Hur mycket mindre orealistiskt blir det om man vill kunna reglera frekvensen från sub-kHz till några hundra kHz för att styra penetrationsdjupet? Önskad frekvens beror ju dels på materialets temperatur och önskat penetrationsdjup, om jag förstår saken rätt.
Jag håller på lite med smide på hobbynivå, och induktionsvärmning verkar ju vara rena drömmen! Men att köpa färdiga grejer kostar multum!
Man ser ju massor med diy-projekt där folk har byggt induktionsvärmare, men det verkar mestadels vara förhållandevis klena grejer som värmer med nätfrekvens, vilket inte tycks vara effektivt för allt.
Ni som kan lite om det här, kan ni ge lite vägledning? Det jag önskar värma är allt från tackor/valsämnen ner till knivblad. Ståls värmekapacitet ligger på ungefär 0.5 kJ / kg * K. Vill man värma ett valsämne på 2 kg från 20°C till 800°C måste man alltså pumpa in ungefär 780 kJ energi i stålbiten. Med 11 kW skulle det då ta (om man bortser från förluster och antar perfekt kopplingsfaktor) ungefär 71 sekunder att värma upp stålbiten, i verkligheten kanske det dubbla?
Är det öht ett realistiskt projekt för så pass stora stålklumpar som 2 kg tycker ni? Rent spontant känns faktiskt 11 kW som alldeles för lite, 30-40 kW hade nog varit mer lämpligt.
Men för återvärmning av knivämnen skulle det kanske vara mer realistiskt. Att värma 0.5 kg stål från 300° till 800° kräver bara 122.5 kJ. Ska man klara det på säg 30 sekunder behöver man ca 4 kW (återigen utan förluster och med perfekt kopplingsfaktor). Men även 4 kW kräver ju trefas om man bara har 16 A säkringar.
Jag är ute efter praktiska tips, tips på läsning, allmän diskussion om ämnet, tips på byggen, o.s.v. Det är en bra bit bort till att faktiskt bli ett riktigt projekt, ännu försöker jag bara utröna om det faktiskt är realistiskt eller inte.
Edit: Vad är en tråd utan bilder?

Det här är jättemysigt, men det är svårt att värma jämnt och det är svårt att se när stålet är uppe i rätt temperatur för att smida. Ett blad börjar ta form. Klart för dagen. Bladet behöver fortfarande finriktas, tangen måste stukas precis vid bladet för att forma skuldran, sen ska resten av tangen smidas till. Det blir en kökskniv med integrerad skuldra och full tang (d.v.s. tången kommer hålla handtagets fulla bredd, handtaget består av två delar som limmas och nitas).