Ska man tapetsera så ska man ha bytt all el inklusive centralen så man har jfb, annars har man prioriterat smink före säkerhet!

Jag tror att de började med det när de initialt började få anmärkningar på att de inte var märkta med CAT. Väldigt många Europeiska stora kedjor som köper in egna grejer från Kina brukar låta göra en grundläggande koll av grejerna innan de importerar dem (dock gör inte ALLA det). De skickar dem till nån konsultfirma eller nån testlabb som gör en snabbkoll. Det är av typen "lägg max 4 timmar och se om ni hittar allvarliga fel".NH90-fan skrev: De allra flesta (kanske alla) kinesiska tillverkare av multimetrar påstår kategori hit och kategori dit, men är sannolikt inte testade och godkända av något oberoende "testhus" typ TÛV, Semko, eller UL.
Att det står 10A på säkringen betyder inte att det är max ström. Innan den löst ut kan det gå hundratals ampere en kort stund.MiaM skrev: Exempelvis så löser ju säkringar/proppar i en elcentral ut rätt snabbt om man kortsluter 230/400V-elnätet, så det lär inte hända nåt spektakulärt med instrumentet om man matar på 230V direkt på 10A-området.
Vid långsam uppvärmning (typ 100-200% överström) så KAN lödningarna smälta och shunten trillar ur hålen (om det är en inbyggd säkerhetsfunktion vete f-n, det är väldigt svårt att veta exakt vid vilken ström den ryker ).rikkitikkitavi skrev:Är det en Feltema multimeter brinner lödningarna av på shunten , den verkar klara sig...
Visst blir det en hög spik, men den är rätt kort. Risken att skadas är väl rätt försumbar om man smäller en säkring även om det är en glasrörsäkring (utan keramik-smul) som sitter i samma utrymme som resten av multimeterns elektronik. Risken att säkringen smäller så hårt att glassplitter skjuter igenom plasthöljet (eller genom lcd-displayen (!)) torde väl vara rätt låg...mrfrenzy skrev:Att det står 10A på säkringen betyder inte att det är max ström. Innan den löst ut kan det gå hundratals ampere en kort stund.MiaM skrev: Exempelvis så löser ju säkringar/proppar i en elcentral ut rätt snabbt om man kortsluter 230/400V-elnätet, så det lär inte hända nåt spektakulärt med instrumentet om man matar på 230V direkt på 10A-området.
Säg att det blivit strömavbrott på en av tre faser. För att få snabb hjälp av elbolaget brukar det hjälpa att skruva ur huvudsäkringarna och mäta om det saknas spänning i bottenplattan.
Om man råkar göra en kortslutning här kan stötströmmen i gynnsamma fall uppgå till 6000-10000A.
Det är av denna anledning alla klassade multimetrar är försedda med keramiska säkringar innanför grova väggar så att en exploderande säkring inte skadar användaren.
Lite läsning om säkringar och strömmar i elnätet Schneider tabellsamling
Jag skulle aldrig använda en kines eller biltema-multimeter på nätspänning.