Icecap skrev:Jag hade såklart tagit de 3 intensitetssignaler in i en µC och styrde med den, då kan man köra "ibland" så att drivsteget inte huntar och dra energi men istället reglerar på plats kanske varannat minut eller liknande.
Det krävs ju inte direkt spjutspetskompetens för att hänga på en timerkoppling som gör att kretsen bara slås på säg nån gång per minut (eller än mer sällan) och hålls igång antingen någon sekund (så att dc-nivåer hinner stabilisera sig o.s.v.) eller motorkörtid + en sekund ifall kretsen börjar köra motorn.
Det är ju också ganska enkelt att lägga till en krets som kör till "andra änden". Nog för att en mikrokontroller säkert är enklast här, men i princip kan man även lösa det med diskreta kretsar. Vid mörker kan man antingen köra till ändläget, eller köra ett förprogrammerat antal pulser. (Typ ljus på någon sensor = drar reset-pinnen på en 4040 och säger åt kretsen att hålla sig i aktivt läge. Mörker startar motorn i riktning österut och släpper resetpinnen på 4040 så att den räknar pulser från pulsgivare, och när den nått ett förinställt läge (komparator typ 74xx688 t.ex.) så stoppas motorn och kretsen väcks av antingen spänning från solpanelen eller att man detekterar ljus vid timerstyrda starter av sensorerna.
Med en mikrokontroller så kan man komma ihåg position för motorn (om man har pulsgivare) och ha automatisk koll på hur mycket man behövde köra.
P.S. jag skulle nog se till att skiljeväggen mellan sensorerna är av tillräckligt ogenomskinligt material för att det verkligen ska funka bra när kretsen vaknar till liv på morgonen.
P.S. om man står ut med att justera mekaniken nån gång per månad/vecka så kan man klara sig bra på en motor om man roterar allt kring en rätt justerad axel (typ axeln ligger i 90 graders vinkel mot riktningen mot solen)