Mattork / Frystorkning
Re: Mattork / Frystorkning
Fett innehåller mer än dubbelt så mycket energi som kolhydrater eller proteiner. Vegetabiliska fetter typ kokos, oliv, raps har låååång hållbarhet. Smör kan man göra ghie av vilket yar bort vätska och proteiner. Ghie har lång hållbarhet.
Amerikafläsk(väldigt salt fläsk) håller nog minst en vecka i ryggan.
Äggpulver.. Lång hållbarhet.
Många urbefolkningar basserar sin kost kring fett just flr att det har så hög andel energi.
Amerikafläsk(väldigt salt fläsk) håller nog minst en vecka i ryggan.
Äggpulver.. Lång hållbarhet.
Många urbefolkningar basserar sin kost kring fett just flr att det har så hög andel energi.
Re: Mattork / Frystorkning
En vanlig myt att urbefolkningar äter något för att det är "bäst". Den myten avlivades på 70-talet när amerikanska flygvapnet tog fram nödransoner till sina piloter. De började nämligen med att anpassa nödransonerna efter vad befolkningen åt i det område piloten skulle flyga över, men det visade sig sen att det var inte alls lämpligt. Nödransonen behövde vara baserad på vad piloten var van vid att äta.
Urbefolkningar, och även lokalbefolkningar, äter något för att det är tillgängligt. Framförallt när det gäller urbefolkningar så hade man inte så mycket att välja på. Inuiter kan inte direkt odla vete på isen utan de är tvungna att käka sälkött. Vilket då gjort att de har utvecklats för att kunna hantera det (inuiter har kraftigt förstorad lever just för att kunna hantera en kost med högt fett- och proteininnehåll).
Urbefolkningar, och även lokalbefolkningar, äter något för att det är tillgängligt. Framförallt när det gäller urbefolkningar så hade man inte så mycket att välja på. Inuiter kan inte direkt odla vete på isen utan de är tvungna att käka sälkött. Vilket då gjort att de har utvecklats för att kunna hantera det (inuiter har kraftigt förstorad lever just för att kunna hantera en kost med högt fett- och proteininnehåll).
Re: Mattork / Frystorkning
Ja det är sant , om nödprovianten skiljer sig mycket från vad man brukar äta så funkar det inget vidare
i korta loppet ,Det kräver en omställningstid så kroppen kan fungera.
Gäller t.ex Pemmikan,fettkost så kroppen anpassar sig.
Dom flesta vet ju att efter en lång semester så kan kroppen fixa basbehovet av öl och dess innehåll utan problem - bara lite grönsaker och nån vitamintablett så var man komplett
Så den som skall köra vandringsmat med t.ex Pemmikan bör börja långt innan tid innan så systemet är i rull när det gäller
i korta loppet ,Det kräver en omställningstid så kroppen kan fungera.
Gäller t.ex Pemmikan,fettkost så kroppen anpassar sig.
Dom flesta vet ju att efter en lång semester så kan kroppen fixa basbehovet av öl och dess innehåll utan problem - bara lite grönsaker och nån vitamintablett så var man komplett
Så den som skall köra vandringsmat med t.ex Pemmikan bör börja långt innan tid innan så systemet är i rull när det gäller
Re: Mattork / Frystorkning
Många hävdar dock att det som just dom gör är bäst. Trots att man inte testat något annat. Forskningen som har bedrivits inom kost är oerhört ihålig. Jag hävdar fortfarande att strövande folkslag/urbefolkningar väljer fet mat framför annan just på grund av att man kan fylla sin buk med mer energi, men mycket riktigt finns det dom som lever nästan uteslutande på stärkelse.
Jag är av samisk härkomst och har ätit kött och fett i skogen sen barnsben.(dock ofta tillsammans med blodpalt eller blodplättar)
Jag är av samisk härkomst och har ätit kött och fett i skogen sen barnsben.(dock ofta tillsammans med blodpalt eller blodplättar)
Re: Mattork / Frystorkning
Ja men man behöver omställningstid för att det skall funka , därför skall nödproviant vara lik nära den vanliga kosten i korta loppet.
Dock med omställnings tid så kan man programmera om kroppen t.ex levern att arbeta mer
Sen kan man i praktiken överleva på vad som helst nästan - bara man iaf får i sig näring i någon form,vitaminer och mineraler.
Sök runt lite på nätet så ser du.
Dock med omställnings tid så kan man programmera om kroppen t.ex levern att arbeta mer
Sen kan man i praktiken överleva på vad som helst nästan - bara man iaf får i sig näring i någon form,vitaminer och mineraler.
