Det finns inget i en diod som förhindrar något som kan liknas vid kortslutning när spänningen passerar den gräns som dess egenskaper definierar. Det är därför man alltid skall seriekoppla med en resistans som begränsar strömmen. Du ser detta om du tittar på diodkurvorna som Jesse visar i sitt inlägg ovan
Om man skall vara petig så finns det faktiskt ett slags kortslutningsskydd om man ser det över en längre tid. Dioden går sönder när det går för mycket ström genom dioden. Det blir helt enkelt avbrott och därmed kan man säga att detta förhindrar kortslutning i den krets där dioden ingår. Men man använder inte dioden på ett sådant sätt så detta är ett felaktigt resonemang.
Det går väl inte att säga så mycket mer om detta nu. Vill man veta mer om *varför* dioden har de egenskaper den har måste man gå in i fysikens värld med N och P dopat kisel och hur elektronerna rör sig där.
Tack för era svar, förklaringar och den fortsatta diskussionen. Sant, det tog lite tid innan jag fick ta del av det men det var inte bortkastat att folk kom in och svarade vidare långt efter att jag ställde min fråga.