ut men strömmen ökade gradvis under vissa korta delar av sinuscykeln. Sedan small det!
hsd
Inlägg: 2352
Blev medlem: 23 januari 2010, 00:09:45

Re: förstört förstärkare med fel högtalare. hur laga?

Inlägg av hsd »

100 voltsystem är mycket driftsäkra
ofta ligger utgångstrafon direkt på sluteget och de olika utgångarna från trafon är galvaniskt frånskilda med uttag för tex 4ohm 8ohm 50V 70V 100V och då med gemensam returanslutning oftast benämnd "C" eller "0" på anslutningsplint / kontakt
har man inte en sådan utgång så är det bortkastade slantar med 100V- högtalare, men anslutningar på högtalare följer samma mönster som på förstärkaren vilket får mig att tro på andra fel än felanslutning impedansmässigt tex kortsluten /glappande kabel ( någon kardel som spretar )
Glycol79
Inlägg: 336
Blev medlem: 1 juli 2013, 12:27:45
Ort: Jonstorp

Re: förstört förstärkare med fel högtalare. hur laga?

Inlägg av Glycol79 »

Jag har många gånger stött på 100V steg som spelar mot kortslutet högtalarnät. De brukar sällan gå sönder av det. Ibland märker kunder det för att protect lyser med jämna mellanrum :)
Typ på köpcentra och andra större byggnader där man inte alltid hör om enskilda slingor klabbar.

100V steg brukar även ha såpass bra slutstegsdel att de tål att man ansluter högtalarnätet direkt mot 4 eller 8 ohm utgången. Vanliga stärkare klarar det ibland men vissa går sönder redan på låg volym.

Superx : Trafon mättas väl inte vid de låga volymer som ibland släpper ut den magiska blå?

Har en kompis som eldat upp 3 yamaha stärkare på rad med 2st JBL högtalare. Han körde på 100V fast jag sa till honom att inte ändra från 8ohm. Han trodde det var tillverkningfel på dem eftersom de dog vid ungefär samma ljudstyrka :)

Jag vet helt enkelt för lite om elektronik för att säga varför det går sönder, men baserat på erfarenhet så ställer trafon i högtalaren till med trubbel. Så har man inte 8 eller 4 Ohms läge på högtalaren så plockar man bort trafon.
superx
Inlägg: 1127
Blev medlem: 19 juni 2012, 23:28:16
Ort: Linköping

Re: förstört förstärkare med fel högtalare. hur laga?

Inlägg av superx »

Nej det har du nog rätt i. Det är strömmen genom trafon som skapar flödet som mättar kärnan, och den lär vara låg i det här fallet.
Henrikbergman86
Inlägg: 8
Blev medlem: 13 april 2016, 23:07:09

Re: förstört förstärkare med fel högtalare. hur laga? ++löst

Inlägg av Henrikbergman86 »

Lämnade förstärkaren till en expert:-)

Det fanns 1 säkring per kanal. Säkringen var en liten komponent på kretskortet.
Såg ut som en pytteliten läskburk typ 10mm hög.

Han bytte dom och nu fungerar det.

:-)
Skriv svar