Finns det plattskärmar som använder diffraktionsgitter?

Lysdioder, Optiska sensorer, Fiberoptik, Displayer, Lasrar, Optiska kopplare
blueint
Inlägg: 23238
Blev medlem: 4 juli 2006, 19:26:11
Kontakt:

Finns det plattskärmar som använder diffraktionsgitter?

Inlägg av blueint »

Finns det skärmar som använder samma visningsteknik som OLPC XO-1 där den vita bakgrundsbelysningen delas upp av ett diffraktionsgitter som sedan spärras eller släpps fram med hjälp av elektriskt styrda kristaller? genom att använda diffraktionsgitter istället för färgfilter som används i vanliga fall och som absorberar 85% av ljuset.

Ytterliggare en faktor som gör tekniken intressant är att subpixelmönstret är väldigt likt monitor CRT:

Bild

En plattskärm som har färgkarakteristik likt CRT vore något..!
Användarvisningsbild
Icecap
Inlägg: 26226
Blev medlem: 10 januari 2005, 14:52:15
Ort: Aabenraa, Danmark

Re: Finns det plattskärmar som använder diffraktionsgitter?

Inlägg av Icecap »

Snart sagt alla LCD-skärmar gör på detta vis! Ta en lupp och kolla noga.

Kruxet är att LCD inte kan släppa igenom speciellt mycket av lyset.
MiaM
Inlägg: 10225
Blev medlem: 6 maj 2009, 22:19:19

Re: Finns det plattskärmar som använder diffraktionsgitter?

Inlägg av MiaM »

Sidospår:

Varför bytte aldrig datorskärmar till inline-tv-rör-varianten?

(Vanliga TV-apparater hade också "dator-CRT"-varianten fram till nån gång i början på 70-talet).

Var det så att man nån gång i början på 80-talet lyckades bygga skärmar vars konvergensinställning inte rubbas av transport, slitage o.s.v.?

De gamla TV-apparaterna som inte hade inlinerör hade flera dussin av inställningsrattar för att ställa in konvergensen, medan inlinerören klarade sig med mycket enklare inställningar.
xxargs
Inlägg: 10185
Blev medlem: 23 september 2006, 14:28:27
Ort: Södertälje

Re: Finns det plattskärmar som använder diffraktionsgitter?

Inlägg av xxargs »

hmm - trinitronskärmar av Sony var väl inline och förekom även som datamonitorer i den lite högre priskanten?
Quanton
Inlägg: 56
Blev medlem: 20 april 2005, 00:17:32

Re: Finns det plattskärmar som använder diffraktionsgitter?

Inlägg av Quanton »

Snart sagt alla LCD-skärmar gör på detta vis! Ta en lupp och kolla noga.
Det här stämmer inte, alla normalt förekommande LCD-skärmar använder färgfilter. PixelQi var unika med att använda prismor istället.
Subpixelmönstret på figuren kallas pentile och var i början populärt på AMOLED. Tillverkarna (Samsung?) försökte dock hävda att upplösningen var bättre än för motsvarande paneler med stripe-pixlar, men det gäller bara för väldigt syntetiska mönster.
För normal grafik så blev det istället väldigt uppenbart att kantutjämning inte fungerade tillfredsställande.

Då man arbetar med polariserat ljus så ligger den teoretiska transmissionen för hela optiska stacken på 50% om man visar helt vitt.
Dock så stjäl begränsad appertur och framförallt färgfiltren massor av ljus, så transmissionen ligger totalt på klart under 10%, ofta närmre 5-6%.
Med vissa avvikelser givetvis, tablettskärmar och laptopskärmar har traditionellt offrat färgmättnad mot högre ljusstyrka.
Nu ser man dock en väldigt häftig trend där man använder kvantprickar i backlighten för att få ett vitt ljus som bättre matchar färgfiltren.
Därmed får man både bättre ljusstyrka och mättnad.
danei
EF Sponsor
Inlägg: 26575
Blev medlem: 2 juni 2003, 14:21:34
Ort: Östergötland
Kontakt:

Re: Finns det plattskärmar som använder diffraktionsgitter?

Inlägg av danei »

xxargs skrev:hmm - trinitronskärmar av Sony var väl inline och förekom även som datamonitorer i den lite högre priskanten?
Jupp mina 17" Nokia skärmar var av just den varianten.
GalFisk
Inlägg: 310
Blev medlem: 11 mars 2006, 23:53:11
Ort: Horndal

Re: Finns det plattskärmar som använder diffraktionsgitter?

Inlägg av GalFisk »

Det här med kvantprickar är interessant, inte minst med tanke på att det knappt kräver några ändringar i produktionen av skärmen för att nyttja. De ändringarna som görs är att byta ut lysdioderna till backlighten från vita mot blå (som är elektriskt identiska), och att byta ut bakre diffusor, eller att placera ett skikt mellan lysdioderna och optiken, med kvantprickar. Dessa absorberar blått ljus och fluorescerar i rött och grönt ljus, i två våglängder som är väl anpassade till färgfiltrena. Detta gör att mer ljus passerar filtrena och lyser ut genom pixlarna istället för att filtreras bort.

Fortfarande försvinner det mesta av ljuset - allt rött och grönt ljus som träffar ett blått filter går förlorat, exempelvis. Men det är en klar förbättring för relativt låg kostnad. Detta skulle kunna kombineras med diffraktionsgitter, men även med denna teknologin går det mesta av ljuset förlorat.

Jag förställer mig istället att en riktigt dramatisk förbättring skulle vara att byta ut färgfiltren för röd och grön med kvantprickar för sina respektive färger. Sedan täcker man hela skärmen med ett blått färgfilter (för att förhindra ljuset från de röda och gröna prickarna att gå tillbaka till diffusern) och belyser den med blått backlight. Var enda pixel kommer då att kunna nyttja allt (närapå) ljuset som de träffas av, istället för endast en tredjedel.

Sen finns det sätt att få kvantprickar att utsända polariserat ljus, vilket skulle öka effektiviteten ytterligare.

Och kanske blåfiltret kan bytas ut mot ett dikroiskt filter, som släpper igenom blått och reflekterar rött och grönt, så den röda och gröna fluorescensen som lyser bakåt i skärmen skickas tillbaka istället för att absorberas? Fast vad jag vet är dessa speglar rätt dyra. Att ha ett litet dikroiskt filter i varje pixel, som reflekterar tillbaka alla "fel" färger istället för att absorbera dom, antar jag är orealistiskt. Fast det skulle också lösa problemet med att varje subpixel käkar upp 2/3 av ljuset de träffas av.
Skriv svar