Har tänkt börja labba med FETar lite grann, vad jag förstått så är det bra att låta en vanlig transistor styra en mosfet, från en utgång på en ex. AVR.
Nu var det en hel massa år sen som man gick igenom mosfetar i skolan, så jag har verkligen glömt det mesta. Så några frågor behövs...
Mosfet är mer eller mindre en mer effekttålig transistor, den "styrs" på samma sätt men klarar högre ström genom sig?
En fråga om transistorer också, jag vet hur jag använder dem och så, men när jag tittar på mosfet så känns det som om beskrivningen går tvärtemot transistorer. Jag brukar använda NPN transistorer, 547/548 mestadels. De kopplar jag ju in med collector till +12V, emitter till det jag styr. Där har jag förresten läst att man ska koppla in det man styr på collector sidan?
Hur som, +V på collector och emitter ner till GND.
För mosfet så.. äh! Om jag tittar på symbolen för P/N-fetar så ser jag ju att det är samma.. P-kanal mosfet är samma som NPN eller hur? Och N-kanal mosfet är samma som PNP? Fick för mig att de var tvärtom..
Tar ut en fråga från ovanstående strukna text också; "Där har jag förresten läst att man ska koppla in det man styr på collector sidan?". Vart ska man koppla in det man styr, på säg en NPN. Collector eller Emitter sidan?
Det jag tänkt labba med är att skapa blink-ljus.. Säg.. vad heter det.. Ja men orange'a lampor på bogserbilar, traktorer osv. Sånt som blinkar



Jag tycks ha glömt bort också varför jag ska köra med mosfet, men jag har fått för mig att det ska vara en grym sak

Som jag tänker mig, när jag tittar på kretskortet ovan, så kör de med en processor i mitten som styr 6 stycken grupper med vardera 3 lysdioder. För att styra dessa grupper så har de designat in vad jag tror är en mosfet för varje grupp, som i sin tur styrs av en transistor och några kringkomponenter.
Så, varför man ska köra med en mosfet? Tänker mig att det är CREE lysdioder som säkert drar en del ström, då passar det väl bättre med en mosfet. Nu vet jag ju inte exakt vad de använt för lysdioder, men det liknar ju CREE's XLamp XP-C eller XP-E - 0.5A till 1A. Då behövs ju en mosfet då det finns små varianter som klarar av att leverera flera A.
Om man tänker sig vanliga 5mm lysdioder så är ju de "flesta" begränsade till max 20mA. Då med tre per grupp blir det ju max 60mA så då skulle man egentligen kunna klara sig med vanliga transistorer, typ BC547/548, eller hur?
Tar man sedan en vanlig 5050 LED med tre dioder i vardera, så blir det ju 60mA per paket, gånger tre (grupp) blir ju 180mA och då kanske man ska köra med en mosfet igen.
Bara lite tankar, säg till om jag tänker rätt eller fel

Sen tänker jag på strömförsörjningen. Två delar - bil-el samt lysdiodernas strömförsörjning.
Bil-el..
Intaget av kablarna är ju precis i mitten på kretskortet, så jag tänker mig att skyddskomponenterna sitter direkt till höger där på kretskortet. Kan det stämma? Eftersom jag fortfarande inte hittat någon bra beskrivning på hur man skyddar sig mot bilens osäkra el, transienter osv.. Finns ju så otroligt många sätt att skydda sig, men jag blir så osäker för jag gillar mer när det finns ett eller möjligen två sätt.. Men för att skydda sig för sånt här så kan man ju designa det på många olika sätt

Men det ser ut som lite resistorer, möjligen någon spole? tre transistorkapslar? kanske dioder i sot-23 kapsel för att begränsa spänningen till ett fast värde?.. Ser inte ut som att några kondingar finns med om man tittar på beteckningarna.. Svårt att se dock..
Sen längst till höger på kretskortet ser det ut som ja.. förmodligen en 5V regulator? en diod för polaritetsskydd kanske?
Då kommer vi till lysdiodernas strömförsörjning.. Om man tänker sig att de tre motstånden vid varje liten transistor vid varje LED grupp är ett strömbegränsningsmotstånd för varje LED så borde det ju inte vara konstantströms reglering. Tänker mig då att regulatorn längst till höger kanske ger 5V till varje lysdiod genom mosfet, och sedan begränsas strömmen med ett motstånd. En helt vanlig koppling bara.. Vad tror ni om det?
Tanken att det ska vara en regulator för lysdiodernas matning är väl ganska bra, då intensiteten på ljuset annars kan variera beroende på inspänningen om man tar ~12V direkt från bil-el till lysdioderna genom mosfetarna.
Vill även förklara, innan någon försöker säga att jag ska göra en piratversion av denna lampa.. Ja, jag vill skapa en liknande - mer eller mindre exakt kopia av den på bild - dock förmodligen inte något färdigt kretskort - än mindre kapsling med lins och så.. Men inte för att skapa en ny produkt för att sälja, utan mer för att lära mig hur det fungerar och för att jag faktiskt inte har råd att köpa en riktig sådan för att plocka isär och mixtra med.. Jag lär inte direkt lära mig mer av det heller, inte mer än vad bilden visar.
Jag vill förstå hur det fungerar och bygga en för att.. ja, vad kan man kalla det.. Proof of concept kanske?.. att jag lyckats förstå hur de designat den?
Har ni några idéer och tankar kring det jag skrivit och hur ni tror/vet att dessa fungerar och är designade?
Rent enkelt så är det ju bara en processor, transistor som styr lysdioder i grupp om tre.. Sen med lite extra lull-lull för att skydda mot bil-el, försörja hungriga leds och reglera spänning från 12V ner till förmodligen 5V.