LT-Spice-Fråga!

Elektronikrelaterad mjukvara/litteratur. (T.ex schema-CAD, simulering, böcker, manualer mm. OS-problem hör inte hit!)
Användarvisningsbild
4kTRB
Inlägg: 12235
Blev medlem: 16 augusti 2009, 19:04:48

LT-Spice-Fråga!

Inlägg av 4kTRB »

När man markerar en ledning (nod) med en DC operating Point som visar värdet i volt efter
en simulering så visas detta med 5 decimaler. Nu undrar jag om det finns något sätt att
reducera det till 2 decimaler? Jag kan inte hitta en sådan inställning.
Pinkevin
Inlägg: 269
Blev medlem: 1 januari 2004, 12:44:10
Ort: Norrtälje

Re: LT-Spice-Fråga!

Inlägg av Pinkevin »

Kod: Markera allt

.options numdgt=n
Jag har ingen möjlighet att pröva själv just nu, men jag vill minnas att detta ändrar antalet värdesiffror i utdatat, men tyvärr också precisionen i beräkningarna.
Om du bara vill trunkera utdatat, tror jag att kommandot round är vad du söker. Lycka till!
Användarvisningsbild
4kTRB
Inlägg: 12235
Blev medlem: 16 augusti 2009, 19:04:48

Re: LT-Spice-Fråga!

Inlägg av 4kTRB »

Tack för svar.
Tyvärr verkar det inte finnas någon inställning för detta.
Användarvisningsbild
lillahuset
Gått bort
Inlägg: 13969
Blev medlem: 3 juli 2008, 08:13:14
Ort: Norrköping

Re: LT-Spice-Fråga!

Inlägg av lillahuset »

Är det ett stort problem att du får många decimaler?
Användarvisningsbild
4kTRB
Inlägg: 12235
Blev medlem: 16 augusti 2009, 19:04:48

Re: LT-Spice-Fråga!

Inlägg av 4kTRB »

Inte jättestort men med lite större kretsar på
skärmen blir det ganska kompakt ibland och
då vore det fint att slippa massa decimaler
som skrivs över komponenterna. Dessutom
verkar det ganska onödigt att det skrivs ut
56.2541023 mV som exempel.
Användarvisningsbild
lillahuset
Gått bort
Inlägg: 13969
Blev medlem: 3 juli 2008, 08:13:14
Ort: Norrköping

Re: LT-Spice-Fråga!

Inlägg av lillahuset »

Jo jag håller med. Du kanske ska skicka en buggrapport till LT?

Mina simuleringar blir oftast inte så stora så jag har inte haft det problemet (än). Annars tycker jag LTspice fungerar utmärkt. Har räddat mig från många feltänk genom åren.

Det enda jag minns som har gjort mig förbannad är att en PWM inte fungerade som väntat. Jag definierade stig och falltid till 0 vilket naturligtvis är orimligt. Min förhoppning var att signalen skulle bli tex 50% iallafall. Nu blev det inte så, låga nivån hade rätt längd men höga nivån blev lite kortare pga att både stig och fall togs ur tiden för hög. Tog ett tag att avslöja.
Användarvisningsbild
swesysmgr
Inlägg: 9381
Blev medlem: 28 mars 2009, 06:56:43
Ort: Göteborg

Re: LT-Spice-Fråga!

Inlägg av swesysmgr »

4kTRB skrev:Inte jättestort men med lite större kretsar på
skärmen blir det ganska kompakt ibland och
då vore det fint att slippa massa decimaler
som skrivs över komponenterna. Dessutom
verkar det ganska onödigt att det skrivs ut
56.2541023 mV som exempel.
Om du dubbelklickar på en nod då får du en blå etikett i schemat som visar dess värde "Display data".

Där kan du istället för standard-aliaset till nodens namn $ skriva in en formel t.ex. round(100*$)/100. Round är den inbyggda heltalsavrundningsfunktionen och $ kan bytas ut mot t.ex. I(R3) för strömmen genom R3.

Då visar etiketten värdet med två decimaler efter att arbetspunkt-simuleringen (.op) är klar. 3.2442782V blir 3.24V t.ex.

Att göra en egen användardefinierad avrundningsfunktion som ropas på från etiketten fick jag inte att fungera men det kanske går om man gör rätt.
Skriv svar