

Det går inte så fort med att få i ordning den. Har bara börjat med kontrollera av nätdelen till den.
Men med maskinen fick vi en hel mängd magnetband av typen DECtape (anders_bzn tog hand om de som var mer PDP-9 orienterade). Tyvärr kommer det nog ta en stund att kunna få igång den så att den kan läsa banden och det vore intressant att se vad de innehåller innan dess. Varför inte bygga en controller för TU55 så man kan koppla in den via USB till en modern dator?
Projektet är redan påbörjat och jag tänkte försöka dokumentera det och varför inte dela med mig här medan jag håller på.

En TU55 ser ut så här:

Och så här bakifrån:

När bandet löper över huvudet så drar en av motorerna med fullt moment och den andra motorn håller i mot med ett lägre moment. Det finns ingen capstan eller liknande så bandhastigheten kommer variera beroende på om det är i början av bandet eller slutet. Men det gör ingenting eftersom man spelar in data med en separat klocksignal. Totalt har man 10 spår, men de är ihop parade elektriskt i läshuvudet så man har fem kanaler effektivt. Av dessa är som sagt en klock-signal, en kallas mark-track, de tre andra är data-spår. Mark-track anger t ex block-start eller block-slut etc.
TU55 är precis som ett skivminne, random access. Man formaterar bandet och kan sedan adressera enskilda block. Ett DECtape band innehåller 849036 enskilda 3 bitars ord. Dvs ca 318 kByte rå data kapacitet innan man räknar bort blockstruktur etc.
TU55 bandstationen använder röda R-moduler och därmed så har man logiknivåerna 0V och -3V så det går inte att koppla in direkt mot modern hårdvara utan nivåskiftning. Dessutom ska den ha 110V (intressant att notera att en TU55 kan antingen vara 50Hz eller 60Hz - motorerna är olika).
En TU55 är en ganska enkel konstruktion. Det mesta av logiken ligger i controllern. TC01 och TC08 för PDP-8, TC02 för PDP-9/15, TC11 för PDP-11.
Här är schemat:

Signalen från läs/skriv huvudet går direkt till controllern. Controllern styr driven genom att välja en drive select signal och därefter aktivera GO/STOP och FWD/REW. Av outgrundlig anledning har man två komplementära signaler för GO/STOP och FWD/REW. Troligen för att TU55 ursprungligen var gjord för att styras med reläer (i LINC -LaboratoryINstrumentComputer) och dessa då motsvarar en växlande kontakt.
Planen är att bygga en liten AtMega baserad controller som styr GO/STOP och FWD/REW signalerna och därefter läser ut data från huvudet via en detektorkrets. Sedan föra över rådata från bandet till en värddator via USB för att göra efterbehandling där.