Lött ihop en TTL-RS232 omvandlare (Kopplas till en FTDI adapter) och en kort nollmodemkabel för att kunna köra dubbla serieterminaler på min Raspberry Pi.
Jodå den är fin!
Det är en Plessey Peripheral Systems PT-100
Den är dock väldigt udda. Det är en klon av en DEC VT-100 terminal. Du har nog större chans att hitta en sån!
Har inte själv mätt på den eftersom jag inte har något oscilloskop som jag kan köra runt med.
Teoretiskt sätt borde det bli såhär.
När en tand närmar sig sensorn får man en positiv spänningen. När den passerat och lämnar så får man negativ. Just när den passerar så får man då en nollgenomgång (går från positiv till negativ).
Samtidigt börjar då nästa tand närma sig som då bygger upp en positiv spänning. o.s.v
Resultatet blir något som liknar en sinus signal.
Spänningsnivån beror på hastigheten, men ligger från ett par 100mV peak-peak och uppåt.
Egentligen skall man förstärka upp signalen och känna på nollgenomgången.
Faktiskt själv förvånad att det gick att det fungerade med denna enkla koppling.
Om man absolut vill mäta på ABS-signalerna men bara har ett nätdrivet oscilloskop (och inte har nån 12->230-inverter som kan driva oscilloskopet eller liknande) så kan man i värsta fall lyfta upp något hjul med domkraft. Vill man mäta på högre hastigheter så får man väl lyfta upp alla drivhjulen. (Det är väl inte helt lyckat att låta diffen jobba med motsvarande 50-100km/h hastighet på axeln från växellådan och ett hjul låst, plus att det är väl farligt för friktionen i diffen kan välta domkraften o.s.v....)
Meckar med ett slitet RC batteri 3.7V. Mätte 4V full laddat. Sjunker kvickt till 3.8V, och spänningskännaren slår av . Mitt instrumen kan visa lite fel, men skillnaden borde vara rätt nära. Duger det inte till RC så får det bli en LED. En vit som troligtvis är ganska tålig. Funkar ok, utan att vara överstark. Plug and play . Vad skall ett fulladdat 3.7V ge i spänning?
Om det är 1 cell li-pol som de kallas och inte flera Ni-Mh eller Ni-Cd seriekopplade så skall det hålla 4.2V fulladdat, annars är det beroende på antal celler med de andra typerna men spänningarna du nämner kan stämma med ett li-pol. Vet nu dock ej kemin på det du har så kan ej garantera att det är rätt.
li-pol är det. Konstigt att de märks i tiondels Volt, när de inte är i närheten av verkligheten. Om det vore Ni-Mh(Ni-Cd borde vara slut nu), borde det inte vara märkt 3.6V? 1.2V * 3. Hur många Volt ger ett li-pol ca 50% urladdat? Även en kurva av intresse. Blir till att jaga flera batterier, så ovan kan klassas som skrot.
Ska du ladda LiPo så var försiktig. Du MÅSTE använda en spänningsreglerad laddare.
Som exempel.. Laddar du det med 4V blir det långt ifrån fulladdat, laddar du med 4,2V blir det fullt, laddar du med 4,5V så kan det explodera.
Senast redigerad av Electricguy 5 juni 2014, 13:26:45, redigerad totalt 1 gång.
3,0-3,3V 20%
3.3-3,5V 40%
3,5-3,8V 60%
3,8-4,1V 80%
4,1-4,2V 100%
Gäller för li-Ion. Ungefärliga värden för lipo. Det finns billiga laddkretsar som ansluts till usb för li-Ion eller lipo.
Det sitter i en quadrocopter, och det medföljer en USB laddare. Inte optimalt, med det får gå. Frammöver kanske det blir riktig laddare och batteri med nästan dubbelt med mAh.
Electricguy skrev:Ska du ladda LiPo så var försiktig. Du MÅSTE använda en spänningsreglerad laddare.
Som exempel.. Laddar du det med 4V blir det långt ifrån fulladdat, laddar du med 4,2V blir det fullt, laddar du med 4,5V så kan det explodera.
Räcker det att ladda det med en konstant spänning på 4,2V? I så fall låter det ju
inte så besvärligt som det brukar...