Sök runt lite på nätet så ser du.
Re: Mattork / Frystorkning
De strövande folkslagen kan inte äta stärkelserik mat eftersom den kräver odling och det har de inte tid med.milsson skrev:Många hävdar dock att det som just dom gör är bäst. Trots att man inte testat något annat. Forskningen som har bedrivits inom kost är oerhört ihålig. Jag hävdar fortfarande att strövande folkslag/urbefolkningar väljer fet mat framför annan just på grund av att man kan fylla sin buk med mer energi, men mycket riktigt finns det dom som lever nästan uteslutande på stärkelse.
De flesta anser att det var var när befolkningen blev bofast och började ägna sig åt jordbruk och äter stärkelserik kost som man fick tid och ork över till att börja fundera och därmed startade den tekniska utvecklingen av samhället. Neolitiska revolutionen brukar den kallas.
Re: Mattork / Frystorkning
Det stämmer ontw riktigt. Det finns samlande folk som lever till väldigt stor del på stärkelserika växter.
Re: Mattork / Frystorkning
Vilka vilda växter är stärkelserika? En av poängerna med den neolitiska revolutionen (som inte var en revolution i egentlig bemärkelse utan en utveckling under tusentals år) var att man genom odlingen förädlade växtslagen så de gav bättre skördar och innehöll mer näring. Och tack vare det kunde man börja lagra mat (framförallt spannmål) och det i sin tur gjorde att inte alla behöva slita för sitt dagliga bröd utan man kunde specialisera sig på olika yrken.
Innan dess ägnade man i stort sett all sin vakna tid åt att samla mat, det gör de flesta andra djur fortfarande.
Äter man vilda växter (vilket man måste göra om man är nomad) så får man inte alls i sig lika mycket näring som om man äter odlade.
Men nu såg jag ju att vi skriver om olika saker, jag pratar om strövande folk, nomader, du skriver om samlande. Samlande kan väl vara både nomader och bofasta? Och är de bofasta kanske de ägnar sig åt odling?
Innan dess ägnade man i stort sett all sin vakna tid åt att samla mat, det gör de flesta andra djur fortfarande.
Äter man vilda växter (vilket man måste göra om man är nomad) så får man inte alls i sig lika mycket näring som om man äter odlade.
Men nu såg jag ju att vi skriver om olika saker, jag pratar om strövande folk, nomader, du skriver om samlande. Samlande kan väl vara både nomader och bofasta? Och är de bofasta kanske de ägnar sig åt odling?
Re: Mattork / Frystorkning
Finns ju massa rötter och vanliga grålavar kan du käka som chips direkt från berget.
Re: Mattork / Frystorkning
Har du försökt gräva upp rötter? Eftersom jag är överlevnadsintresserad så har jag gjort det och de enda rötter som är någorlunda enkla att få upp är vassrötter. Men det är ändå rätt mycket slit att få upp dem och det går åt några meter rötter för att få sig en dagsranson.
Re: Mattork / Frystorkning
Det går ju såga runt med kniv i marken , har man en hopfällbar såg går det ännu lättare.
Men som tidigare sagts så måste man ägna mycket tid per dygn åt att fixa mat, lägga upp buffert och hålla sig i form i skogen.
Näckrosrötter har du ju också , dom ger desutom mineraltillskott - dom är ju lätta o riva upp
EDIT LÄNK
http://www.skogsskafferiet.se/
Men som tidigare sagts så måste man ägna mycket tid per dygn åt att fixa mat, lägga upp buffert och hålla sig i form i skogen.
Näckrosrötter har du ju också , dom ger desutom mineraltillskott - dom är ju lätta o riva upp
EDIT LÄNK
http://www.skogsskafferiet.se/
Re: Mattork / Frystorkning
Efter 48h i saltlag och 30 timmar i rökkåtan (med skalad björkved) ser minsta biten ut såhär...
Hur länge kommer de hålla sig i kylen? (Ja vi har helt lämnat vandringsmat spåret nu...)
Kanske inte så torr som jag förväntat mig, men väldigt trevlig smak. Frågan är, kommer jag dö? Hur länge kommer de hålla sig i kylen? (Ja vi har helt lämnat vandringsmat spåret nu...)
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Re: Mattork / Frystorkning
*Reklam*
Tips är att kolla in denna sida för tips: https://www.facebook.com/friluftsmeny
Tips är att kolla in denna sida för tips: https://www.facebook.com/friluftsmeny