Som den elektronik noob jag är så undrar jag om ngn vet hur man kopplar sådana häringa LED pinnar?
Gissar att dom ska seriekopplas men det finns 4 kontakter, varav en är nämnd -B...
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Du måste ha något som reglerar strömmen till max (angivna) 720mA... och det har du inte.
Så du behöver ett effektmotstånd eller en riktig drivare.
Du behöver även något som kan leda bort värmen från lysdioderna. Tex kan du montera dom med siliconlim på en plåtbit och således låta plåten leda bort värme. Trä funkar inte.
Jag vet att en LED är strömstyrd, men i detta fall så är de lite kinesiskt märka med 12-14V. Kan man ju anta är framspänning på de dioder som sitter i serie i listerna?
Under en visst Vf kommer ju strömmen inte skena, så om max If är 720mA och det sammanfaller vid 14Vf, kommer inte strömmen att hållas rimlig vid 12Vf?
Datan på släljsidan är minst sagt luddiga, men det vekar ju nästan vara en ledstrip med integrerad serieresistans. Om så är fallet så ska de anlutas parallellt till en spänningskälla på 12V. Om serieresistans saknas kan strömmen bli vad som helst.
Det finns flera paket med diod och drivare på samma sida, vilket kan indikera att de inte är inbyggt motstånd. Men det kan ju vara en annan modell det här...
Mycket spekulationer om det ska vara strömmatning eller spänningsmatning här!
Jag har inte tittat i någon länk, men får man tro de som tittat där har jag inte missat något.
"LED-stavarna" är väl förmodligen uppbyggda av ett stort antal dioder. Isåfall är ju dessa parallellkopplade på något sätt. Förmodligen 3st i serie och sedan parallellkopplade till det antal man vill ha.
Att det bara ska vara en LED kan vi nog avskriva. Men om så vore fallet skulle man kunna använda en konstantströmsdrivare. Pga att det finns bara en väg för strömmen att gå. Så fort det är fråga om parallellkoppling så grenar sig strömmen och vi måste ha en strömbegränsning i varje gren. Om man inte begränsar varje gren kommer den/de lysdioder som har lägst "impedans" (största strömbehovet) att ta för sig mera ström än de övriga. De kommer därför att gå sönder mycket fortare än de andra. Att få alla LED exakt lika skulle vara en lösning, men man måste då också se till att de får samma temperatur där de sitter också annars fungerar det inte med exakt lika LED. Om det nu vore möjligt att få dom exakt lika.
Är det en parallellkoppling av flera dioder vi talar om ska varje gren i parallellkopplingen ha ett strömbegränsningsmotstånd. Om man inte har så stora krav att varje gren ska ha konstantströmsdrivning ed den elektronik det innebär. Det blir då en mycket dyrare lösning än ett motstånd.
I motståndsfallet så dimensionerar man motståndet så att man kan koppla in en spänning inom ett snävt område. I det här fallet 12V - 14V. Ifall att man matar med en spänning utanför det angivna området vad händer då. Om det är en passiv lösning (dvs med enbart resistorer), då kommer ljusstyrkan att variera med spänningen.
- Minskar vi spänningen kommer ljusstyrkan att minska. Så även strömmen och effektbehovet.
- Ökar vi spänningen så kommer ljusstyrkan att öka. Även strömmen och därmed också effektförbrukningen. Ökar vi för mycket bränner vi upp något till sist.
En drivning med en konstantströmsdrivare har ett betydligt större matningsspänningsområde. En konstantströmsdrivare är gjord för att hålla strömmen konstant även om spänningen varierar inom ett stort område.
Koppla in din 12V spänningskälla, det är den det ska vara.
Hrmm får inte lödtennet att fastna på blecken... Är det skillnad på lödtenn och lödtenn? Det jag har är ngt jag fick i tidernas morgon till en billig lödkolv.
ImageUploadedByTapatalk1440945750.509528.jpg
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Tack Laso! Tack för inout! Har skrapat och filat lätt. Men det släpper ändå...
Kan vara skit bakom lödkolven oxå men jag har ju lött förr med hyffsade resultat. Läste ngnstans att det fanns tenn med fluss som skulle underlätta sånt här.