Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 17.50 2020-04-01

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 23 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: frys för kallt
InläggPostat: 21.08 2016-01-11 

Blev medlem: 20.14 2009-04-11
Inlägg: 59
Ort: uddevalla
Hej har en frys som blir för kall. Plockade isär tänkte jag skulle kolla termostaten men när jag öppnade blev jag inget klokare. Tips önskas

det är en EU8204C


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: frys för kallt
InläggPostat: 21.12 2016-01-11 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.06 2003-11-04
Inlägg: 2071
Ort: Huddinge
Har inget bra svar direkt, men det ser ut att vara flertalet dåliga lödningar, samt ser ut som oxid.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: frys för kallt
InläggPostat: 21.20 2016-01-11 

Blev medlem: 13.28 2006-09-23
Inlägg: 9545
Ort: Södertälje
Det är säkert en termistor-sensor inblandat - den skulle jag kolla först.

Om det är dåliga X-kondingar så att den kapacitiva delningen för kretskortsströmförsörjningen fungerar dåligt - så brukar det vara att det blir för varmt i kyl/frysen...


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: frys för kallt
InläggPostat: 21.35 2016-01-11 

Blev medlem: 20.14 2009-04-11
Inlägg: 59
Ort: uddevalla
xxargs var hittar jag en sådan här då? R10?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: frys för kallt
InläggPostat: 22.13 2016-01-11 

Blev medlem: 10.33 2010-06-19
Inlägg: 503
Fungerar larmet? Började den pipa om man glömde dörrn öppen förut?
..och fungerar det än?
Mitt antagande är att PIC processorn fortfarande snurrar om den håller koll på dörrens öppet tid.

Ohm mät temperatur justerar mojjen (potentiometern) kolla om den är glapp eller visar samma värde hela tiden även om du snurrar på snurran.

Översta bilden mitten längst ned (tror jag) är tempsensorn R10? Kolla (ohm mätning) att den ger någotsånär fast signal även om du petar lite försiktigt på den med nåt rumstempererat objekt (penna, linja, plastsked) sen kolla att den ändrar ohm värde om du värmer den med fingrarna eller kyler den med isbit i tät påse med lite vatten så du kan svepa in den ordentligt.

All mätning utom "dörrtesten" skall göras med strömsladden urdragen!! Viktigt!
Är osäker på vad den har för kraftförsörjning, den verkar ha ett kapacitivt power supply(psu) vilket innebär att hela kretskortets lågspänningsdel kan rida på 230VAC, klart oskönt att ta på.
Det som talar emot kapacitivt psu är reläet som drar för mycket för att orka hållas, det kan dock fixas om de satt in bi-stabilt relä i den däringa stora vita sockerbiten.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: frys för kallt
InläggPostat: 23.12 2016-01-11 

Blev medlem: 20.14 2009-04-11
Inlägg: 59
Ort: uddevalla
Fungerar larmet? Började den pipa om man glömde dörrn öppen förut? JA!!!
..och fungerar det än? JA!!!

Ohm mät temperatur justerar mojjen (potentiometern) kolla om den är glapp eller visar samma värde hela tiden även om du snurrar på snurran. Funkar!!!

Översta bilden mitten längst ned (tror jag) är tempsensorn R10? Kolla (ohm mätning) att den ger någotsånär fast signal även om du petar lite försiktigt på den med nåt rumstempererat objekt (penna, linja, plastsked) sen kolla att den ändrar ohm värde om du värmer den med fingrarna eller kyler den med isbit i tät påse med lite vatten så du kan svepa in den ordentligt.
FUNKAR

All mätning utom "dörrtesten" skall göras med strömsladden urdragen!! Viktigt!
Är osäker på vad den har för kraftförsörjning, den verkar ha ett kapacitivt power supply(psu) vilket innebär att hela kretskortets lågspänningsdel kan rida på 230VAC, klart oskönt att ta på.
Det som talar emot kapacitivt psu är reläet som drar för mycket för att orka hållas, det kan dock fixas om de satt in bi-stabilt relä i den däringa stora vita sockerbiten.
INTE TESTAT


Övrigt
Gul lampa tänds när man håller inne snabb infrysning (som det ska)
Röd lampa blinkar varnar låg temp. stängde av den vid -28grader


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: frys för kallt
InläggPostat: 12.11 2016-01-12 

Blev medlem: 15.44 2005-08-23
Inlägg: 1305
Ort: Uppsala
Kanske kan vara idé att mäta matningsspänningen till PIC-mikrocontrollern under drift för att se om det sker något mystiskt där?
Löder man dit två små kablar på undersidan av kretskortet och ansluter dessa till en handhållen multimeter och inte rör det så är risken för att få en stöt obefintlig.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: frys för kallt
InläggPostat: 12.15 2016-01-12 

Blev medlem: 06.51 2008-05-19
Inlägg: 22791
Ort: Upplands väsby
Nja, även om PICen matas med 5 V så kan det ju vara så att ena polen av den 5-volten ligger på samma potential som fasen. Då kommer de två sladdarna man drar ut att ha 230 V respektive 225 V mot jord.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: frys för kallt
InläggPostat: 12.41 2016-01-12 

Blev medlem: 15.44 2005-08-23
Inlägg: 1305
Ort: Uppsala
Ja, men om det är en handhållen multimeter så är den ju helt isolerad ifrån elnätet?
Och om man inte rör grejorna när man kopplar på strömmen så kan det väl inte hända något?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: frys för kallt
InläggPostat: 12.56 2016-01-12 

Blev medlem: 06.51 2008-05-19
Inlägg: 22791
Ort: Upplands väsby
Jo, jag ville bara poängtera att de där sladdarna som man drar ut blir inte ofarliga bara för att det är 5 V mellan dem, det kan vara 230 V mot jord.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: frys för kallt
InläggPostat: 16.38 2016-01-12 

Blev medlem: 20.14 2009-04-11
Inlägg: 59
Ort: uddevalla
Kan jag bara koppla in en annan termostat?


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: frys för kallt
InläggPostat: 18.06 2016-01-12 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.30 2007-05-17
Inlägg: 1893
Ort: Skåne
Det problemet är vanligt på de frysarna. Dock vet jag inte vad som orsakade det,
förutom att det ligger i elektroniken. Ska se om jag har någon liggandes som jag kan
mäta på.
Hur ser temperaturvredet ut? Har du den nya elektroniken, så är vredet helt plant.

Du kan sätta dit en mekanisk termostat. Denna kör jag själv med i mitt skåp.
Den känner av lufttemperaturen, så man behöver inte dra kapilärröret.
Piggen i mitten av vredet är för avfrostning och kan klippas bort, så
kan man använda ett vanligt vred.
http://shop.electrolux.se/product/20547 ... stermostat


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: frys för kallt
InläggPostat: 20.12 2016-01-12 

Blev medlem: 20.14 2009-04-11
Inlägg: 59
Ort: uddevalla
Har denna 077b7003 hemma.

Hur kopplar jag den?
Enligt bild har min frys 3 kablar in. Brun, svart och blå


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: frys för kallt
InläggPostat: 18.54 2016-01-13 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.30 2007-05-17
Inlägg: 1893
Ort: Skåne
Det är den gamla versionen du har i det skåpet.

Termostaten du har är avsedd för en kyl.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: frys för kallt
InläggPostat: 22.54 2016-01-13 

Blev medlem: 10.33 2010-06-19
Inlägg: 503
Har du testat och mät reläet?
Ifall det har svetsat typ.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 23 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: breflabb, prototypen och 22 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
    Electrokit
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010